Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Z Plzně jede do Egypta zkoumat několik tisíc let staré kosti zvířat

Z Plzně jede do Egypta zkoumat několik tisíc let staré kosti zvířat

Tým českých expertů v Egyptě posílí od dubna archeozooložka ze Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek (ZIP) Zdeňka Sůvová.

Úkolem osmadvacetileté odbornice bude prozkoumat několik tisíc let staré zvířecí kosti objevené egyptology na pohřebišti vezírů v lokalitě Abúsír poblíž Káhiry.

Určit by z nich měla například stáří, velikost a popřípadě nemoci dobytka, který naši předci obětovávali při pohřbech. Lidé totiž tehdy věřili, že pravidelným přísunem těchto milodarů zajistí nebožtíkovi posmrtný život.

„Většina nalezených kostí, které bych měla zkoumat, jsou kravské. Uvidím, v jakém stavu budou. Pokud jsou zachovalé, tak se z nich dá získat poměrně dost informací. Zajímají nás zejména detaily obětního rituálu, který probíhal na pohřebišti a v rámci kterého se porážely desítky nebo stovky kusů dobytka,“ upřesnila Sůvová.

Archeologové chtějí například vědět, zda byla obětována celá zvířata, nebo tam ti lidé nechávali jen kosti a maso si odnesli domů.

„Pohřební rituály Starou říši časem přivedly na mizinu, protože natolik zatěžovaly její ekonomiku, až se zhroutila. Neobětovávalo se jednorázově jen když někdo zemřel. Pohřebiště fungovala trvale po dobu života synů zesnulého, kteří tam pravidelně na velké svátky, kterých bylo několik desítek v roce, přinášeli oběti jako dobytek nebo obilí. O to se starali kněží, kteří v blízkosti pohřebišť bydleli a kteří z těchto obětin žili,“ pokračovala archeozooložka.

Analýza kostí by měla pomoci získat podrobnější informace o běžném životě lidí ve Starém Egyptě.

„Jde například o jejich způsob chování dobytka, jak dobře byl živený, v jaké byl kondici nebo jak jej lidé zatěžovali při běžných zemědělských pracích,“ uzavřela Sůvová, která by měla týmu z Egyptologického ústavu Karlovy Univerzity pomáhat nejméně měsíc.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:34

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze