Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       „Výstava nerespektuje život ani smrt“

„Výstava nerespektuje život ani smrt“

Na Karlově univerzitě vyučuje Petr Příhoda lékařskou etiku a výstava mrtvol se mu vůbec nelíbí.

„Ani případný souhlas zemřelých lidí nás neopravňuje rezignovat na úctu k lidskému tělu,“ říká. Co vám na výstavě preparovaných lidských pozůstatků připadá nejhorší? Jsou to dvě věci. Především to, že je to panoptikální exhibice, která usiluje o atraktivitu, současně důsledně ignoruje respekt k lidskému tělu, a tedy k bytostem lidí, kteří v něm kdysi žili.


Proti


* A druhý důvod?


Ten opět spočívá v nedostatku respektu, tentokrát k majestátu smrti, tedy k vědomí konečnosti života každého z nás, které by nás mělo motivovat například k hledání smyslu našeho života. Když smrt vytěsníme, tak se této povinnosti vyhneme a riskujeme prázdnotu našich životů.


* Váš kolega v těchto novinách říká, že jde o unikátní modely pro studium těla. Nakolik se podle vás návštěvníci zajímají o anatomické souvislosti?


Připouštím, že preparované mrtvoly mohou sloužit jako relativně dokonalé pomůcky pro studium lidské anatomie. Ale nedomnívám se, že návštěvníky motivuje vědychtivost.


* A co tedy?


Atraktivita pro široké masy spočívá v tom, že ta exhibice je prostě šokující. Přináší asi takový prožitek, jaký míval člověk za starých časů v pouťovém panoptiku.


* Vadí vám nejasný původ těl?


I kdyby lidé před smrtí či jejich příbuzní v nouzi dali souhlas, vnímal bych jej pořád jen jako alibistickou obhajobu podnikatelského záměru strůjců výstavy.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:42

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze