Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Program Erasmus

Program Erasmus

Iveta TOUŠLOVÁ, moderátorka

--------------------

Před dvaceti lety odstartovala Evropská unie projekt pro studenty vysokých škol s názvem Erasmus. O deset let později se k němu připojilo i Česko. V čem Erasmus spočívá, to už je otázka pro Tomáše Vlacha, který je na německé ambasádě, kde za malou chvíli vyvrcholí výroční konference tohoto programu. Dobrý večer, Tomáši, máte slovo.


Tomáš VLACH, redaktor

--------------------

Dobrý večer. Mezinárodní program výměny studentů Erasmus je výjimečný v tom, že zájemci nemusí procházet složitými konkursy. Za dvacet let existence se tak vystřídalo na jeden a půl milionu lidí. Tady za půl hodiny na německé ambasádě začne závěrečná party a zúčastní se jí asi šest set lidí podle organizátorů. Budou to studenti, politici, diplomaté a samozřejmě také organizátoři projektu včetně prezidenta /nesrozumitelné/. A více o tom, co Erasmus je, se dozvíte z následujícího příspěvku.


redaktorka

--------------------

Dvaadvacetiletá Lenka Dražanová je jednou z pětadvaceti tisíc českých studentů, kteří zatím s programem Erasmus vyjeli do zahraničí. Tento školní rok tráví v Belgii. Studuje prestižní školu, bydlí v centru Bruselu a navíc chodí pracovat do Evropského parlamentu. Pobyt si nemůže vynachválit.


Lenka DRAŽANOVÁ, studentka politologie FF UK

--------------------

Stipendium Erasmus jsem se rozhodla využít hlavně z důvodu zkušenosti v zahraničí, kdy člověk pozná výuku v jiné zemi, v jiném jazyce.


redaktorka

--------------------

Erasmus ale není jen zábava, jak ukazuje tento francouzský film. Studenti se potýkají se složitou administrativou, často si shání sami ubytování a stipendia jim většinou nestačí. Lenka platí ze své kapsy čtyři sta eur měsíčně, tedy asi jedenáct tisíc korun. Doplácet musí ale většina studentů.


Dominika PINKASOVÁ, studentka sociologie FSV UK

--------------------

Dostala jsem stipendium čtyři sta euro na měsíc a doplácela jsem si za celý ten pobyt zhruba asi třicet, třicet pět tisíc korun.


redaktorka

--------------------

I přes všechna negativa zájem o pobyty s Erasmem stále roste.


Václav HAVLÍČEK, rektor ČVUT

--------------------

V našem dlouhodobém záměru máme uvedeno, že bychom chtěli, aby každý student magisterského a doktorského studijního programu strávil alespoň jeden semestr studiem v zahraničí.


redaktorka

--------------------

Erasmus je totiž nejjednodušší způsob, jak se dostat na prestižní univerzity. Studenti nemusí procházet složitými konkursy.


Vladimír ROSOL, student pedagogiky na UK

--------------------

U konkursu nás bylo asi deset a brali asi padesát procent lidí. Jenom si ověřili naše znalosti a výsledky studia.


redaktorka

--------------------

Kdo uspěje, může vyjet do jedné z jednatřiceti zemí zapojených do projektu. Nabídka záleží na jednotlivých školách.


Václav HAMPL, rektor UK

--------------------

Veliký zájem je zejména o studium v anglicky mluvících zemích, teda konkrétně v Evropě to bude Velká Británie, Irsko. Z důvodů kapacitních vlastně to dopadá tak, že nejvíc studentů vyjíždí do Německa.


redaktorka

--------------------

Program Erasmus od letošního roku nově zahrnuje i pracovní pobyty v zahraničí. Během nich studenti získávají stejně jako u studijních pobytů měsíční stipendium.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:34

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze