Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Anička ohromila vysokoškolskými znalostmi

Anička ohromila vysokoškolskými znalostmi

Třináctiletá Anička, která zmizela z brněnského Klokánku, ohromila profesory matematiky. Žasli nad obrázkem, který dívka nakreslila.

Geometrické náčrty, vzorce, zápisy derivací a matic jim připomněly látku, která se probírá v prvních ročnících na vysokých školách. „Třeba o čtyřrozměrné krychli se studenti učí až na vysoké škole,“ říká Dušan Pokorný z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

Obrázek nakreslila dívka krátce před převozem do brněnského Klokánku. Laik se ve změti symbolů lehce ztratí, podle odborníků však obrázek vypovídá o vysoké úrovni matematických znalostí. V případě třináctiletého dítěte šokující.

„Otázka je, jestli Anička matematickou teorii sama pochopila, nebo to jen někde viděla a zapamatovala si podobu,“ přemýšlí matematik Pokorný. „Je tam pokus o úpravu matice a derivace s chybou v koeficientu, z čehož usuzuju, že to neopisovala,“ napsal v diskusi na iDnes.cz jeden ze čtenářů.

Překvapivý je třeba pokus o kresbu čtyřrozměrné krychle. Ta je spojována s novou dimenzí času, kterou ve své teorii relativity představil Albert Einstein. Zatímco profesorům třináctiletá dívka svými znalostmi připomíná vysokoškolačku, podle vychovatelek v Klokánku byla na úrovni šestiletého dítěte.

To se však nevylučuje. Odborné vyšetření u dívky totiž odhalilo sociální fobii s rysy autismu. A je známo, že ačkoliv jsou autisté odkázáni na pomoc druhých, mnozí z nich mají výjimečné intelektuální schopnosti. Třeba v matematice exceloval i autista v oscarovém filmu Rain Man s Dustinem Hoffmanem v hlavní roli.

Pokračování na str. A4


Dívka ohromila vysokoškolskými znalostmi

Pokračování ze str. 1

Matematici z kresby třináctileté Aničky čtou, že dívka se pokouší také derivovat, zná maticový zápis rovnic i binární číselnou soustavu.

To jsou všechno věci, které se podle nich vyučují buď v posledních ročnících gymnázií, nebo v prvních ročnících matematicky zaměřených vysokých škol.

Překvapeni jsou i psychologové. „Nejde o kresbu dítěte s defektem intelektu ani poruchou mozku. O tom svědčí stejně velká a rovná linie čísel, která jsou zarovnaná v řadách. Celek je logicky propojen,“ vyrozuměla z obrázků psychiatrička Marcela Holanová.

V brněnském Klokánku skončila Anička i s nevlastními sourozenci poté, co vyšlo najevo týrání sedmiletého Ondřeje vlastní matkou. V noci na sobotu však Anna z azylového domu pro děti utekla. Od té doby po ní policisté marně pátrají.

Její nejasný osud je pro mnohé zcela nepochopitelný. Bez rodného listu unikala pozornosti úřadů až do loňska, do svých dvanácti let.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:45

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze