Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Cermat: Nová podoba maturity prověří skutečnou znalost jazyka

Cermat: Nová podoba maturity prověří skutečnou znalost jazyka

Praha 15. března (ČTK) - Maturita z cizího jazyka by se podle představitelů Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) neměla v žádném případě odkládat. Nová podoba zkoušky má prokázat skutečnou znalost jazyka a schopnost vést dialog. Cermat dnes novinářům představil ústní část jazykové zkoušky.

Studenti by novou podobu zkoušky měli poprvé skládat v roce 2008, poslanci ODS a Strany zelených však prosazují odklad nových maturit o dva roky. "Zastánci odkladu společné maturity z cizího jazyka hledají pouze zástupné důvody," myslí si Jana Pernicová, koordinátorka Cermatu pro anglický jazyk. Jazyky se podle ní nevyučují v blocích jako některé předměty, ale postupným nabalováním učiva. Nedá se tedy říci, že by na novou podobu maturit studenti nebyli včas připraveni. Proškolit se podle Cermatu stihnou i všichni zkoušející.

Jazykovou zkoušku je podle Pernicové potřeba změnit tak, aby se na ni maturanti "nemohli naučit" biflováním jednotlivých témat. Samostatný ústní projev sice zůstane součástí zkoušky, na základní úrovni ale bude ověřovat dovednosti maturanta používat cizí jazyk jen v rámci všeobecných témat a komunikačních situací, a ne znalosti reálií. Doplní ho také práce s textem a rozhovor, ve kterém bude student muset také klást otázky a obhajovat své názory.

Pernicová se domnívá, že už samotná příprava maturit pomohla zlepšit výuku jazyka ve školách. Pedagogové podle ní sice umí z vysokých škol jazyk vyučovat, teprve na školeních k maturitní zkoušce se však často naučí také znalosti jazyka hodnotit. Problémem podle ní však stále zůstává nedostatek kvalifikovaných učitelů.

Ve společné části maturitní zkoušky budou žáci povinně maturovat z jednoho z šesti cizích jazyků. Úroveň je podle Pernicové nastavena tak, aby ji zvládli žáci všech typů škol. S výukou podle rámcových vzdělávacích programů však zřejmě obtížnost některých úloh o něco stoupne. V profilové části, která je plně v kompetenci ředitele školy, bude možné složit jazykovou zkoušku na obtížnější úrovni.

Nová podoba maturity pamatuje také na žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Například dysgrafici budou moci psát práci na počítači nebo budou mít na práci více času. Každý případ poruchy budou školy posuzovat individuálně. Speciální podobu maturity připravuje Cermat pro polskou národnostní menšinu.

pap kš



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:33

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze