Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Lístky zabavila StB jako jeden z důkazů

Lístky zabavila StB jako jeden z důkazů

Podpisové lístky, které tvoří jádro výstavy ve vstupní hale Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, zabavila Státní bezpečnost 6. ledna 1977. Zadržela tehdy Václava Havla, Pavla Landovského a Ludvíka Vaculíka, kteří se snažili předat Prohlášení Charty 77 Federálnímu shromáždění ČSSR a federální vládě.

„Měly být použity jako jeden z důkazů při vyšetřování organizátorů a signatářů Charty 77. Proto byly uloženy do vyšetřovacího spisu, který se dnes nachází v archivu bezpečnostních složek ministerstva vnitra,“ říká k původu kartiček historik Petr Blažek.

Výstava bude otevřena v předvečer mezinárodní konference o Chartě 77, kterou společně pořádá řada institucí. Pořadatelem výstavy je spolu s fakultou archiv bezpečnostních složek ministerstva vnitra ve spolupráci s knihovnou Libri prohibiti a ČTK. Fotografie a dokumenty poskytla ale také řada pamětníků tehdejších událostí.

Vernisáž se uskuteční v úterý 20. března od 18 hodin, výstava potrvá do konce dubna.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:33

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze