Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Firmy se už učí zaměstnávat starší lidi

Firmy se už učí zaměstnávat starší lidi

Zvrátit současné stárnutí společnosti už není podle demografa z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Tomáše Kučery možné. »Z výpočtu našich i zahraničních demografů vyplývá, že udržet do budoucna nynější podíl ekonomicky aktivních lidí je naprostou chimérou,« říká Kučera.


* HN: Nedalo by se to zvrátit vyšším počtem přistěhovalců?


Abychom udrželi základní parametry věkové struktury i za šedesát let, tak by tato země musela přijmout až 90 milionů migrantů, pak by tu žilo přes sto milionů lidí. Ten proces stárnutí je nezvratný. Dodnes se na to však nemyslí tak, jak by se mělo. Proč třeba stále chybějí peníze v důchodovém šuplíku?


* HN: Ono asi nejde jen o peníze. Změní se i způsob života v celé zemi…


Tehdejší premiér Václav Klaus v roce 1995 napsal, že zítřejší šedesátníci a sedmdesátníci nejsou ti dnešní. To »reálné« stárnutí nebude zase tak hrozné, protože lidé ve vyšším věku budou za padesát let podstatně aktivnější než ti dnešní.


* HN: Co ale budou dělat?


V práci je primární zájem o lidi mladé, protože jsou dynamičtí a mají určité vzdělání. Ale nemají zase zkušenost. Jedna německá firma, která podniká na Berounsku, už pochopila, že tam nemá kde brát pracovní sílu. Začíná přemýšlet, jak využít starší, zkušenější lidi. Silné ročníky pětatřicetiletých už za chvíli nebudou zajímavé a těch dnes pětadvacetiletých a třicetiletých bude v porovnání s generacemi narozenými v sedmdesátých letech polovina.


* HN: A pokud bychom se bavili přímo o lidech v důchodu?


Příklad ze Švédska: Když se chcete starat o vlastní dítě, tak máte takové peníze, že se můžete rozhodnout, jestli budete pracovat nebo jestli se o to dítě budete starat. Když budete chtít pracovat, tak si za ty peníze můžete najmout au-pair. Právě starší lidé se mohou dobře uplatnit v oblasti výchovy. Mají zkušenost, trpělivost a čas. Ti lidé mají důchod a tak jsou ochotni pracovat za nižší peníze. To by tady mělo být - takový systém, který dá lidem možnost se rozhodnout.


* HN: A rodilo se pak i více dětí?


Švédové tvrdí, že ano. Jenže i tento systém nefunguje tak jako dříve. Navíc byl hodně nákladný a na něco podobného Česko zatím nemá.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:41

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze