Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Opustí medici výstavu?

Opustí medici výstavu?

Pořadatelé výstavy mrtvých těl si možná budou muset hledat nové průvodce expozicí. Tedy pokud ti současní, studenti lékařských fakult Karlovy univerzity, uposlechnou rektora Václava Hampla a placené brigády v Paláci Lucerna se vzdají.

„Rektor doporučil studentům, aby svou účast na projektu zásadně zvážili. Zabránit jim v tom v rámci akademických svobod nemůže,“ řekl mluvčí Karlovy univerzity Václav Hájek.

Na to, že si medici na kontroverzní výstavě přivydělávají, upozornil tento týden rektora katolický kněz Tomáš Halík. Ten na Karlově univerzitě vyučuje. Požádal rektora, aby zakročil, neboť studenti podle něj dodávají zdání vědeckého projektu barbarské akci. „Rektor konzultoval situaci s děkany lékařských fakult a předními profesory anatomie. Ztotožnil se s jejich stanoviskem, že výstava je neetická a neslučuje se s principy, na kterých je výuka všeobecného lékařství na univerzitě založena,“ vysvětlil mluvčí.

Pokud studenti rektora neposlechnou, žádné tresty jim nehrozí. „Nedá se jim to zakázat, spíš vysvětlit, proč je jejich angažmá na tak dryáčnické akci nevhodné,“ uvedl vedoucí Ústavu lékařské etiky Petr Příhoda, který na lékařské fakultě univerzity vštěpujemedikům úctu k lidskému životu a tělu. Že jeho studenti na výstavě provázejí zvídavé návštěvníky, jej mrzí. „Studenti sami se tak chovají jako publikum, které můžete utáhnout na vařené nudli a fascinovat jakoukoliv atrakcí. Chovají se naivně,“ řekl Příhoda.

Naopak šéf sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák pokládá exponáty za skvělý studijní materiál pro studenty lékařských fakult.

Výstavou mrtvých těl svlečených z kůže a aranžovaných v pozicích sportujících lidí se včera zabývali i právníci radnice Prahy 1. Obrátil se na ně nespokojený obyvatel, který se domníval, že výstava porušuje zákon o pohřebnictví. „Dospěli jsme k závěru, že organizátoři výstavy zákon ani žádnou vyhlášku neporušili,“ řekl starosta prvního pražského obvodu Petr Hejma (ODS). Od policie se dozvěděl, že důvod k trestnímu stíhání a uzavření expozice neexistuje.

„Těla přivezli do Česka jako výstavní exponáty, nikoliv lidské pozůstatky, zákon o pohřebnictví se na ně nevztahuje,“ vysvětlil Hejma.

Poprask kolem výstavy Bodies může vést až ke změně zákonů. Navrhnout to chce poslanec za ODS a místopředseda zdravotního výboru Sněmovny Boris Šťastný. Ten výstavu kritizuje zejména kvůli nejasnostem o původu těl. „Nechal jsem si udělat právní analýzu a chci navrhnout takové změny, aby se něco tak neetického nemohlo nikdy opakovat,“ uvedl Šťastný. Advokát Oldřich Choděra, který situaci pro poslance analyzuje, však dává naději na rychlejší řešení. „Podle nedávného ustanovení v trestním řádu nesmí nikdo nakládat s lidskými tkáněmi k finančnímu obohacení. Policie by měla zasáhnout,“ domnívá se.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:42

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze