Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Poklad nacistů je stále ve štolách

Poklad nacistů je stále ve štolách

Takzvaný štěchovický poklad je asi nejznámějším dosud nevypátraným souborem historických předmětů na území nejen Středočeského kraje, ale celé České republiky. Několik let se jej bezvýsledně snaží objevit hned dva hledači pokladů – Helmut Gaensel a Josef Mužík.

Jaké tajemství bedny, které před koncem druhé světové války poschovávali v lesích nad Štěchovickou přehradou nacisté, doopravdy ukrývají, se doposud nepodařilo odhalit. V bývalých zlatokopeckých štolách má být uloženo pět set až tisíc beden. Údajně v nich je zlato ukradené Židům, obrazy z evropských galerií či dokumenty tajného nacistického archivu zabývající se atomovým výzkumem a vývojem dalších vojenských technologií.

Podle některých spekulací by měly být v podzemí ukryty i zbytky takzvané Jantarové komnaty, kterou věnoval pruský král Fridrich Vilém I. ruskému carovi Petru Velikému a jež v roce 1941 ze Sovětského svazu nacisté odvezli.

Do pátrání po pokladu se pustil nejeden dobrodruh. Průzkumy už pohltily několik desítek milionů korun. Nejznámějšími hledači štěchovického pokladu jsou Helmut Gaensel, který začal první informace sbírat v šedesátých letech minulého století, a Josef Mužík, jenž se pátráním intenzivně zabývá sedmnáct let.

„Po tolika letech neustálého průzkumu, bádání v archivech a zpovídání nových svědků jsem si jist, že v oblasti kolem Hradištka se nachází sedm úložišť. Obsah čtyř z nich vyjmulo ministerstvo vnitra a zbývající tři se ještě musí prozkoumat,“ shrnul svá zjištění Josef Mužík.

Ačkoli jeho výzkum stál už čtrnáct milionů korun, k odhalení nacistických beden nevedl. Přesto se nehodlá vzdát. „Abych mohl pokračovat v hledání a letos ho i ukončit, potřeboval bych zhruba další dva miliony. Sháním proto sponzory.“ Podle Mužíkových předpokladů se v některé ze štol mohou ukrývat i zmizelé insignie pražské Karlovy univerzity nebo lebky parašutistů Josefa Gabčíka a Jana Kubiše. Až pátrání po pokladu u Štěchovic ukončí, bude se své zálibě věnovat i nadále.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:38

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze