Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Jak platí univerzity

Jak platí univerzity

Platová situace na VŠ záleží na oboru, kterému se věnujete. Je však zarážející, že většina peněz na platy jde z různých výzkumných grantů, o které se vysokoškolští učitelé musejí ucházet.

„Podle tarifní mzdy vnitřního předpisu ČVUT, kde učím a dělám výzkum, mám dohromady i s osobním ohodnocením 37 586 hrubého. Ale pozor, můj plat se skládá z 85 % z výzkumných peněz, což je 31 901 korun,“ říká Jaroslav Křivánek, který má titul PhD. a pět let praxe.

Odborný asistent s 6letou praxí a titulem Mgr. zaměstnaný na Filozofické fakultě UK na plný úvazek bere 18 500 hrubého. Plat je stanoven podle vnitřního mzdového předpisu UK. Sedmapadesát procent platu jde z výzkumných peněz, což činí 10 545 Kč. Osobní ohodnocení a další příplatky dělají asi 3500 na měsíc.

„Doktorát by mi plat zvýšil tak o 2000 korun. Všichni asistenti proto mají nějaký vedlejší příjem. To vede k extrému, že se člověk honí, nebo školu bere jen jako zdroj kapesného a vydělává jinde. Vedlejší aktivity se projevují klesající kvalitou výuky,“ říká asistent na Filozofické fakultě, jenž si přál zůstat v anonymitě.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:32

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze