Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rostliny spoléhají na houbový doping

Rostliny spoléhají na houbový doping

Houby mohou snížit množství hnojiv na polích, říká docentka Jana Albrechtová, vedoucí katedry rostlinné fyziologie Přírodovědecké fakulty UK.

Zabýváte se zemědělskými technologiemi a přitom nyní mluvíme o mykorhize, kterou si ze školy pamatuji v souvislosti s houbami. Mohla byste mi na začátek osvěžit paměť?

Mykorhiza je vzájemně prospěšné soužití kořenů rostlin a hub. Je to přirozený způsob získávání živin z půdy. Využívá jej v přírodě více než 80 procent všech rostlinných druhů.

* Proč se tedy mluví o možnosti využití mykorhizy v zemědělství, když se v přírodě vyskytuje zcela přirozeně?

Při zemědělské produkci se často používají substráty, které neobsahují půdu, ale třeba rašelinu, a tam houby a vůbec půdní mikroorganismy chybějí. To se nepříznivě projevuje na výnosech rostlin i na jejich odolnosti proti stresu, tedy vůči škůdcům, nemocem či dokonce nedostatku vláhy. Když se zlepší výživa rostlin, může se snížit dávkování umělých hnojiv, aniž by došlo k poklesu výnosů.

* Je mykorhiza použitelná ve větším rozměru?

Takové projekty běží například velkoplošně při rekultivacích sopečného spadu na Islandu. Tam je vlastně mrazová poušť, kde rostliny nemají k dispozici mikroorganismy, navíc tam v průměru jednou za dekádu dochází k erupci sopek, při které se uloží na povrch vrstva popela nepříznivá pro růst rostlin. Pokud se do půdy doplní mikroorganismy a rostliny využijí mykorhizu již na počátku kultivace, rostou až o 50 procent rychleji. Snáze se tak,vytáhnou‘ nad hranici napadaného sopečného popela a přežijí. V Čechách se už tento postup také používá, především při různých rekultivačních procesech. Velkoplošné komerční aplikace pro zemědělství se připravují.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:46

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze