Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Kuchtová: Programy pro čerpání peněz vypíše ministerstvo v létě

Kuchtová: Programy pro čerpání peněz vypíše ministerstvo v létě

Praha 1. března (ČTK) - Nejdříve v létě vypíše ministerstvo školství programy, na jejichž základě mohou české školy vyčerpat až 130 miliard korun z fondů EU. Peníze jsou určené na projekty vzdělávání učitelů, podporu konkurenceschopnosti a inovací ve vědě. Při jednání školského výboru sněmovny to dnes řekla ministryně školství Dana Kuchtová (Strana zelených).

"Z důvodu zdržení dojednávání jednotlivých programů letošní částku vyčerpáme tak z 50, nebo 60 procent," řekl náměstek ministryně Marek Mora. Rozhodujícím kritériem výběru projektu by měla být jeho kvalita. "Nechceme zvýhodňovat organizace přímo řízené ministerstvem," řekla Kuchtová. V letech 2007 až 2013 by ČR mohla vyčerpat celkem 700 miliard korun.

Ministryně chce prosadit zvýšení finanční částky určené na vědu a výzkum, do roku 2010 by měla dosáhnout jednoho procenta hrubého domácího produktu. Zavedení přímého školného zatím není otázkou dne, peníze by měly školám plynout ze spolupráce se soukromými subjekty. Studium zejména na vysokých školách by mělo být více napojeno na pracovní trh, zdůraznila ministryně.

Reformou vysokého školství se chce Kuchtová zabývat na příštím jednání vlády.

Leona Heczková hš


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:30

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze