Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Čeští a francouzští vědci spolupracují při výzkumu obezity

Čeští a francouzští vědci spolupracují při výzkumu obezity

Praha 25. května (ČTK) - Čeští vědci spojili před čtyřmi lety síly v boji s obezitou s francouzskými kolegy. Ve společné francouzsko-české laboratoři zjišťovali, jak ovlivňuje nadměrné množství tukové tkáně v těle například vznik cukrovky. Jejich práce publikovaly prestižní světové časopisy. Dnes podepsali dohodu o spolupráci na další čtyři roky. Dostanou na to evropské peníze.

"Problém obezity je společný pro všechny evropské země. Naším cílem je pochopit, jakým způsobem se rozvíjí obezita samotná a jakým způsobem působí choroby, které jsou s ní spojené. To se nedá řešit na úrovni národní, k tomu je třeba mezinárodní spolupráce," řekl ČTK ředitel francouzské části laboratoře profesor Dominique Langin.

Děkan třetí lékařské fakulty docent Bohuslav Svoboda připomněl, že laboratoř je vůbec první, kterou Francouzi v zemích střední a východní Evropy otevřeli. Pro české vědce je podle něj zajímavé, že francouzské laboratoře jsou dokonale vybavené a jsou napojené na celý svět. "My můžeme dodat mladé mozky, nové nápady, lidskou sílu," řekl.

Ředitel české části laboratoře docent Vladimír Štich vysvětlil, že studují a porovnávají tvorbu tukových látek u lidí obézních a s normální váhou. Tyto látky ovlivňují látkovou výměnu v celém těle. "Zatímní výsledky nasvědčují tomu, že úprava stravování a pohybové aktivity mohou ovlivnit nepříznivé působení tukové tkáně na organismus," shrnul.

Děkan poznamenal, že Češi a Francouzi si nejsou geneticky podobní, liší se i sklonem k obezitě. Mají tradičně naprosto rozdílné stravovací režimy. "Co je společné, že všichni máme cukrovku, potíže s nadváhou, i když vznikají na jiném genetickém základě, a to jejich řešení je potom společné," řekl.

Dědičné vlohy Čechů k obezitě a jejich nezdravé životní návyky oproti Francouzům potvrzují i statistiky - v České republice má nadváhu téměř polovina lidí a pětina trpí obezitou. Ve Francii má nadváhu 39 procent lidí, obezitou trpí 7,4 procenta Francouzů.

nam rot


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:46

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze