Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Moje se narodil „konkurent“

Moje se narodil „konkurent“

Gorila Kamba porodila za patnáct vteřin své druhé mládě


Troja - Stačilo patnáct vteřin a dvouletá gorilí samička Moja dostala v pražské zoo velkého konkurenta – sourozence. Novorozenec je totiž opět potomkem samice Kijivu a samce Richarda.

Všechno se seběhlo téměř v rekordním čase. „Už minulou noc byla Kijivu neklidná, to jsme přisoudili bouřce, která se prohnala nad zoo. Pro jistotu jsme se rozhodli situaci monitorovat,“ popsala rychlý sled událostí Dagmar Střelničná, jedna z dobrovolnic takzvaného Gorilího klanu, který dnem i nocí na situaci ve výběhu dohlížel.


Bude Moja žárlit?


Zatímco lidé ze zoologické zahrady i milovníci goril propukli v nadšení, Moja se s novým přírůstkem teprve vyrovná. „Bude žárlit a chvíli potrvá, než si na sourozence zvykne. Je to podobné jako u lidí,“ upozornil odborník na primáty Univerzity Karlovy Vladimír Přívratský.

Ošetřovatel goril Marek Ždánský však věří, že se vše rychle srovná. „Možná bude žárlit, ale nesmíme ji tolik polidšťovat. Život tlupy nebude nové mládě nijak komplikovat,“ je přesvědčen Ždánský.

Včera se Moja k mláděti přiblížila jen párkrát opatrně. Podle Ždánského je to tím, že jí vždy dlouho trvá, než si na něco nového zvykne. Připomněl však, že Moja sledovala celý porod ze zad „tety“ Kamby.

Právě Kambě, která začátkem letošního dubna porodila mrtvé mládě, podle odborníků narození dalšího mláděte pomůže. „U primátů je nutná zkušenost – musí vidět porod, aby jej zvládli,“ uvedl Přívratský.


Druhý porod je snazší


Zoologická zahrada počítá, že by druhý porod mohla Kamba zvládnout bez větších problémů. Musí však znovu zabřeznout a mládě musí mít v děloze správnou polohu.

Sameček, kterého měla Kamba přivést na svět, zemřel během porodu. Ten trval přes deset hodin a gorilí samice málem zemřela.

Porod čtrnáctileté Kijivu trval sotva minutu. Jeden z důvodů bylo i to, že rodila podruhé. A druhý porod už je pro gorily snazší.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:48

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze