Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Praha chce další studenty univerzit

Praha chce další studenty univerzit

METROPOLE VYSOKOŠKOLÁKŮ? V Praze vznikla nová univerzita, která nese jméno Jana Amose Komenského. Přesto tu studuje na vysokých školách v porovnání s jinými metropolemi stále málo mladých lidí. Přilákat by je mohly nové fakulty i univerzitní kampusy.

Praha - I když to vypadá, že v Praze rostou vysoké školy jako houby po dešti, má české hlavní město pořád co dohánět. Největší „evropský kampus“ najdou vysokoškolští studenti spíše ve Varšavě, Paříži nebo Bratislavě.

Podle údajů Českého statistického úřadu a Eurostatu je každý sedmý člověk, kterého potkáte na ulicích slovenské metropole, vysokoškolským studentem. V Praze je to až každý jedenáctý – dohromady jich tu je přes 112 tisíc. Naopak za Prahou zůstávají Londýn nebo Brusel. Ale obliba českého hlavního města mezi studenty stoupá. A vysoké školy o své „živitele“ bojují. Do dvou let by měl vyrůst například kampus pro čtyři sta studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Ďáblicích.

Místo olympioniků studenti?

Nový univerzitní areál Bankovního institutu by měl již do konce tohoto roku přibýt ve Stodůlkách. Spekuluje se také o tom, že zázemí studentům poskytne i olympijské městečko, které má vzniknout nejdříve v roce 2016 v Letňanech či Kbelích. Ve hře je i rozšíření stávajícího vysokoškolského areálu na Strahově. „Dokážu si velice dobře představit, že po skončení her se olympijská vesnička promění ve studentský kampus,“ řekl již několikrát primátor města Pavel Bém.

Otěže pevně třímají i soukromé vysoké školy. Jsou menší a mohou dobře přizpůsobit výuku poptávce. Více než dvě desítky pražských zařízení ladí program studentům na míru. Jedna z nich – Vysoká škola Jana Amose Komenského – se dokonce stala univerzitou.

„Je to super. Soukromá škola univerzitního typu si bude moci vychovávat své doktorandy a to je to, co tady chybí. Veřejným školám chybí konkurence. V momentě, kdy žádáte o akreditaci na jakýkoliv obor nebo typ studia, musíte mít zabezpečeny odborníky – docenty, profesory. A tyto lidi mohou produkovat jenom veřejné školy, jež si samozřejmě pohlídají, aby byl jen určitý počet těchto odborníků,“ říká ředitel Vysoké školy manažerské informatiky a ekonomiky Radek Řechka.

Ne každý však podléhá takové radosti. Veřejné vysoké školy se totiž bojí, zda je jednoho dne v Praze privátní školy nepřeválcují. „Musím ocenit úspěšnou aktivitu, podařil se jim významný průlom. Ve chvíli, kdy nám zde vznikají soukromé univerzity, tak celá státní vysokoškolská politika možná trochu zaspala,“ je přesvědčen Michal Stehlík, děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:31

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze