Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Klementinum změní tvář

Klementinum změní tvář

Národní knihovna už má plán, jak naloží s historickou budovou Klementina, až se v roce 2011 přestěhuje do nových prostor na Letné.

Kromě tohoto sídla, jež vznikne podle návrhu architekta Jana Kaplického, se totiž staví v Dejvicích také nová budova Státní technické knihovny, která dosud také právě v Klementinu sídlí.

„Zčásti bude Klementinum pořád knihovnou, zůstane zde Slovanská knihovna a hudební a historické fondy. Zčásti se ale hodně promění. Plánujeme nové výstavní expozice a prohlídkové trasy, nový konferenční sál, rozšíření galerie. Část Klementina se bude pronajímat vzdělavácím a kulturním institucím,“ říká ředitel knihovny Vlastimil Ježek. Na přerodu Klementina už začala knihovna pracovat.


Konference v refektáři


Rozsáhlejší změny ale přijdou až po roce 2011, kdy Klementinum opustí čtenáři. Nejvíce se dotkne všeobecné studovny v bývalém barokním refektáři. „Ze všeobecné studovny se stane moderní konferenční sál pro dvě stě lidí, vedle něj budou ještě dva menší sály pro pracovní semináře,“ vysvětluje Ježek.

Nově se v Klementinu objeví i několik výstavních expozic. Ty mají rozšířit dnešní turistické trasy do Barokního sálu a Astronomické věže. „Chceme udělat několik muzeálních tras,“ vypočítává Ježek.

V plánech na proměnu Klementina figuruje také řada institucí, které by v uprázdněné budově měly najít sídlo. Knihovna navázala kontakt s českým PEN Klubem, Svazem českých knihkupců a nakladatelů, Knihovnou Václava Havla či Pražskou komorní filharmonií.

Několik učeben by v Klementinu měla získat také Filozofická fakulta Univerzity Karlovy. Právě univerzitě přitom celé Klementinum až donedávna patřilo. Přišla o něj v roce 1958, kdy byla tamní univerzitní knihovna povinně začleněna do nové Státní knihovny.

Zájem o Klementinum má proto univerzita i dnes. „Máme eminentní zájem o získání prostor Klementina a jeho využívání ve prospěch akademické obce,“ sdělil serveru Aktuálně.cz mluvčí univerzity Václav Hájek.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:38

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze