Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Do Německa se dostanou skoro všichni

Do Německa se dostanou skoro všichni

Socrates/Erasmus, Německá akademická výměnná služba, nadace: to jsou jen některé z mnoha možností, jak se dostat za studiem do Německa. A míst je někdy víc než zájemců.

Německo je s přehledem nejoblíbenější studijní destinací českých vysokoškoláků. Jen díky programu Socrates/Erasmus sem od roku 1998 přijelo alespoň na semestr více než 5000 mladých lidí. Další stovky jich odjely prostřednictvím stipendií DAAD.

Pokud jste rozhodnuti, že chcete vyjet za studiem do Německa, a půjdete si za svým, je velká pravděpodobnost, že svého snu dosáhnete. Výběr stipendií je dnes totiž několikanásobně širší než před deseti lety, kdy se většina stipendijních programů teprve rozbíhala.

Největší počet stipendií dnes poskytuje evropský program Socrates/Erasmus (dále jen Erasmus) a německá DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst neboli Německá akademická výměnná služba). Dalších několik desítek studijních a výzkumných míst ale poskytují i některé německé nadace (viz boxy na straně 24). Většina přihlášek se podává na podzim, takže pobyt je třeba si rozmyslet včas. S hledáním možností začněte nejpozději na jaře nebo v létě.

Stipendia přes DAAD využívají především absolventi bakalářských a magisterských programů, jimž DAAD nabízí stipendia na celý jeden stupeň studia (např. magisterský). S Erasmem vyjíždějí studenti většinou naopak jen na jeden semestr.

Finanční prostředky na stipendia programu Erasmus poskytuje zčásti české ministerstvo školství a zčásti Evropská unie. Pominemeli lítý boj s lidmi držícími razítka a formuláře, je míst pro studenty relativně dost, a „za kopečky“ se tak s tímto programem může dostat skoro každý, kdo má ukončen minimálně první ročník vysoké školy.


Na dvě kola


O něco složitější a důkladnější je výběr adeptů pro studium se stipendii DAAD. Ta si své ovečky vybírá dvoukolově a na rozdíl od pohovorů u Erasma prostřednictvím vlastních výběrových komisí, v nichž zasedají čeští i němečtí profesoři. Tomu odpovídá i úspěšnost jen něco přes 50 procent: v roce 2006/2007 získalo stipendium 111 uchazečů z 203.

Poté co DAAD zašlete přihlášku spolu s osvědčením o zkoušce z němčiny (seznam platných zkoušek najdete na www.dzs.cz/aia), proběhne předvýběr uchazečů. Organizuje ho Akademická informační agentura Domu zahraničních služeb při ministerstvu školství. V tomto kole se rozhodne, kteří kandidáti postoupí do druhého kola, jež probíhá v Bonnu na základě písemných podkladů uchazeče a doporučení pražské komise. Osobní pohovory jsou nutné jen u několika typů stipendií.

„Důležitý je životopis, kvalita studijního záměru a také to, jestli jste už navázali kontakt se zahraničním školitelem,“ napovídá Jakub, jemuž DAAD udělila stipendium na studium veřejného práva v Bochumi.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:34

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze