Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studentů je hodně. Co s tím? řeší univerzita

Studentů je hodně. Co s tím? řeší univerzita

Střední Morava - Vysokoškoláků bude za pár let tolik, co narozených dětí. Alespoň to vyplývá z nové studie Univerzity Karlovy v Praze. Zdejší odborníci předpokládají, že takovýto vývoj by mohl přinést problémy. „Takovou expanzi nepovažuji za rozumnou, protože bude mít negativní dopad na kvalitu vzdělávání a úroveň udělovaných diplomů,“ říká ředitel Střediska vzdělávací politiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy Jan Koucký, který studii vypracovával. Pokud tento trend podle něj nastane, bude to znamenat, že 70 procent populace budou tvořit vysokoškoláci.

Máme 20 000 studentů

Podobný problém řeší i na Univerzitě Palackého v Olomouci. Zdejší vedení přiznává, že se začíná bavit o tom, zda je dobře, že na ní v současné době studuje 20 000 studentů. „Zatím je u nás trend takový, že stále počet studentů zvyšujeme. Je to pro nás samozřejmě výhodné, protože studenti s sebou přinášejí peníze. Ale má to i negativní stránky. Úroveň nově přijatých studentů se tím totiž může snižovat,“ říká rektor Univerzity Palackého Lubomír Dvořák.

Podle něj se kvůli zvyšujícímu počtu studentů dokonce v květnu sejdou rektoři všech českých univerzit. „Budeme se společně bavit o tom, jak v dalších letech postupovat. Podobnou diskuzi chceme na naší univerzitě zavést i v rámci fakult,“ doplnil rektor Dvořák. Podle Jana Kouckého z Univerzity Karlovy si takovou zkušeností již prošli v jiných zemích. „Díky tomu dnes víme, že tomu lze předejít do jisté míry tím, že se vysokoškolský systém u nás více rozrůzní a nabídne rozmanitější typy získaného vzdělání. Podobné reformy však u nás zatím téměř neproběhly,“ tvrdí Koucký.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:34

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze