Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Jak se studuje v Provence

Jak se studuje v Provence

Ve francouzském Aix-en-Provence jsem strávila rok na Institutu politických věd neboli Sciences Po.

Byla jsem vybrána pražskou Fakultou sociálních věd UK a můj pobyt byl financován z fondů Evropské unie a zaštítěn programem Socrates-Erasmus. Ač je mým zaměřením Sociologie a sociální politika, politologický základ studií nebyl na škodu a mohla jsem navíc čerpat z bohaté nabídky obecně sociálně-vědních kurzů.

Na studium jsem vyjela ve 3. ročníku a absolvované kurzy i nasbírané kredity mi byly bez problému uznány alespoň jako alternativní. Toto hledisko se ale velmi liší v souvislosti s typem studia i jednotlivými VŠ.

Jak studium probíhalo

Profesoři stojí na pomyslném piedestalu a bývá obtížnější se k nim dostat. Zřídka vypisují konzultační hodiny. Při zkoušení si potrpí na přesné formulace a stylisticky vybroušené eseje.

Na druhém stupni vysokoškolského studia dávají studentům volbu, chtějí-li se orientovat na výzkumnou, či profesní dráhu.

Velký užitek mi pobyt ve Francii přinesl pro sběr materiálů k mé bakalářské práci. Její téma se přímo týká francouzské křesťanské komunity v Taizé, měla jsem tedy možnost vydat se několikrát na toto místo a pořizovat autentické rozhovory. Podmínky pro výzkum jsou ve Francii dobré a knihovny kvalitně vybavené.

Ubytování

Kolej mi byla přidělena a po zjištění cen bytů jsem za to byla velmi vděčná. Obecně bych řekla, že s kolejemi v menších či provinčních městech problém není, v Paříži však ano. Tam je třeba počítat, že stipendium, které v případě Erasmu pro Francii činí cca 300-350 eur, nebude stačit ani na pokrytí nájmu.

Kolej je proti tomu značně výhodná, zvlášť započítá-li se příspěvek sociální pomoci CAF, na který má v podstatě právo každý nepracující student a který uhradí až třetinu ceny nájemného (platí i pro byty, částka se počítá procentuálně). Zde je nutné se obrnit trpělivostí a v případě, že neobdržíte finanční pomoc, znovu zažádat, sama jsem na příspěvek čekala několik měsíců.

Strava: nejlevněji v menzách

Další kapitolou je strava. Jídlo je ve Francii pro českého studenta drahé, ceny v supermarketech se liší a zvlášť nevýhodné je nakupovat v malých obchůdcích, kde jsou až dvojnásobné.

Nejlevnější supermarket, který jsem v Aix našla, patřil do sítě ED, příliš drahé nebylo ani SuperU a teprve pak bych cenově umístila názvem trochu matoucí Monoprix. Nejlevnější stravování je v menzách neboli resto U, jež mají na francouzské poměry nejen velmi slušné ceny, ale také kvalitou a šíří nabídky daleko převyšují jídelny, na které je zvyklý český student. Nechybí pestrobarevný salátový bufet, nabídka z několika teplých jídel a francouzské dezerty doplněné čerstvým ovocem. Zkrátka i ve školních jídelnách se debužíruje o několika chodech.

Cestování: nejlepší je karta SNCF

Vyrážíte-li na studium v zahraničí, patrně trochu počítáte s možností cestování a Francie je země, která k tomu svou pestrostí a odlišností jednotlivých krajů a regionů přímo vybízí. Moře, hory, historické i přírodní bohatství a povaha lidí, kdy se temperament stupňuje od severu k jihu...

Plánujete-li cestovat často a využívat vlakovou dopravu, velmi doporučuji pořízení slevové karty SNCF pro studenty mladší 26 let. 50 eur se zpočátku zdá být velkou investicí, ale po několika delších cestách a la Marseille-Paříž se spolehlivě ` vrátí.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:33

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze