Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Jak využít poslední týdny do zkoušek

Jak využít poslední týdny do zkoušek

Za necelý měsíc odstartují na většině VŠ přijímací zkoušky. Pilnější studenti začali s přípravou už na podzim, ale ani pro ty méně pracovité není ještě pozdě. Třeba pomocí kurzů „na poslední chvíli“ se dá i během několika týdnů zanedbaná příprava dohnat.


Někteří maturanti mají v přípravě na zkoušky jasno. „Mám několik učebnic a sad testů, které si procvičuji a občas najdu něco na internetu. Taky se učím právnickou terminologii, ale to jen okrajově. A hodně mi pomohly právnické přípravné kurzy od Tutoru. Naučili nás tam spoustu triků, kterými si u přijímaček zkrátím čas, a to je hodně důležité,“ popisuje svoji přípravu studentka pardubického gymnázia Lucie Turečková.


Přijímačky nanečisto


Řešení pro ty, kteří si nejsou jistí, jak se na přijímačky učit, nabízí Scio: „Optimální je, pokud uchazeč navštíví databázi vysokých škol na www.scio.cz/7LN/databaze, vybere si v seznamu fakult tu, na kterou se hlásí, a kromě údajů o počtu uchazečů a přijímaných se dozví také to, jakou zvolit nejlepší přípravu,“ radí všem uchazečům Bohumil Kartous z agentury Scio.

Studentům, kteří se hlásí na jednu z 28 fakult, které přijímají podle výsledků testu obecných studijních předpokladů (OSP), nabízí Scio zkušební termíny. Uchazeči se na nich seznámí s testem a vyzkoušejí si atmosféru zkoušek. Při ostrých zkouškách pak lépe zvládají požadavky. „Účastníci ostrých zkoušek byli například velmi často překvapeni, že z časových důvodů nezvládli celý test. Pokud se však účastník na test předem připraví, může svůj výsledek podstatným způsobem zlepšit,“ vysvětluje jeden z účelů zkušebních termínů Kartous.

K přípravě na zkoušku z OSP Scio doporučuje také internetové kurzy.

Uchazeč si v nich procvičí jednotlivé typy úloh a získá potřebnou rychlost v jejich řešení. U přijímacích zkoušek pak neztratí čas hledáním způsobu, jak úlohu vyřešit. Scio nyní nabízí internetové kurzy „na poslední chvíli“ za necelých tři sta korun.


Porovnávací testy


Další variantou jsou porovnávací testy v papírové nebo on-line verzi. Student si ověří aktuální úroveň znalostí a dozví se, jak by dopadl v porovnání s ostatními. Kromě toho Scio nabízí ostré testy z Národních srovnávacích zkoušek z minulých let nebo testy z některých fakult (např. ostré testy používané na většině fakult Masarykovy univerzity nebo na Právnické fakultě UK). Podle výsledků testu může uchazeč zapracovat na slabých místech a zlepšit nedostatky. Ceny cvičných testů se pohybují od sta do pěti set Kč.

Testy na procvičování nabízejí i jednotlivé fakulty na svých internetových stránkách nebo je můžete sehnat v odborných knihkupectvích. Uchazeč se seznámí a porozumí přímo typům úloh, které se vyskytují u přijímaček konkrétní školy. „Například u logických úloh, které se objevují u zkoušek na právnické fakulty, existuje několik typů příkladů, a ty se pouze obměňují. Takže nejlepší, co se dá dělat, je pořídit si cvičné testy a ty trénovat,“ popisuje zkušenosti gymnazistka Lucie Turečková.


Testy z loňských zkoušek


Učebnice a testy k přijímacím zkouškám najdete i v nabídce agentury Amos. Na stránkách www.kampomaturite. cz si může student vybrat knihy podle předmětů nebo přímo podle fakult, na které se hlásí. K dispozici jsou také on-line verze testů, které se objevily u přijímaček v loňských letech.

Opět jsou přehledně řazeny podle jednotlivých fakult.

Koncem května pořádá Amos Intenzivní opakovací kurzy.

Kurzy probíhají celý týden (pět vyučovacích dnů po čtyřech hodinách) a nabídka je z oborů práva, psychologie, politologie či ekonomie. Kurzy uchazeče přijdou na necelé dva tisíce korun.

Přihlásit se můžete také na víkendové Intenzivní kurzy od Tutoru. Účastníci si osvěží nabyté poznatky a dopilují přípravu na zkoušky.

Kurzy stojí necelých tisíc korun a v květnu se konají v oblasti právní logiky, masmediální komunikace, angličtiny a matematiky na vysokou školu ekonomickou a latiny na lékařské fakulty. Tutor dále nabízí Přijímačky nanečisto a Přijímačky bez stresu. „Přijímačky nanečisto jsou simulací reálné situace u přijímacích zkoušek na vysokou školu. Studenti si reálně prožijí situaci u přijímacího řízení, takže získají představu o jeho průběhu,“ vysvětluje Světla Košková z Tutoru. V květnu a červnu pořádá Tutor přijímačky nanečisto v kurzech andragogiky, lékařství a práva. Přijímačky bez stresu jsou zaměřené na zvládání trémy a strachu u zkoušky. „V průběhu jednoho dne se studenti cíleně věnují tomu, jak zvládat svoje vnitřní napětí a emoce, které je brzdí a neumožňují se plně soustředit. Uchazeči si prožijí konkrétní situace, naučí se pracovat s časem ve stresových situacích a zvládat nečekané situace,“ popisuje Košková. Kurzy vedou zkušení psychologové a stojí sedm set Kč.


Šance i pro „zanedbané“


Intenzivní víkendovou přípravu z matematiky pořádá společnost Zkoušky nanečisto. Příprava je vhodná hlavně pro zájemce o studium na VŠE. Kromě výkladu řeší účastníci i testy z loňských let. Po celý rok také v Praze probíhá dlouhodobý přípravný kurz z matematiky, do kterého mohou přijít i nyní noví zájemci. Lekce jsou věnované procvičení a vysvětlení přijímacích testů, konají se jednou týdně ve dvou možných termínech (pondělí a úterý) a jedna vyučovací hodina (90 minut) stojí 140 Kč.

Pro ty, kteří se do kurzu přihlásí později nebo mají s matematikou větší problémy, připravil provozovatel Zkoušek nanečisto Petr Husar speciální Přípravu ke zkouškám pro matematicky „zanedbané“. Jako součást domácí přípravy si mohou uchazeči o studium na VŠE objednat vyřešené matematické testy z loňských let nebo se přihlásit k on-line zkouškám nanečisto.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:39

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze