Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Práva studentů vysokých škol se možná v budoucnu změní

Práva studentů vysokých škol se možná v budoucnu změní

Praha 31. března (ČTK) - Vysokoškoláci možná v budoucnu přijdou o možnost zasahovat do volby děkanů a rektorů. Studenti by spíše než rozhodovat o vedení škol měli hodnotit kvalitu výuky, myslí si ředitel analytického odboru ministerstva školství Petr Matějů. Do volby vedení škol podle něj mají zasahovat zejména firmy a zástupci krajů a měst. Podle expertů OECD je schopnost děkanů a rektorů efektivně vést instituce omezována akademickou samosprávou, a tím, že jsou voleni akademickými senáty, ve kterých zasedají také studenti. Školy proto podléhají zájmům jednotlivých pracovišť a nepružně reagují na potřeby trhu.

Odborníci se domnívají, že studenti by měli hrát menší roli v rozhodování o strategii, a vedení univerzit, zvýšit by se měla naopak role vnějších aktérů, například odborníků z podnikatelského sektoru. "Mají-li vysoké školy obstát a být úspěšné, musí být řízené jako korporace," tvrdí Matějů, který listopadová doporučení expertů zpracovává do "Bílé knihy" a plánuje přípravu nového vysokoškolského zákona. Podle něj by měli studenti ve samosprávě zůstat zastoupeni, ale role akademických senátů například při volbě vedení školy by se měla omezit.

Myslí si, že vedení by měli volit odběratelé služeb, tedy hlavně absolventů. Role správních rad by se proto měla rozšířit na strategické rozhodování. Zasedali by v ní zaměstnavatelé z firem i veřejné správy, například krajů a měst. Matějů si myslí, že spolupráce se soukromým sektorem přinese univerzitám potřebné finance. Firmy by měly být za své investice daňově zvýhodněny.

Studenti jsou ale k modelu manažerského řízení skeptičtí. "Je otázka, zda vliv vnějších aktérů může vést k větší efektivitě," tvrdí tisková mluvčí Studentské komory vysokých škol Savina Finardiová. Myslí si, že role akademických senátů by měla zůstat zachována. "Studentů je ve škole mnoho, mají roztříštěné zájmy, v senátech se může koncentrovat určitá síla," vysvětluje. Tvrdí, že studenti proto nebudou chtít ztratit vliv na rozhodování o vedení univerzit. S Matějů se ale shodne v tom, že studentská role by se měla posílit při hodnocení kvality výuky. Studenti ji mohou posoudit například vyplňováním dotazníků o jednotlivých kurzech. Finardiová si myslí, že by se měli zapojit také do činnosti Akreditační komise, která posuzuje návrhy na nové studijní programy. "Už jsme byli jejím vedením osloveni," řekla ČTK.

Podle Matějů by studenti měli rozhodovat i o dalších "akademických" záležitostech, například o etickém kodexu.

pap mkv


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:35

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 31.05 2024 17:22 , © Univerzita Karlova v Praze