Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Výstava mrtvol vadí politikům i církvi

Výstava mrtvol vadí politikům i církvi

Výstava Bodies... The Exhibion, která ve velkém sále pražské Lucerny představuje preparovaná lidská těla, má stále více odpůrců. Včera se proti ní postavil také první politik, poslanec a místopředseda zdravotnického výboru sněmovny Boris Šťastný.

„Výstava překračuje etické a morální hranice, považuji ji za barbarství,“ uvedl Štastný. Ve stejném duchu napsal i otevřený dopis, který zaslal pořádající agentuře Interkoncerts, v němž žádá okamžité uzavření výstavy. V sobotu otevřená expozice nabízí pohled do útrob lidských těl, která jsou vypreparována a upravena takzvanou metodou plastinace a naaranžována v různých pozicích.

Šťastnému vadí především to, že vlastníci výstavy nemohou prokazatelně doložit původ těl. Výstavu podle něj nemůže ospravedlnit ani argument, že nabízí laikům takový pohled na lidské tělo, jaký se jim jinde nenaskytne. „Laik, který se skutečně o anatomii zajímá, má možnost navštívit některé anatomické muzeum,“ řekl Šťastný.

Pořadatelé o ukončení výstavy neuvažují. „Zatím žádný dopis nedorazil. Až přijde, budeme se k němu moci vyjádřit,“ řekl mluvčí Interkoncerts Petr Novák. Veškeré právní otázky týkající se vystavených těl jsou podle něj ošetřeny v souladu se zákonem.

V minulých dnech proti výstavě protestoval také vysokoškolský učitel a katolický kněz Tomáš Halík. Vadí mu nejen kolekce sama, ale za skandální považuje i účast studentů lékařských fakult Univerzity Karlovy na její prezentaci. Výstavu odsoudila také Česká anatomická společnost.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:41

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze