Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ženská lobby chce rovnost pohlaví

Ženská lobby chce rovnost pohlaví

Ondřej KAPIC, moderátor

--------------------

Ženy v České republice mají o pětinu nižší plat než muži. To je víc než evropský průměr. Rozdíl se přitom za posledních pět let téměř nezměnil. Jak dodává reportérka Václava Vařeková, nejvíc nerovné ohodnocení pociťují ženy po třicítce.


Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka

--------------------

Nejmenší rozdíly mezi platy žen a mužů panují u lidí do třiceti let. Naopak po třicítce jsou nejvýraznější. Blanka Kotková z katedry genderových studií z Univerzity Karlovy to přičítá zaběhlým stereotypům.


Blanka KOTKOVÁ, katedra genderových studií, Univerzita Karlova

--------------------

O ženě se předpokládalo, že stejně odejde k dětem, že bude tedy doma, že nebude vlastně tím perspektivním pracovníkem, zatímco ten muž ano. Čili že té ženě vlastně stačí menší plat, protože ona bude ráda, když to místo dostane.


Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka

--------------------

Obyvatelky Evropské unie berou v průměru o patnáct procent méně než muži, u nás je to o dvacet. Genderové organizace nepřijímají argumenty, že ženy nepracují tolik jako muži. Čtvrtinu manažerských funkcích u nás zastávají ženy. Ty ale často mají na svých výplatních páskách méně než jejich kolega na stejném postu. Proto vznikla ženská lobby, která sdružuje dvě desítky neziskových organizací řešících rovné příležitosti. Její předsedkyně Lenka Bennerová říká, že platy nejsou to jediné, na co chtějí upozorňovat.


Lenka BENNEROVÁ, předsedkyně ženské lobby

--------------------

Vyšší zapojení žen do politiky a rozhodovacích procesů, lepší přístup k té ekonomické aktivitě, který zahrnuje samozřejmě rozdíly v platech žen a mužů, slaďování toho rodinného a profesního života.


Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka

--------------------

Ženská lobby chce připomínkovat zákony a rychleji srovnávat šance pro obě pohlaví.


Ondřej KAPIC, moderátor

--------------------

Příležitostí připomenout postavení žen je jejich dnešní Mezinárodní den. Využijeme k tomu pořad Radiofórum na téma MDŽ, vysíláme od osmnácti hodin a dvaceti minut.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:32

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze