Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zubní ordinace hlásí plno

Zubní ordinace hlásí plno

Na jednoho zubaře na jihu Čech připadá v průměru více než patnáct set lidí. Je to hodně, nebo málo?

MF DNES udělala pokus, při kterém si redaktor zahrál na pacienta a snažil se telefonicky zaregistrovat a objednat na vyšetření do zubní ordinace. Oslovil přitom namátkou vybraných 35 lékařů v regionu. Tady jsou výsledky.

Nového pacienta byl ochoten registrovat v průměru jeden zubař z pěti. Obdobná situace byla v Českých Budějovicích, v Písku i v Táboře. V krajském městě oslovila MF DNES dvacet lékařů. Čtyři byli sice ochotni nového pacienta přijmout, ale tři z nich našli v diáři volný termín až za pět šest týdnů. Jen jeden zubař se uvolil vyšetřit nového pacienta do týdne.

VTáboře našli pro „nováčka“ volné místo v kartotéce ve dvou ordinacích z deseti. Objednací doba příznivá: hned příští týden.

A do třetice Písek - čtyři zubaři nejprve redaktora MF DNES v roli pacienta žádajícího o registraci zdvořile odmítli. Ujal se ho až pátý.

„Největším problémem našeho zubního lékařství je nedostatek absolventů. Silné ročníky, které promovaly na přelomu šedesátých a sedmdesátých let, se pomalu chystají do důchodu a není nikdo, kdo by je nahradil,“ vysvětluje mluvčí krajské pobočky České stomatologické komory Zuzana Vystrčilová.

Doby, kdy v sedmdesátých letech odcházelo z pražské fakulty okolo sto padesáti nových zubařů ročně, jsou skutečně dávno pryč. Loni zde například promovalo 32 absolventů. A srovnatelná je situace i jinde -z Lékařské fakulty v Plzni v témže roce odcházelo devatenáct mladých lékařů, z brněnské jen o tři víc...

Jižní Čechy tak vlastně ještě mohou hovořit skoro o štěstí, že se zde loni zapojilo do praxe 24 nových absolventů. Největší překážkou pro přijetí většího počtu nových studentů jsou hlavně vysoké náklady, které s jejich výukou souvisejí. „Každý student potřebuje mít při praktických cvičeních svoje křeslo, materiál a pedagogický dozor. To všechno stojí velké peníze. Od akademického roku 2008/2009 ale uvažujeme o tom, že počty přijatých navýšíme,“ uvedla proděkanka pro stomatologii a zubní lékařství 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Jana Dušková.

Částečným řešením by mohlo být, kdyby počty chybějících zubařů doplnili odborníci z východní Evropy. Ti ale většinou neznají moderní vyšetřovací techniky a nejnovější přístroje. Chybí jim počáteční kapitál na zřízení nové ordinace a banky jim nepůjčí. „Čeští zubaři nemají čas na to, aby je vyškolili. Radši si vezmou českého studenta, který má potřebné znalosti i dovednosti,“ vysvětlila Vystrčilová.


Pohotovost je jen někde


Ruku v ruce s nedostatkem lékařů v kraji jde i problematické fungování zubních pohotovostí. Zajišťovat jejich provoz měly dříve okresní úřady. Dnes už tuto povinnost nikdo nemá. Někde zubní pohotovost provozují sami lékaři ve svých ordinacích, jinde jsou jejím zřizovatelem nemocnice.

V Českém Krumlově ji úplně zrušili. Českokrumlovští tak musejí jezdit jinam.

V Českých Budějovicích je provozovatelem zubní pohotovosti Nemocnice České Budějovice. Slouží zde vždy jeden lékař, když mu skončí běžné hodiny v ordinaci.

Přes týden jsou ordinace nabité, a tak někteří lidé provozní dobu zubní pohotovosti zneužívají a chodí sem i na běžné prohlídky. „Není výjimkou, že lékař během soboty vyšetří až šedesát lidí,“ popisuje situaci Vystrčilová. Služby mají mezi sebou rozděleny členové Oblastní stomatologické komory.

„Dá se to vydržet, ale nejhorší je, že sem nechodí lidi jen z Budějovic, ale třeba až z Krumlova. Tím vznikají zbytečné návaly,“ postěžovala si zubařka Jaroslava Nováková, která měla na pohotovosti službu minulý čtvrtek.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:38

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze