Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzita Karlova: Scio je příliš americké

Univerzita Karlova: Scio je příliš americké

Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy je jednou z těch, která si nové studenty vybírá podle vlastních testů.

»Máme v tom tradici a přijímací zkoušky si stále připravujeme sami. Na testy Scia nesázíme,« říká Josef Kružík, ředitel Institutu základů vzdělanosti Fakulty humanitních studií. Vloni se na jeho fakultu hlásilo přes 1400 uchazečů, škola jich přijala polovinu.


* HN: Proč fakulta sází na své tradiční testy a testům Scia se zatím vyhýbá?


Testy Scia a především jejich Národní srovnávací zkoušky, na jejichž základě jsou studenti na některé fakulty přijímáni, jsme podrobně studovali. Ale nakonec jsme došli k závěru, že je prozatím nechceme pro naše uchazeče používat, nemají u nás tradici. Je to spíše výsada amerických škol a na evropském kontinentu se zatím neuchytily. Je tu jiná situace, jiná tradice v přijímání.


* HN: Zastánci testů, které v Česku vytváří podle amerického vzoru firma Scio, tvrdí, že velmi dobře odhalí studenta, který má veškeré předpoklady na přijetí na vysokou školu, například analytické myšlení.


To si právě nemyslím. Je tam sice test z obecně studijních předpokladů, na který narážíte. Jenže ani ten nám neřekne, že uchazeč má analytické myšlení, které je pro ten daný obor nutné. I přesto, že dokážete vymyslet v jazykové části skvěle synonyma, nebo zvládnete číselnou posloupnost, nemusí to znamenat, že budete dobrý sociolog či historik. Někteří studenti toto neumí, ale mají skvělé sociologické myšlení.


* HN: Jak tedy testy tvoříte, aby odhalily předpoklady studenta pro konkrétní humanitní obor?


Student musí prokázat, že je schopen pracovat v cizím jazyce se středně obtížným odborným textem. Navíc jim doporučujeme, aby si před přijímáním pročetli odborné tituly z daného oboru. I z toho je pak zkoušíme.


* HN: Mnozí studenti si ale stěžují, že je u přijímaček zkoušíte z něčeho, co se teprve na vysoké škole mají naučit...


Takových otázek je tam opravdu přiměřeně a je tam problematika, kterou na střední škole určitě probírají.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:44

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze