Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Březen 2007
Dětský uzel aktuálního dokumentu Lodí kolem zeměkoule

Cestopisné snímky, které při svých cestách pořídila lékařka Vlasta Kmentová-Zbuzek, si můžete ode dneška prohlédnout v Akademickém klubu 1. lékařské fakulty ve Faustově domě na Karlově náměstí v Praze. Vernisáž začíná dnes v 17 hodin, výstava potrvá do 20. dubna.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova ocení čestným doktorátem virologa De Clercqa

Univerzita Karlova udělí čestný doktorát profesoru Katolické univerzity v belgickém Leuvenu, virologovi Erikovi De Clercqovi. Oznámilo to dnes tiskové oddělení univerzity. De Clercqa, který spolupracuje s českým objevitelem léčiv Antonínem Holým, už před necelými deseti lety ocenila Akademie věd ČR za zásluhy v oboru lékařských a biologických věd Čestnou medailí Jana Evangelisty Purkyně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kuchtová: Programy pro čerpání peněz vypíše ministerstvo v létě

Nejdříve v létě vypíše ministerstvo školství programy, na jejichž základě mohou české školy vyčerpat až 130 miliard korun z fondů EU. Peníze jsou určené na projekty vzdělávání učitelů, podporu konkurenceschopnosti a inovací ve vědě. Při jednání školského výboru sněmovny to dnes řekla ministryně školství Dana Kuchtová (Strana zelených).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vitaminová bomba

V botanické zahradě léčivých rostlin hradecké Farmaceutické fakulty UK mohou sklízet. Třeba u asijské rostlinky annona muricata, která má nyní 20 nových plodů. Jde o vitaminovou bombu. Jak řekl šef zahrady Jiří Pirner (na snímku), u annony se konzumuje jen dužina plodů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studentský informační servis

Přestože je v zemi, kterou popisujeme dnes, nejpopulárnější wiener schnitzel, dáme v internetový tipech přednost spíše eintopfu. Kurzorem myši se budete moci porýpat v české, rakouské ale i celosvětové všehochuti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu ČR má hned po Rumunsku nejméně vysokoškolaček z EU

Česká republika je v rámci Evropské unie zemí s téměř nejmenším počtem vysokoškolsky vzdělaných žen. Pomaturitní vzdělání absolvovalo jen necelých 13 procent Češek mezi 25 a 59 lety, méně vysokoškolaček než Česko má pouze Rumunsko. Vyplývá to ze statistiky Eurostatu, kterou Evropská komise zveřejnila k příležitosti nadcházejícího Mezinárodního dne žen.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy prý personální agentury využívají jen okrajově

České vysoké školy využívají personální agentury jen okrajově, případně je vůbec nepotřebují. Školy spolupracují přímo se zaměstnavateli, většinou samy poskytují poradenství, organizují semináře a pracovní veletrhy. Firmy se zajímají zejména o studenty technických a ekonomických oborů, kterým zadávají diplomové práce a nabízejí stáže.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Praha chce další studenty univerzit

V Praze vznikla nová univerzita, která nese jméno Jana Amose Komenského. Přesto tu studuje na vysokých školách v porovnání s jinými metropolemi stále málo mladých lidí. Přilákat by je mohly nové fakulty i univerzitní kampusy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Josef Procházka byl průkopníkem chemoterapie

Pětadvacet žáků usedlo ve školním roce 1932/33 v osmé třídě jičínského gymnázia, mezi nimi i Josef Procházka, rodák z nedaleké Osenice, pozdější velký průkopník chemoterapie a dalších léčebných postupů. V rodinném hrobě na místním hřbitůvku je i pohřben.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kuchtová: co nejvíc vysokoškoláků

Zpřístupnit vysoké školy co nejvíce zájemcům, přeměnit vyšší odborné školy tak, aby udělovaly titul bakalář, a zmenšit sociální bariéry v přístupu ke studiu. To jsou hlavní body reformy vysokých škol, o které dnes bude přesvědčovat svoje kolegy z vlády ministryně školství Dana Kuchtová. „Smyslem je otevřít vyšší vzdělání většině mladých lidí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ženská lobby chce rovnost pohlaví

Ženy v České republice mají o pětinu nižší plat než muži. To je víc než evropský průměr. Rozdíl se přitom za posledních pět let téměř nezměnil. Jak dodává reportérka Václava Vařeková, nejvíc nerovné ohodnocení pociťují ženy po třicítce.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeští vědci získali Descartesovu cenu

Vědci z Česka jako součást mezinárodního týmu získali jednu ze tří letošních Descartesových cen. Ty jsou od roku 2000 udělované za významné počiny. Ohodnocený projekt HESS zkoumá vesmírné gama záření pomocí teleskopu umístěném v západoafrické Namibii a právě teleskopy vyrobily české ruce. Na konstrukci se podílel profesor Ladislav Rob z matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu STALO SE

Jedním ze tří nositelů letošní Descartesovy ceny za vědu a výzkum se stal mezinárodní projekt, na němž se významně podíleli čeští vědci. Projekt s názvem HESS zkoumá za pomoci systému speciálních teleskopů vesmírné gama záření. Na konstrukci teleskopů, které stojí v západoafrické Namibii, spolupracoval profesor Ladislav Rob z Matematickofyzikální fakulty pražské Univerzity Karlovy. Optický systém teleskopů byl vyroben v turnovské firmě Compas.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studium v Paříži - jak to vidí ostatní

Srovnání zkušeností těch, kteří Francii navštívili a studovali tam.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Něco jako Nagano české vědy

Když člověk sleduje sportovní utkání, podvědomě fandí celku z vlastní země. Včera jsem takto fandil v Bruselu mezinárodnímu týmu astronomů a fyziků, v němž pracují i Češi. Stalo se tak v okamžiku, kdy Evropská unie udělovala své nejprestižnější ocenění vědecké práce – Descartovu cenu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Češi mají prestižní cenu za poznání vesmíru

Odhalit původ kosmického záření gama a poodkrýt tajemství temné hmoty a energie se podařilo mezinárodnímu týmu vědců, do něhož patří i dva Češi -profesor Ladislav Rob z Ústavu částicové a jaderné fyziky MFF UK s doktorandem Daliborem Nedbalem. Za své výsledky dostal včera tým Descartovu cenu, kterou uděluje Evropská komise.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Naše observatoř je nejlepší

Česká zrcadla lépe odrážejí světlo, říká profesor Werner Hofmann, ředitel Institutu Maxe Plancka pro jadernou fyziku a koordinátor projektu H. E. S. S.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Geoff Hoon jednal v Praze o euroústavě

Náměstek britské ministryně zahraničí pro Evropskou unii Geoff Hoon v Praze odmítl, že by Unie byla kvůli nepřijetí ústavy v krizi. Hoon přijel do Česka krátce před začátkem summitu sedmadvacítky v Bruselu. Tématem jeho návštěvy je hlavně budoucnost ústavy, ke které má britská i česká vláda zatím zdrženlivý postoj.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Descartesova cena

V Bruselu dnes bude udělena Descartesova cena za vědu a výzkum, kterou každoročně předává Evropská komise. I letos má šanci získat prestižní cenu český vědec. Mezi nominovanými je profesor Ladislav Rob. Z Bruselu informuje tamní zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Dětský uzel aktuálního dokumentu NKÚ: Ministerstvo školství chybně účtovalo dotace za 22 miliard

Ministerstvo školství v minulých letech chybně účtovalo dotace za více než 22 miliard korun. Nesrovnalosti v účetnictví úřadu odhalil Nejvyšší kontrolní úřad. ČTK to sdělila jeho mluvčí Radka Burketová. Závažné chyby se podle NKÚ vyskytovaly i v inventarizaci a v použití účtů. Za nedostatky podle Burketové může mimo jiné to, že ministerstvo nezavedlo účinný vnitřní kontrolní systém.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Descartesova cena

Jedním ze tří nositelů letošní Descartesovy ceny za vědu a výzkum se dnes stal mezinárodní projekt, na němž se významně podíleli čeští vědci. Projekt s názvem HESS zkoumá za pomoci systému speciálních teleskopů vesmírné gama záření.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak platí univerzity

Platová situace na VŠ záleží na oboru, kterému se věnujete. Je však zarážející, že většina peněz na platy jde z různých výzkumných grantů, o které se vysokoškolští učitelé musejí ucházet.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ztratí exotika brzy smysl?

Ztratí exotické v éře globalizace smysl? A jak to v 19. století bylo s jiným a cizím? Na tyto a další otázky se pokusila odpovědět třídenní vědecká konference v rámci festivalu Smetanovské dny, konaná letos od 22. do 24. února v Plzni.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Descartesova cena udělena českému profesorovi

Profesor Ladislav Rob z Matematicko-fyzikální fakulty pražské Univerzity Karlovy se stal jedním z nositelů v Bruselu udělované Descartesovy ceny za vědu a výzkum. Ocenění získal mezinárodní projekt, který zkoumá vesmírné gama záření za pomoci systému speciálních teleskopů postavených v západoafrické Namíbii. Optický systém teleskopu vyrobili v Turnově.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědec: Kolapsu vesmíru se nedožijeme

Jak si stojí česká věda ve srovnání se světem? I o tom hovořil on-line fyzik z mezinárodního týmu, který právě získal nejvyšší uznání EU. Profesor Ladislav Rob z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy se spolu se svými studenty zabývá propočty dat, které k nám z vesmíru přináší kosmické záření.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Faraona usmrtil jeho osobní lékař

Faron Ramesse V. panoval pouhé čtyři roky. Zemřel v 28 letech rukou lékaře. „Jde o první historicky známou eutanazii,“ říká profesor Eugen Strouhal z Ústavu dějin lékařství 1. lékařské fakulty UK. Egyptský panovník, který vládl v letech 1144 až 1147 př. n. l., onemocněl pravými neštovicemi. Diagnózu po více než třech tisíciletích stanovili analýzou vyrážky na tvářích mumie odborníci z amerického výzkumného ústavu v Bethsedě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vlídná i nelidská Moskva

Za internet studenti na moskevském Institutu ruského jazyka A. S. Puškina musejí platit. I mimo univerzitu je pro studenty Moskva jedno z nejdražších měst. „Pivo stojí i 200 rublů, stejně jako kolejné na jeden měsíc,“ říká Mikuláš Černý z pražské FSV UK, který na „Puškiňáku“ strávil jeden semestr.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Co ještě zůstává z mýtu-filozofa Jana Patočky

Ze smrti filozofa - jediného, víc jich (moderní) Čechy neměly, i to je příznačné - roste mýtus. Po vzoru Sokratově, říkalo se právem pateticky, i profesor Jan Patočka obětoval pravdě to nejcennější. Skutečný bios filosofikos, pravý život filozofův. Po třiceti letech mýtus vybledá a zůstává… Ale - co vlastně zůstává?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejstarší vesmírné světlo

Kam až dohlédnou nejmodernější dalekohledy? Jak vypadá nejstarší světlo, které můžeme pozorovat? Dozvíte se v dnešní besedě s docentem Jiřím Langerem z MFF UK, která se koná od 18 hodin v brněnské hvězdárně a planetáriu na Kraví hoře.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dvě fakulty UK připravují workshopy pracovních příležitostí

Workshopy pracovních příležitostí uspořádají 22. března Přírodovědecká fakulta (PřF) a Matematicko-fyzikální fakulta (MFF) Univerzity Karlovy. Den setkání studentů se zástupci firem na akademické půdě je součástí projektu "Komunikace - brána k průmyslu," který rozvíjí spolupráci mezi školami a soukromým sektorem.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Aby bylo českému předsednictví rozumět

Za necelé dva roky bude Česká republika předsedat Evropské unii. Všechny rezorty se již delší dobu připravují. Navazují kontakty, čerpají zkušenosti, připravují strategie, koncipují projekty, volí priority. Nikdo nepochybuje o tom, že svým obsahem bude české předsednictví perfektně připravené.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Počítač a Holocaust

S neúprosným tokem času ubývá očitých svědků událostí, jež jsou pro historii důležité nejen jako fakta, ale především jako memento. To si také v průběhu přípravných prací na natáčení filmu Schindlerův seznam, mapujícího osudy Židů za druhé světové války, uvědomil světoznámý americký režisér Steven Spielberg a reagoval nedocenitelným počinem: založil nadaci SHOA VISUAL HISTORY FOUNDATION.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak se studuje v Provence

Byla jsem vybrána pražskou Fakultou sociálních věd UK a můj pobyt byl financován z fondů Evropské unie a zaštítěn programem Socrates-Erasmus. Ač je mým zaměřením Sociologie a sociální politika, politologický základ studií nebyl na škodu a mohla jsem navíc čerpat z bohaté nabídky obecně sociálně-vědních kurzů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lístky zabavila StB jako jeden z důkazů

Podpisové lístky, které tvoří jádro výstavy ve vstupní hale Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, zabavila Státní bezpečnost 6. ledna 1977. Zadržela tehdy Václava Havla, Pavla Landovského a Ludvíka Vaculíka, kteří se snažili předat Prohlášení Charty 77 Federálnímu shromáždění ČSSR a federální vládě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu UK trénuje absolventy

Jedenáct nových přednášek pro čerstvé absolventy Univerzity Karlovy připravilo už podesáté Informační a poradenské centrum UK.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Odborníci: Lidé si zařadili matematiku do škatulky nepochopitelno

Čeští žáci jsou v mezinárodním srovnání dobří v matematice, ale patří k těm, kteří k ní mají nejhorší vztah. Učitelé, odborníci i studenti udávají různé důvody, proč tomu tak je. Matematika je náročný předmět, jemuž děti musejí věnovat hodně práce, učitelé mají na výuku málo času a schopní pedagogové hledají uplatnění na lépe placených místech. Svou roli však hraje i společenské klima, které matematice není zrovna nakloněno.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Cermat: Nová podoba maturity prověří skutečnou znalost jazyka

Maturita z cizího jazyka by se podle představitelů Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) neměla v žádném případě odkládat. Nová podoba zkoušky má prokázat skutečnou znalost jazyka a schopnost vést dialog. Cermat dnes novinářům představil ústní část jazykové zkoušky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výročí úmrtí Jana Patočky

Zítra uplyne třicet let od úmrtí významného českého filozofa Jana Patočky. Za komunistického režimu mohl přednášet a publikovat jen omezeně. Do politického dění se zapojil až téměř v sedmdesáti letech, kdy se stal jedním z mluvčích Charty 77. Zemřel po sérii vyčerpávajících výslechů Státní bezpečnosti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Geny? Čipy? Jak vrátit lidem zrak

Američtí vědci částečně navrátili zrak nevidomým pacientům, když jim do oka implantovali speciální biočipy. Zároveň se již velmi úspěšně – a i v Česku běžně – používá podobná technologie u lidí se ztrátou sluchu. Na úkolu navrátit lidem jejich postižené smysly však pracují i genetici.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na vysoké školy půjde dobrá polovina mladých lidí

V odborných, ale i politických kruzích vrcholí spor o to, zda má Česká republika málo nebo dost vysokoškoláků. Zatímco skupina vedená šéfem poradců ministryně Kuchtové Petrem Matějů stojí na tom, že za vyspělými zeměmi v počtu vysokoškoláků silně zaostáváme, ředitel Střediska vzdělávací politiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy Jan Koucký tvrdí, že to už dnes není pravda.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti medicíny se učí mluvit s nemocnými

»Ptejte se pacientů, jak se cítí, co je bolí, o čem přemýšlejí, proč sem byli přijati a kdy budou propuštěni,« říká doktorka skupince mladých mediků ve střešovické nemocnici a pak je vede na oddělení za pacienty. Seminář, který právě začíná, se jmenuje Potřeby nemocných a studenti 3. lékařské fakulty UK v Praze se do něj zapisují už v prvním ročníku. Díky tomu mohou vstoupit do přímého kontaktu s nemocnými mnohem dříve než generace mediků před nimi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vitaminové bomby a také zelená viagra

Počasí je letos velký šprýmař. A tak mírná zima a stále rozkolísané jaro botanické zahradě léčivých rostlin Farmaceutické fakulty UK pomohlo, ale také přineslo problémy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Program Erasmus

Před dvaceti lety odstartovala Evropská unie projekt pro studenty vysokých škol s názvem Erasmus. O deset let později se k němu připojilo i Česko. V čem Erasmus spočívá, to už je otázka pro Tomáše Vlacha, který je na německé ambasádě, kde za malou chvíli vyvrcholí výroční konference tohoto programu. Dobrý večer, Tomáši, máte slovo.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Z Plzně jede do Egypta zkoumat několik tisíc let staré kosti zvířat

Tým českých expertů v Egyptě posílí od dubna archeozooložka ze Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek (ZIP) Zdeňka Sůvová. Úkolem osmadvacetileté odbornice bude prozkoumat několik tisíc let staré zvířecí kosti objevené egyptology na pohřebišti vezírů v lokalitě Abúsír poblíž Káhiry.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vzdělané cizince odrazuje česká byrokracie

Angličan Mark Corner učil od začátku devadesátých let na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Každý rok musel absolvent prestižních univerzit v Cambridgi a Durhamu podstoupit martyrium se získáním pobytového víza a pracovního povolení od českých úřadů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Příprava na medicínu bude snadnější

Zájemci o studium na Lékařské fakultě UK v Plzni mají usnadněnou přípravu k přijímacím testům. Jako jedna z mála vysokých škol a jako jediná lékařská fakulta v Česku již třetí rok nabízí elektronický internetový přípravný kurz. Ten obsahuje kompletní sady celkem dvou tisíc modelových otázek z biologie, fyziky a chemie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Příběh tajemného Faustova domu

S Mladotovským palácem v Praze, jinak zvaným Faustův dům, se pojí nejedna legenda. Historie objektu na jihozápadním cípu Karlova náměstí sahá až do středověku, první písemné zmínky o něm pocházejí ze 14. století. Nejstarší část domu na tomto místě stála zřejmě ještě před založením Nového Města Karlem IV.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jestli bych jel znovu? Určitě!

Ivan Landa z Filozofické fakulty UK v Praze strávil dva semestry studiem filozofie na univerzitě v německých Tubinkách (Tübingen).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na Prádle hrají Paničky

Kdo si však myslí, že Shakespeare je doménou pouze profesionálních souborů, bude překvapen. Se světoznámým dramatikem se tentokrát rozhodli poprat studenti anglistiky Filozofické fakulty Karlovy univerzity. Představení odehrají v jazyce, který je jim hned po češtině nejbližší, tedy anglicky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Do Německa se dostanou skoro všichni

Socrates/Erasmus, Německá akademická výměnná služba, nadace: to jsou jen některé z mnoha možností, jak se dostat za studiem do Německa. A míst je někdy víc než zájemců. Německo je s přehledem nejoblíbenější studijní destinací českých vysokoškoláků. Jen díky programu Socrates/Erasmus sem od roku 1998 přijelo alespoň na semestr více než 5000 mladých lidí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kolej? Ne, raději „WG“

Kolečko po úřadech, které musí absolvovat v prvních týdnech, je pro každého studenta-cestovatele nejkrušnější. Třeba bydlení si ale můžete sehnat už předem. Pokud se chcete co nejlépe naučit německy, poohlížejte se po tzv. Wohngemeinschaften.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:30

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 16.05 2024 21:36 , © Univerzita Karlova v Praze