Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vědec: Kolapsu vesmíru se nedožijeme

Vědec: Kolapsu vesmíru se nedožijeme

Jak si stojí česká věda ve srovnání se světem? I o tom hovořil on-line fyzik z mezinárodního týmu, který právě získal nejvyšší uznání EU.

Profesor Ladislav Rob z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy se spolu se svými studenty zabývá propočty dat, které k nám z vesmíru přináší kosmické záření.

Projekt, v němž spolupracují, se jmenuje HESS a práci vědců z osmi zemí v něm koordinuje Ústav Maxe Plancka pro jadernou fyziku v německém Heidelbergu.

Astronomové pomocí čtyř teleskopů, umístěných v Namibii, zachytávají kratičké záblesky, které vznikají, když do zemské atmosféry vstupují paprsky gama. Ty jsou složkou kosmického záření a vědci se z nich dozvídají, co se děje v kosmických dálavách, i o tom, jakou minulost za sebou vesmír má.

Minulou středu získala práce celé mezinárodní skupiny projektu HESS Descartovu cenu. Uděluje ji Evropská komise jako svoji nejvyšší cenu pro vědce. Je to vysoké uznání i pro české členy týmu.

Profesor Ladislav Rob odpovídal na otázky čtenářů Aktuálně.cz od dvanácti hodin. Svěřil se například s tím, že zatím nevěří na mimozemské civilizace, že je čtenářem sci-fi a také třeba, že se dnešní generace nedožijí kolapsu vesmíru.


Více z online diskuze na ExternĂ­ odkaz http://aktualne.centrum.cz/veda-a-zajimavosti/z-domova/clanek.phtml?%20id=376222&online


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:32

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze