Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Duben 2007
Dětský uzel aktuálního dokumentu Studentů je hodně. Co s tím? řeší univerzita

Vysokoškoláků bude za pár let tolik, co narozených dětí. Alespoň to vyplývá z nové studie Univerzity Karlovy v Praze. Zdejší odborníci předpokládají, že takovýto vývoj by mohl přinést problémy. „Takovou expanzi nepovažuji za rozumnou, protože bude mít negativní dopad na kvalitu vzdělávání a úroveň udělovaných diplomů,“ říká ředitel Střediska vzdělávací politiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy Jan Koucký, který studii vypracovával.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti – senioři děkují profesorům

Když v roce 1988 profesor Slípka, přesvědčený o nutnosti celoživotního vzdělávání, založil při Lékařské fakultě UK v Plzni Univerzitu třetího věku, možná ani netušil, jak velkému zájmu mezi seniory se bude tento druh péče o stárnoucí populaci těšit. Jestliže v počátcích se studia účastnilo kolem 30 seniorů, v akademickém roce 2005/2006 navštěvovalo U3V na LF UK v Plzni v letním semestru druhého ročníku 134 posluchačů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sysel je vzácnější než Dienzenhoferův kostel

V diskusích o olympijských stadionech, infrastruktuře, ekonomických rizicích olympiády občas proskočí zmínka o syslovi. Proč? Na polním letišti v Letňanech, které je zahrnuto do stavebních plánů, sídlí kolonie syslů čítající něco přes 500 jedinců. Na první pohled tento fakt celkem mnoho neznamená. Sysel je přece banální zvíře a stadiony nelze s případnou škodou z vyhnání pár syslů srovnávat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Katedra spolupracuje s lékařskou klinikou

Při výzkumu jaterních buněk a možnosti jejich pěstování na vhodném substrátu tak, aby játra mohla fungovat díky vnějšímu bioreaktoru i mimo tělo pacienta, spolupracuje katedra netkaných textilií FT TUL s Druhou lékařskou klinikou UK, Ústavem experimentální medicíny AV ČR a Ústavem makromolekulární chemie AV ČR.

Dětský uzel aktuálního dokumentu HN: Do ČR dorazil byznys s falešnými vysokoškolskými diplomy

Do České republiky dorazil podle dnešních Hospodářských novin (HN) byznys s falešnými vysokoškolskými a středoškolskými diplomy. Deník napsal, že v poslední době začaly chodit do e-mailových schránek mnoha Čechů inzeráty s hesly: "Chcete získat diplom?" Pokud na ně zájemce zareaguje, může za desítky tisíc korun obdržet titul z ruských středních a vysokých škol.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kardinál Vlk převzal pamětní list Univerzity Karlovy

Kardinál Miloslav Vlk převzal dnes v Karolinu od rektora Karlovy Univerzity Václava Hampla pamětní list. Rektor mu ho udělil při příležitosti 659. výročí založení Karlovy Univerzity. "Za dlouholetou podporu a významný podíl na zkvalitnění výuky na Katolické teologické fakultě, spolupráci s univerzitou a celoživotní působení ve smyslu ochrany základních hodnot lidského života," stojí napsáno na listu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu OCENĚNÍ PRO MILOSLAVA VLKA

Pamětní list kardinálu a pražskému arcibiskupovi Miloslavu Vlkovi včera předal rektor Václav Hampl a zástupci akademické obce Univerzity Karlovy. Slavnostní akt byl součástí jejího 659. výročí založení. „Ocenění se mimo jiné vztahovalo také k jeho funkci kancléře Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy,“ připomenul pojítko mezi univerzitou a kardinálem mluvčí Václav Hájek. Pamětní listem vysoká škola ocenil kardinálovu podporu a jeho podíl na zkvalitňování výuky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Karlova univerzita oslavuje svoje narozeniny

Nejstarší univerzita ve Střední Evropě, Univerzitě Karlově je totiž šest set padesát devět let. Její zástupci se proto sešli na slavnostním shromáždění v aule pražského Karolina. Slavná vysoká škola, kterou prošli i tři nositelé Nobelovy ceny, měla při svém založení čtyři fakulty. Dnes jich má sedmnáct a studuje na ní více než čtyřicet tisíc studentů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Věčně svobodný Egon Bondy

Na velikonoční pondělí zemřel v bratislavské nemocnici básník, spisovatel a filozof Egon Bondy. Zemřel ve věku sedmasedmdesáti let, jak se obvykle v podobných zprávách udává, i když u Bondyho věk nikdy nehrál žádnou roli – narodil se už jako stařec a od roku 1979, kdy jsem ho poznal, umíral skoro každý den a umíral tak jistě i dlouho předtím.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dnes křtí v nemocnici novou knihu

Ve výukovém centru Lékařské fakulty UK ve Fakultní nemocnici se dnes koná Hradecký hematologický den. Pořádá jej II. interní klinika pod záštitou České hematologické společnosti u příležitosti 80. narozenin Ladislava Chrobáka. Součástí programu je kromě odborných přednášek také křest knihy Ladislava Chrobáka Propedutika vnitřního lékařství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Práva studentů vysokých škol se možná v budoucnu změní

Vysokoškoláci možná v budoucnu přijdou o možnost zasahovat do volby děkanů a rektorů. Studenti by spíše než rozhodovat o vedení škol měli hodnotit kvalitu výuky, myslí si ředitel analytického odboru ministerstva školství Petr Matějů. Do volby vedení škol podle něj mají zasahovat zejména firmy a zástupci krajů a měst.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Klaus začal diskutovat už na sjezdovce

Chlebem a solí přivítaly v úterý dopoledne krojované dívky prezidenta Václava Klause v budově hejtmanství Královéhradeckého kraje. Prezident tu oficiálně zahájil třídenní pobyt, naposledy se jeho cesta v tomto regionu uskutečnila v březnu 2005.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Prezidentský pár na tři dny změnil adresu. Bydlí v krajské metropoli

Prezident republiky Václav Klaus s manželkou Livií včera zahájili návštěvu hradeckého kraje. Během tří dnů zavítají do dvanácti měst a obcí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Která vysoká škola je nejtěžší?

Kdo projde sítem přijímaček na vysokou školu, nemá ještě vyhráno. Úmrtnost studentů se na některých oborech blíží osmdesáti procentům. Titul nemají jistý ani ti, kteří se do školy probojovali mezi stovkami uchazečů. Budoucí vysokoškoláci jsou často přesvědčeni o tom, že když se dostanou na školu s náročnými přijímacími zkouškami, čeká je tři nebo pět let víceméně pohodového studia bez stresu. Realita je pak může nepříjemně zaskočit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Věční studenti tu nejsou

Pětiměsíční kurz stavění sněhuláků ve švédském Lundu byl původní důvod studijní cesty Dominiky Pospíšilové z pražské filozofické fakulty. Místní univerzita kurz pořádá pod krycím názvem Scandinavian Area Studies. Sníh ale letos napadl až koncem února, takže zbyl čas i na opravdové přednášky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na UK mohou lyžovat i slepci

I nevidomí či těžce zrakově postižení studenti mají na Univerzitě Karlově možnost odjet na lyžařský výcvik. Na rozdíl od běžného sjezdu, je sjezd zrakově postižených týmovým sportem. Zkušené traséry, kteří nevidomým pomáhají zdolat sjezdovky, trénují ve zvláštních kurzech instruktoři z Fakulty tělesné výchovy a sportu UK. Ve 4. ročníku mají studenti možnost si vyzkoušet své dovednosti na specializačním kurzu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Co nabízejí univerzity třetího věku

Vzdělávání seniorů, známé jako univerzita třetího věku, se v posledních letech těší velké popularitě. Představuje možnost růstu duchovního života a obranu proti pocitu izolace. V důsledku pokroku v lékařských vědách stoupá ve vyspělých zemích průměrný věk, takže demografické studie předpovídají poměrně rychlé stárnutí populace. Většinou se uvádí, že kolem roku 2025 bude více než 30 procent populace starší 65 let.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Šamani Jejich učení stále žije

Přírodní národy Ameriky a Sibiře. Jejich tradiční způsob života. Šamanské učení - o tom jsme hovořili s etnology Pavlínou Brzákovou, spisovatelkou a šéfredaktorkou Regenerace, která studuje sibiřské národy, a doc. Oldřichem Kašparem z Ústavu etnologie Filozofické fakulty UK, který se zabývá indiány Střední a Jižní Ameriky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mezinárodní role Evropské unie

Během uplynulých čtyř let byla Evropská unie zapojena, ať už ekonomicky, diplomaticky nebo vysláním civilních či vojenských sil, do řešení 17 krizí na čtyřech kontinentech. Evropská bezpečnostní strategie definuje principy a cíle mezinárodního působení EU. Jak můžeme zhodnotit vývoj společné zahraniční a bezpečnostní politiky a evropské bezpečnostní a obranné politiky?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bondyho pravěk

„Stupeň zotročení, ve kterém se nalézáme my, to nebylo ani v těch nejstrašnějších dobách neolitické dřiny nebo vykořisťování v mediteránu. Tehdejší systémy šetřily svoji pracovní sílu. Z pohledu volného trhu to byl neúčelný idealismus.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dobře vyhozené peníze

Mirek Topolánek si včera prohlédl maketu nové Národní knihovny a pohovořil i s autorem vítězného návrhu. Také projevil „jako premiér“ obavu, aby na stavbu bylo dost peněz. Což o to, u zakázky za téměř dvě miliardy ze státních prostředků by neměl nikdo předem počítat s tím, že „se prodraží“. Je ale v případě knihovny, na kterou Praha čeká minimálně od konce druhé světové války, otázka peněz ta nejdůležitější? Nikoli.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministryně Kuchtová se seznámila se středoevropskými kolegy

Podpisem memoranda o další spolupráci mezi ministerstvy školství pěti středoevropských zemí skončila dnes ve Vídni pracovní schůzka ministrů školství z Rakouska, České republiky, Slovenska, Maďarska a Slovinska. Schůzky se za Česko zúčastnila ministryně Dana Kuchtová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu O co také Češi přišli? O 396 kilo zlata či symboly univerzity

„Během druhé světové války na jaře 1945, kdy Němci připravovali evakuaci, zmizely vedle velkého množství židovského majetku například vzácné insignie Univerzity Karlovy a nikdy se nenašly,“ připomíná Stanislav Kokoška z Ústavu soudobých dějin Akademie věd. Původní symboly pražské univerzity se neúspěšně pokoušeli najít i „hledači pokladů“, kteří pátrali hlavně ve Štěchovicích u Prahy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu OCENĚNÍ BEDŘICHU MOLDANOVI

Senátorovi a řediteli Centra pro otázky životního prostředí Karlovy univerzity Bedřichu Moldanovi (ODS) byl včera na německém velvyslanectví v Praze udělen titul Velvyslanec životního prostředí. Titul udělovaný Německou spolkovou nadací pro životní prostředí a Německou společností pro zahraniční styky exministr získal za ochranu životního prostředí, a to na poli vědy i politiky v Česku i za jeho hranicemi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu DNA v budoucnu vědcům prozradí i výšku člověka

DNA neboli deoxyribonukleová kyselina, která je součástí buněčného jádra a základem dědičné informace, bude pro řadu oborů lidského poznání stále atraktivnější a doslova studnicí poznání. Právu to potvrdila docentka Milada Kohoutová, přednostka Ústavu biologie a lékařské genetiky 1. lékařské fakulty UK v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Brusel: schází vám tlumočníci

Česku hrozí nedostatek tlumočníků, až převezme vedení unie. Kritické varování vyslaly nyní české vládě evropské instituce. Nepřijmouli se rychle další lidé, instrukce českých politiků nebude mít za dva roky v Bruselu kdo překládat, a předsednictví bude paralyzováno, obávají se evropské úřady.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Extrémy počasí budou stále častější

Extrémy počasí, kdy se budou střídat vysoké teploty s prudkými intenzívními srážkami, budou v Evropě, a tedy i u nás do konce tohoto století častější než dosud. „To bude mít velký vliv nejen na zásoby vody, ale i na ekosystém a zdraví obyvatel,“ uvedla včera na vědeckém semináři ke změně klimatu doktorka Ivana Nemešová z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Digitalizace se řeší roky a stále nabírá zpoždění

Snaha naplánovat rozvoj digitálního vysílání se v Česku táhne už několik let a vesměs ji provází prodlevy a nečinnost zodpovědných státních orgánů. O digitalizaci televizního vysílání se začalo mluvit před více než 10 lety.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Plzeňská medicína přijme každého osmého uchazeče

Na plzeňskou medicínu se hlásí osmkrát více lidí, než bude škola schopna přijmout. Podle proděkana Lékařské fakulty Univeverzity Karlovy v Plzni Antonína Zichy zaslali zájemci 1900 přihlášek, škola má přitom 250 míst, z toho padesát na zubní lékařství, zbytek navšeobecné lékařství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu BEZPEČNÝ KŘEST.

Bezpečné Česko v bezpečné Evropě je název publikace, kterou připravilo Středisko bezpečnostní politiky Centra pro sociální a ekonomické strategie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (CESES FSV UK) s podporou Odboru pro informování o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Češky vedou v braní drog, ale nebojí se léčby

Každý třetí člověk závislý na drogách v Česku je žena. Česko tak patří v Unii k zemím, kde se ženy k závislostem přiznávají nejvíce. Na druhém konci žebříčku figuruje naopak Kypr, kde na devět mužů-narkomanů připadá jedna žena. Rozdíly v užívání drog mezi muži a ženami se v těchto dnech poprvé zabývali lékaři na konferenci pořádané psychiatrickou klinikou Univerzity Karlovy v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Skrývá hlavní nádraží v Plzni ztracené insignie?

I záhady druhé světové války mají svou přitažlivost pro milovníky tajemna. Jedna z nich se týká i Plzně. Jde o zmizení historických insignií pražské Karlovy univerzity. Odznaky, vyjadřující důstojnost a starobylost instituce, jsou pečlivě střeženým majetkem prakticky každého z vysokých učení.

Dětský uzel aktuálního dokumentu HN: Půjčky na studium by mohly být až 6000 korun měsíčně

Až 6000 měsíčně by mohl podle ministerstva školství dostávat vysokoškolský student, který si vezme půjčku na studium. Banky by požadovaly nízké úroky, 2,5 až tři procenta. Na vzdělání by si mohl student také spořit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Odboráři: reforma financí může ohrozit kvalitu vzdělávání

Školské odbory nechtějí, aby se plánované krácení státního rozpočtu dotklo školství. Nelíbí se jim také, že by mzdy pracovníků ve školství měly v příštím roce růst pouze o 1,5 procenta. Odborářům také například vadí, že školy nemají jistotu, kdy budou spuštěny státní maturity.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři chtějí rozdělit vysoké školy podle kvality

České vysoké školy by měly být v budoucnu rozlišeny podle kvality, shodli se dnes členové České konference rektorů (ČKR). Jedním z hlavních kritérií hodnocení by mělo být uplatnění absolventů škol na pracovním trhu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zubní ordinace hlásí plno

Na jednoho zubaře na jihu Čech připadá v průměru více než patnáct set lidí. Je to hodně, nebo málo? MF DNES udělala pokus, při kterém si redaktor zahrál na pacienta a snažil se telefonicky zaregistrovat a objednat na vyšetření do zubní ordinace. Oslovil přitom namátkou vybraných 35 lékařů v regionu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Klementinum změní tvář

Národní knihovna už má plán, jak naloží s historickou budovou Klementina, až se v roce 2011 přestěhuje do nových prostor na Letné. Kromě tohoto sídla, jež vznikne podle návrhu architekta Jana Kaplického, se totiž staví v Dejvicích také nová budova Státní technické knihovny, která dosud také právě v Klementinu sídlí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejhezčí knihy roku

V soutěži o nejkrásnější knihu loňského roku zvítězily Učební texty Univerzity Karlovy i kniha dětských pohádek Ateše Periši Ohnivý muž. Ministr kultury Václav Jehlička ocenění nejkrásnějším publikacím předal dnes v Památníku národního písemnictví.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Poklad nacistů je stále ve štolách

Takzvaný štěchovický poklad je asi nejznámějším dosud nevypátraným souborem historických předmětů na území nejen Středočeského kraje, ale celé České republiky. Několik let se jej bezvýsledně snaží objevit hned dva hledači pokladů – Helmut Gaensel a Josef Mužík.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Odbory nezařídí vyšší platy

Nedávné odborářské zemětřesení ve Škodě Auto vyvolalo řadu základních otázek. Berou více zaměstnanci ve firmách, kde působí odbory? Mají v takových společnostech větší plat ženy? V kolika firmách vůbec odbory působí?Ojedinělý mzdový průzkum, který má MF DNES k dispozici, přináší překvapivé odpovědi: zaměstnanci firem ve srovnatelných oborech mají stejné platy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rozhovor s prezidentem ČLK Milanem Kubkem

Pozvání k padesátiminutovému povídání dnes přijal prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědec: Za to, že nás neberou, může Jan Hus

Čeští vědci patří podle mezinárodních statistik mezi nejméně citované výzkumníky v odborných publikacích. »Prostým důvodem, proč nejsme tak citovaní může být i náš handicap v jazyce. Háčky a čárky ve jménech jsou problémem,« myslí si parazitolog Jaroslav Flégr z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Novoměstská radnice zve na věž

Novoměstská radnice zahajuje novou sezonu. Pražané mohou od 1. května do 28. října vystoupat po více než 200 schodech na věž a prohlédnout si hlavní město z výšky. Prvního máje budou mít návštěvníci vstup zdarma, řekla včera ředitelka Novoměstské radnice Gabriela Kolářová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Volte krále Kampusáka

Často slýcháme samou chválu na UK, jakou má tradici a jak je zdaleka nejlepší v ČR. Je to ale skutečně pravda? Co to vlastně je Karlova univerzita? Když se zeptáte studentů, co si představují pod pojmem Karlova univerzita, pravděpodobně uslyšíte mnoho různých definic, podle jejich příslušnosti k té které fakultě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Porota vybrala nejkrásnější knihy

Celkem 18 publikací vydaných v loňském roce získalo ocenění v soutěži Nejkrásnější české knihy roku 2006. Oceněné knihy budou až do 27. května vystaveny v Památníku národního písemnictví v Praze.

Vítězové šesti hlavních kategorií získali cenu ministra kultury, která je spojena s odměnou ve výši 50 000 korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Erasmus je v ČR stále oblíbenější;využilo ho přes 22.000 studentů

Studenti z České republiky v porovnání s mladými lidmi z nových členských zemí EU nejvíce využívají možnost strávit s pomocí evropského stipendia jeden nebo dva semestry na zahraniční univerzitě. Počet českých vysokoškoláků, kteří využívají program Erasmus se stále zvyšuje a v loňském roce se přiblížil hranici 5000, celkem už ho využilo přes 22.000 Čechů a Češek.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:34

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 16.05 2024 21:36 , © Univerzita Karlova v Praze