Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Kuchtová: co nejvíc vysokoškoláků

Kuchtová: co nejvíc vysokoškoláků

Zpřístupnit vysoké školy co nejvíce zájemcům, přeměnit vyšší odborné školy tak, aby udělovaly titul bakalář, a zmenšit sociální bariéry v přístupu ke studiu. To jsou hlavní body reformy vysokých škol, o které dnes bude přesvědčovat svoje kolegy z vlády ministryně školství Dana Kuchtová. „Smyslem je otevřít vyšší vzdělání většině mladých lidí. Jde o větší konkurenceschopnost naší ekonomiky. Nechceme, aby se rozevírala sociální propast. Lidé se všeobecným a vyšším vzděláním se na trhu práce lépe uplatní,“ uvedla pro Deník Kuchtová.

Mezi odborníky ovšem vrcholí spor, zda je v současnosti vysokoškoláků doopravdy málo, nebo dost. Počty se neshodují v tom, jaký počet středoškoláků po maturitě pokračuje dál ve vyšším studiu.

„Z 19letých se letos na vysoké školy poprvé zapsalo necelých 46 tisíc, což je 35 procent z celé populace 19letých. Podobné procento platí i pro 20leté i 21leté,“ tvrdí ředitelka Ústavu pro informace ve vzdělávání Pavla Zieleniecová. Neministerské instituce ale uvádějí jiná čísla.

„Na vysoké školy se v roce 2006 poprvé zapsalo 67 tisíc mladých lidí. To představuje přibližně 50 procent příslušné věkové skupiny. A je tu ještě dalších 11 tisíc studentů přijatých na vyšší odborné školy,“ upozorňuje ředitel Střediska vzdělávací politiky PedF UK Jan Koucký.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:31

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze