Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Porota vybrala nejkrásnější knihy

Porota vybrala nejkrásnější knihy

Celkem 18 publikací vydaných v loňském roce získalo ocenění v soutěži Nejkrásnější české knihy roku 2006. Oceněné knihy budou až do 27. května vystaveny v Památníku národního písemnictví v Praze.

Vítězové šesti hlavních kategorií získali cenu ministra kultury, která je spojena s odměnou ve výši 50 000 korun. Pořadatelem letošního 42. ročníku soutěže bylo právě ministerstvo kultury ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví. Letos své publikace do soutěže přihlásilo 107 vydavatelů. Odborná porota hodnotila celkem 196 knih, z nichž do užšího výběru jich postoupilo 53. „Nejkrásnější české knihy jsou dnes srovnatelné i třeba se švýcarskými, německými a britskými, které jsou tradičně na vysoké úrovni,“ konstatovala ředitelka Památníku národního písemnictví Eva Wolfová.

Cenu v kategorii krásná literatura si odnesl Miroslav Masák za knihu Tak nějak to bylo. V kategorii výtvarné umění porota ocenila publikaci Otta M. Urbana V barvách chorobných o české dekadenci. Ministerskou cenu v kategorii dětské literatury získali tvůrci knihy pohádek z Bosny a Hercegoviny Ateš Periša – ohnivý muž. V oblasti vědecké a odborné literatury se prosadila kniha UB 12 Mileny Slavické. V kategorii katalog zvítězila kniha Družstevní práce: Sutnar – Sudek autorky Lucie Vlčkové. Mezi učebnicemi zvítězily dva Učební texty Univerzity Karlovy v Praze.

Právě kvalita českých učebnic však podle organizátorů oproti jiným publikacím dlouhodobě zaostává. „Hodnotili jsme je vlastně jen proto, aby ta kategorie nezanikla,“ uvedl člen poroty Milan Jaroš.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:38

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze