Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Jediná injekce a nádor je pryč!

Jediná injekce a nádor je pryč!

ČR

- Čeští vědci vyvinuli lék proti rakovině, který má ohromující výsledky. Stačila jedna injekce a u pokusných psů po 6 dnech zmizely zhoubné nádory na krku či žaludku. Americká firma Gilead Science z Kalifornie, která se na výzkumu podílí, nyní začíná látku, kterou vyvinuli v pražském Ústavu organické chemie a biochemie, testovat na pacientech v USA.

Cílem dalšího výzkumu je zjistit vedlejší účinky. Pokud dopadnou klinické testy na pacientech úspěšně, mohl by se lék ocitnout na trhu do šesti let. Na vývoji mimořádně účinné látky proti rakovině lymfatických uzlin spolupracovaly tři české týmy. Vedli je Antonín Holý a Ivan Votruba z Ústavu organické chemie a biochemie a Berta Otová z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Holého tým už získal světové uznání za léky na virové nemoci a AIDS. Nový lék je ojedinělý v tom, že působí pouze na buňky zasažené rakovinou a neničí zdravou tkáň. Léčba pak není tak drastická jako třeba chemoterapie, která zničí celý imunitní systém. Proč látka působí jen na nemocné buňky, vědci zatím nevědí. Teprve až rozluští tuto tajenku, dokáží prý říci: umíme léčit rakovinu.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:39

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze