Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       HN: Půjčky na studium by mohly být až 6000 korun měsíčně

HN: Půjčky na studium by mohly být až 6000 korun měsíčně

Praha 20. dubna (ČTK) - Až 6000 měsíčně by mohl podle ministerstva školství dostávat vysokoškolský student, který si vezme půjčku na studium. Banky by požadovaly nízké úroky, 2,5 až tři procenta. Na vzdělání by si mohl student také spořit. Stát mu bude pravděpodobně přispívat 25 procent z částky, kterou si ukládá. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN). Systém státem garantovaných půjček pro studenty či podpory spoření by v případě schválení měl platit od školního roku 2009.

    Systém půjček a spoření je předpokladem pro případné zavedení školného. "Je to důležitý krok. Školné ale zatím zavádět nebudeme," řekla HN ministryně školství Dana Kuchtová (SZ). Půjčku by začal student splácet šest měsíců po dokončení studia, a to jen v případě, že by dosáhl na průměrný plat. Povinnost splácet by platila i pro studenta, který by školu nedokončil.

    Půjčky mají pomoci studentům ze sociálně slabých rodin. Stínový ministr školství Jiří Havel (ČSSD) si ale myslí, že spoření na vzdělání a zvýhodněné půjčky pro studenty s nižší úrokovou sazbou budou přednostně využívat studenti z rodin s vyššími příjmy. Chudší studenti podle něj na riziko půjčky nepřistoupí.

    pba



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:37

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze