Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       I cizinci chtějí do kurzů

I cizinci chtějí do kurzů

Plzeň/ Nejen Češi, ale i Slováci, Poláci a Ukrajinci se v Plzni hlásí do celoročního akreditovaného kurzu „všeobecný sanitář“, díky němuž získávají možnost pracovat v sociálních a zdravotnických zařízeních zemí Evropské unie. Kurz začala před 16 lety organizovat Městská charita Plzeň (MCHP) a ročně ho absolvuje zhruba 25 zájemců včetně cizinců. „Závěrečné zkoušky skládají před komisí ministerstva zdravotnictví,“ řekla organizátorka Ludmila Kučerová.

Lékaři a další odborníci, převážně z Fakultní nemocnice v Plzni a Lékařské fakulty UK, vyučují zájemce základy somatologie neboli zdravovědy, základy interních chirurgických onemocnění, neurologických onemocnění psychiatrických a první pomoc. „Kromě teoretických znalostí jim zajišťujeme praxi ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Tam pak mnozí z nich i pracují. Cizinci často odcházejí do Německa,“ uvedla Kučerová.

Absolventi kurzu prý nemají problém sehnat za hranicemi práci. S novou kvalifikací tam mohou vykonávat pozice, na něž je nutné nejnižší zdravotnické vzdělání. Z 25 absolventů loňského kurzu bylo šest cizinců.

Spektrum zájemců o vzdělání všeobecný sanitář je široké. Hlásí se nezaměstnaní, lidé se základním vzděláním, ale i vysokoškoláci, kteří se ve vyšším věku rozhodnou pracovat s lidmi v přímé péči. Kurz v Plzni navštěvují zájemci po celý školní rok, vždy jedno odpoledne v týdnu. Za vzdělání zaplatí 3000 korun.

Charita v současné době připravuje k akreditaci kurz pečovatele.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:45

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze