Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Plzeňská medicína přijme každého osmého uchazeče

Plzeňská medicína přijme každého osmého uchazeče

Na plzeňskou medicínu se hlásí osmkrát více lidí, než bude škola schopna přijmout. Podle proděkana Lékařské fakulty Univeverzity Karlovy v Plzni Antonína Zichy zaslali zájemci 1900 přihlášek, škola má přitom 250 míst, z toho padesát na zubní lékařství, zbytek navšeobecné lékařství.

Zvolit optimální počet lidí, které škola přijme, je podle Zichy doslova pokr. Záleží totiž na tom, kolik lidí přijde k zápisu. Někteří uchazeči jsou totiž přijati na dvě i více ze sedmi lékařských fakult v Česku a rozhodnutí nechávají někdy na poslední chvíli, takže škola musí často odhadovat.

„Každý rok bereme na všeobecné lékařství tak 300 lidí, abychom zajistili požadovaných 200 studentů. I když některý rok jich nastoupilo i 220,“ vylíčil Zicha přijímačkové klání.

Největší nápor je většinou na tu medicínu, která má přijímačky jako první ze všech sedmi. Letos je má III. lékařská fakulta v Praze, plzeňská škola je v pořadí druhá. Zájemce bude testovat 12. června.

Všichni uchazeči musí absolvovat přijímací zkoušky na rozdíl od některých fakult, které zájemce s průměrem 1 na střední škole berou bez zkoušek. „I my o tom uvažujeme, protože jedničkáři se kvůli tomu přelévají například do Prahy,“ uvedl Zicha. Podle něj ale není pravidlem, že jedničkáři jsou těmi nejlepšími lékaři. Bodují spíše ti, kteří mají běhemstudia výkyvy.

„To jsou ti, kteří mají talent pro medicínu od pánaboha,“ vysvětlil Zicha. Škola by podle něj ráda přijala ještě víc budoucích stomatologů, ale vždy záleží na penězích, které bude ochotno poskytnout ministerstvo školství. Stomatologů je totiž na trhu málo, navíc jejich věkový průměr je vysoký, takže za deset, patnáct let je očekávána krize v počtu zubařů. Problém je podle Zichy i v tom, že někteří lidé dnes svého zubaře ani nemají, takže stav jejich chrupu se zhoršuje a i to budou muset dohánět zubaři za deset, dvacet let. K jejich nedostatku přispěla i plzeňská fakulta, která od 80. let 20. století přijímala 25 zubařů do ročníků, zatímco v 70. letech to bylo 60 až 70 lidí.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:37

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze