Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Asijské univerzity mohou předstihnout evropské, varuje Figeĺ

Asijské univerzity mohou předstihnout evropské, varuje Figeĺ

Londýn/Brusel 21. května (ČTK) - Evropské univerzity budou dohnány a předstiženy konkurenčními vysokými školami v Číně a Indii, pokud se nebudou modernizovat a nebudou mít k dispozici více peněz. Uvedl to slovenský člen Evropské komise pro školství, vzdělávání a kulturu Ján Figeĺ v článku, který dnes zveřejnil britský deník The Times.

Evropa má největší počet univerzit na světě, ale Spojené státy mají 37 z 50 nejlepších. Evropa má 200 z 500 nejlépe hodnocených univerzit. V tomto žebříčku nejsou asijské školy zatím příliš zastoupeny, ale podle komisaře indické školství v oboru technologie je již na třetím místě a Peking se rozhodl mít do roku 2015 několik univerzit v čele žebříčku nejkvalitnějších a nejžádanějších škol.

V Evropě se hroutí inovace. Jsou zde nápady, ale vše je dokončováno a šířeno Spojenými státy, kde pracuje na 400.000 inženýrů ze zemí Evropské unie. "Pokud nebudeme reagovat, budeme dohnáni a předehnáni i čínskými a indickými univerzitami," varoval Figeĺ. Vyzval k lepšímu uznávání diplomů mezi zeměmi a zvýšení financování a kvality univerzit v EU.

pek


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:45

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze