Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Květen 2007
Dětský uzel aktuálního dokumentu Záchrana předčasně narozených dětí

V kterém týdnu zachraňovat předčasně narozené dítě, které v okamžiku porodu nejeví známky života? Do této chvíle se mluví o dvacátém čtvrtém týdnu těhotenství jako o hranici, kdy už je dítě schopné přežít mimo tělo matky. Řada lékařů se ale přiklání k tomu, aby se hranice o týden posunula, tedy až na pětadvacátý týden, od této chvíle je totiž výrazně větší šance, že dítě prožije život bez nevratných postižení.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity třetího věku

Čeští senioři mají rok od roku větší zájem o univerzitu třetího věku. Například pražská Filozofická fakulta Univerzity Karlovy otevřela v tomto akademickém roce na dvacet kurzů. Přes tisíc posluchačů hravě jejich kapacitu naplnilo a hlásí se další. Už teď jsou plné přednášky egyptologie a dějin umění na příští rok. Velký zájem je také třeba o psychologii, historii, pedagogiku anebo politologii. Jak potvrdili kolegyni Lence Jansové posluchači těchto kurzů, většinou sem chodí rádi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti si zvolili krále majálesu

Ještě dnes patří holešovické Výstaviště Pražskému majálesu. Na jeho hlavním pódiu byl včera odpoledne také slavnostně vyhlášen jeho král. Stal se jím student Karlovy univerzity s přezdívkou Kampusák. Třináct set spolužáků zaujal především myšlenkou společného univerzitního kampusu. Dnes v 10 hodin si půjde král převzít od zástupce pražského magistrátu na Mariánském náměstí klíč od městských bran.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak využít poslední týdny do zkoušek

Za necelý měsíc odstartují na většině VŠ přijímací zkoušky. Pilnější studenti začali s přípravou už na podzim, ale ani pro ty méně pracovité není ještě pozdě. Třeba pomocí kurzů „na poslední chvíli“ se dá i během několika týdnů zanedbaná příprava dohnat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu ANKETA

Studenti přijímací zkoušky často podceňují, shodují se pedagogové vysokých škol. V ČEM ALE JEŠTĚ NEJVÍCE CHYBUJÍ ?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jediná injekce a nádor je pryč!

Čeští vědci vyvinuli lék proti rakovině, který má ohromující výsledky. Stačila jedna injekce a u pokusných psů po 6 dnech zmizely zhoubné nádory na krku či žaludku. Americká firma Gilead Science z Kalifornie, která se na výzkumu podílí, nyní začíná látku, kterou vyvinuli v pražském Ústavu organické chemie a biochemie, testovat na pacientech v USA.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Králem majálesu je Kampusák I.

Novým králem Pražského Majálesu se stal student Univerzity Karlovy Martin Palán, který si říká Kampusák I. Náměstkyně primátora Markéta Reedová mu předala symbolický klíč od města, a král se tak ujal vlády.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rozhodnutí VŠ lze přezkoumat

Každý rok čeká ve schránce obálka s nepříjemným obsahem na desítky tisíc mladých - nebyli přijati. Ačkoli počet zájemců, kteří začnou studovat na VŠ, každoročně stoupá, v loňském roce si černého Petra vytáhlo přibližně 35 tisíc uchazečů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Z majálesu se stal obří festival

Tradiční studentskou oslavu jara ovládl král Kampusák. Akce tři roky po svém obnoveném konání přilákala na Výstaviště přes dvacet tisíc lidí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu ČR má v Evropské unii nedostatek tlumočníků a překladatelů

Česká republika potřebuje v evropských institucích v Bruselu víc překladatelů a především tlumočníků. ČTK to dnes řekl evropský komisař pro mnohojazyčnost Leonard Orban, který chce při své návštěvě Prahy ve čtvrtek a v pátek naléhat na české úřady, aby udělaly víc pro přípravu tlumočníků a překladatelů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rakousko vášnivě diskutuje o školské reformě

Mezi hlavní vnitropolitická témata posledních týdnů v Rakousku patří školská reforma, konkrétně návrh sociálnědemokratické (SPÖ) ministryně školství Claudie Schmiedové zavést i pro děti ve věku deset až čtrnáct let jednotnou, takzvanou společnou školu (Gesamtschule).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zárubová Světlana - Romantička ze stadionu

Před časem rozčeřila Světlana Zárubová mediální vody svým odchodem z České televize na Primu. Vedení z Kavčích hor jí přestup mělo za zlé, ale dnes už jsou prý staré sváry zapomenuty.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zhubnout se určitě vyplatí, oddálíte infarkt i cukrovku

Každý kilogram dolů znamená určité snížení rizika infarktu. Ještě větší dopad má redukce váhy na pravděpodobnost vzniku cukrovky či nádorového onemocnění. Snižuje ji až o polovinu. O tom, zda budete mít potíže se srdcem a cévami, rozhoduje do do značné míry hladina cholesterolu. Proto je tam důležité ji znát a případně ovlivnit změnou jídelníčku či léky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bez ní je život radostnější

Někdy může rýma po pár dnech zmizet, jindy nepřechází dlouhé měsíce, a někdy lidé žijí s kapesníkem u nosu celý rok. Kromě toho, že se jedná o potíže nepříjemné, hrozí neléčená rýma rozvojem dalších, závažnějších zdravotních komplikací. »Sliznice dýchacích cest jsou vstupní branou pro respirační viry,« říká MUDr. Bohumil Seifert, přednosta Ústavu všeobecného lékařství 1. lékařské fakulty Karlovy Univerzity.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Tloušťka je týrání!

Velkou Británií nedávno otřásl případ Connora McCreadieho, který ve svých osmi letech vážil metrák. Jeho matka byla obviňována z týrání dítěte, bránila se však, že hoch má stále hlad. Myslíte, že u nás by se takové případy nenašly?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Obezitou jsou ohroženy i děti

Infarkt myokardu, cukrovka, ischemická choroba srdeční nebo akutní zánět slinivky břišní - to všechno jsou choroby způsobené poruchou metabolismu tuků v krvi a mnohé z nich mohou člověku poškodit trvale zdraví. Primářka Ústavu klinické biochemie a patobiochemie UK 2. lékařské fakulty v Praze-Motole MUDr. Jana Čepová takových případů poznala desítky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak se chová u moře dermatolog?

Otázka pro předsedu České dermatologické společnosti a přednostu Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady prof. MUDr. Petra Arenbergera, DrSc., MBA

Dětský uzel aktuálního dokumentu Proč nerušit přijímačky?

Uplynul další rok a čas přijímacích zkoušek se opět přiblížil. Jako každý rok s sebou přinese vítěze i poražené. Nebylo by tedy lepší celý tento proces obejít a ušetřit se tak tohoto každoročního kolotoče? Proč tedy nezrušit přijímací zkoušky úplně?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nové obory nabízejí vysoké školy v celé zemi

Ačkoliv byl termín pro odevzdání přihlášek ke studiu na vysoké škole 28. února, na některé školy, které otevírají nové studijní obory, se mohou ještě studenti hlásit. Nové studijní obory v nabídce vysokých škol v celé zemi jsou vždy lákavé. Pokud byste tedy našli nějaký, který by vás zaujal, podívejte se nejlépe na internetové stránky konkrétní školy, kde zjistíte, zda máte šanci se ještě přihlásit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Z bloku Akademických her v Liberci
Dětský uzel aktuálního dokumentu LN: Kdo odhalí mezi studenty VŠE plagiátora, dostane 5000 Kč

yučující na národohospodářské fakultě pražské Vysoké školy ekonomické, kteří mezi studentskými pracemi odhalí plagiáty, mají šanci dostat k platu mimořádnou odměnu 5000 korun. Píší to dnešní Lidové noviny (LN). Odměnu vyučujícím slíbil děkan fakulty Jiří Schwarz, který ztratil trpělivost se studenty, kteří opisují cizí práce a vydávají je za vlastní výtvory, informuje deník.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Orban: V EU je víc než 80 jazyků, pestrost je třeba podporovat

Evropská unie je nejen velkou směsicí kultur, ale i jazyků. Málokdo by asi čekal, že v unii se, nepočítaje dialekty, mluví více než 80 různými jazyky. Z nich je 23 včetně češtiny oficiálních, řekl dnes ČTK evropský komisař Leonard Orban. V EU se stará právě o mnohojazyčnost.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Chceš injekci? Chytej!

Nehorázné. Absurdní. Taková slova používá Vladimír Šlajch z Besednice na Českobudějovicku, když hodnotí přístup lékařů budějovické nemocnice. Na konci dubna přivezl na její úrazové oddělení svou čtyřletou dceru se zlomenou rukou a podezřením na úraz hlavy. Na rentgen ho přijali relativně rychle, ovšem pak následovalo dvě a půl hodiny dlouhé čekání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu „Výstava mrtvých těl je odporná a barbarská“

O pohled na mrtvá těla stažená z kůže je v Praze mimořádný zájem. Mimořádný je však i odpor, který kontroverzní výstava v Česku budí. Včera, čtvrtý den, kdy se kontroverzní výstava Bodies otevřela v Lucerně, se přes Václavské náměstí vinul dlouhý čtyřstup lidí čekajících na vstupenku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mrtvoly v Lucerně budí vášně

Je skandální vystavovat upravená mrtvá lidská těla? Podle mnohých českých lékařů, pedagogů a politiků ano. Semkli se do jednoho šiku a ostře protestují proti expozici »Bodies... The Exhibition«, která v sobotu začala v pražské Lucerně. Místopředseda zdravotnického výboru sněmovny Boris Šťastný (ODS) považuje výstavu za tak barbarskou, že požaduje její okamžité uzavření.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výstava mrtvol vadí politikům i církvi

Výstava Bodies... The Exhibion, která ve velkém sále pražské Lucerny představuje preparovaná lidská těla, má stále více odpůrců. Včera se proti ní postavil také první politik, poslanec a místopředseda zdravotnického výboru sněmovny Boris Šťastný.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektor UK doporučil studentům, aby zvážili účast na výstavě těl

Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl dnes doporučil studentům, kteří se podílejí na zajištění kontroverzní výstavy upravených mrtvých lidských těl Bodies, která je od pátku v Lucerně, aby "svou účast na tomto projektu zásadně zvážili". ČTK o tom informoval tiskový mluvčí univerzity Václav Hájek. Zároveň dodal, že rektor nemůže v rámci akademických svobod bránit studentům v jejich soukromých aktivitách.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Prezident jmenoval rektorem zlínské univerzity Ignáce Hozu

Prezident Václav Klaus dnes jmenoval rektorem zlínské Univerzity Tomáše Bati Ignáce Hozu. Akademický senát novou hlavu školy zvolil na počátku dubna v tajné volbě, Hoza by měl univerzitu vést po následující čtyři roky. Rozhodnutí o jmenování nabude platnosti 11. května.

Dětský uzel aktuálního dokumentu České univerzity potřebují podle rektora MU reformu a svobodu

V České republice chybí realistická vysokoškolská politika a univerzity potřebují více svobody. V projevu u příležitosti dne akademiků to dnes řekl rektor brněnské Masarykovy univerzity Petr Fiala. Jednotlivé školy podle něj již udělaly dostatek reformních kroků a nyní je řada na státu. Jinak české školy údajně nebudou schopné konkurence v evropském měřítku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu MRTVÍ ČÍŇANI v ošuntělé Lucerně

Do Lucerny na Bodies míří mladí lidé ve dvojicích, ale i starší zájemci a také rodiny s dětmi. Češi i cizinci. U pokladny stojí v řadě nepřetržitě čtyřicet padesát lidí, zdá se, že na nezájem si organizátoři stěžovat nemůžou. Při ceně vstupného 349 korun se tu rýsuje slušný zisk.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Firmy se už učí zaměstnávat starší lidi

Zvrátit současné stárnutí společnosti už není podle demografa z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Tomáše Kučery možné. »Z výpočtu našich i zahraničních demografů vyplývá, že udržet do budoucna nynější podíl ekonomicky aktivních lidí je naprostou chimérou,« říká Kučera.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Při olympiádě se počítalo

Nejúspěšnější účastníky krajského kola středoškolské matematické olympiády ocenil včera rektor ZČU Josef Průša. Ceny převzalo deset úspěšných řešitelů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kritika výstavy Bodies v Lucerně

Výstavu kritizuje církev, Univerzita Karlova i část veřejnosti. Například katolickému knězi Tomáši Halíkovi vadí nejen samotné exponáty, ale především to, že odborný výklad k výstavě podávají studenti lékařských fakult Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Václav Hampl: Výstava Bodies je neetická

Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl doporučil studentům, kteří se podílejí na zajištění kontroverzní výstavy upravených mrtvých lidských těl Bodies v pražské Lucerně, aby svou účast na tomto projektu zásadně zvážili. Po konzultaci s děkany lékařských fakult a profesory anatomie došel k závěru, že výstava je neetická, pravděpodobně porušuje české právní předpisy a v žádném případě se neslučuje s principy moderní výuky všeobecného lékařství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Opustí medici výstavu?

Pořadatelé výstavy mrtvých těl si možná budou muset hledat nové průvodce expozicí. Tedy pokud ti současní, studenti lékařských fakult Karlovy univerzity, uposlechnou rektora Václava Hampla a placené brigády v Paláci Lucerna se vzdají.

Dětský uzel aktuálního dokumentu „Výstava nerespektuje život ani smrt“

Na Karlově univerzitě vyučuje Petr Příhoda lékařskou etiku a výstava mrtvol se mu vůbec nelíbí. „Ani případný souhlas zemřelých lidí nás neopravňuje rezignovat na úctu k lidskému tělu,“ říká. Co vám na výstavě preparovaných lidských pozůstatků připadá nejhorší? Jsou to dvě věci. Především to, že je to panoptikální exhibice, která usiluje o atraktivitu, současně důsledně ignoruje respekt k lidskému tělu, a tedy k bytostem lidí, kteří v něm kdysi žili.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti mají zvážit účast na »mrtvolách«

Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl doporučil studentům zvážit účast na výstavě »mrtvol«. Někteří studenti lékařských fakult si na akci přivydělávají jako průvodci. Často vystupují anonymně, aby nebyla ohrožena jejich budoucnost. To pobouřilo českou veřejnost.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektor varoval studenty před výstavou těl

Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl včera doporučil studentům, kteří se podílejí na zajištění výstavy upravených mrtvých těl Bodies, která je od pátku v Lucerně, aby „svou účast na tomto projektu zásadně zvážili“. Informoval o tom mluvčí univerzity Václav Hájek. Dodal, že rektor nemůže bránit studentům v jejich soukromých aktivitách.

Dětský uzel aktuálního dokumentu CVVM: Nejpozitivněji hodnotí lidé přístup ke vzdělání

Přístupy ke vzdělání a ke zdravotní péči jsou jediné dvě oblasti ze sociálních podmínek, jež většina občanů České republiky hodnotí převážně pozitivně. Ostatní oblasti hodnotí převážně kriticky, přičemž nejhůře se dívají na možnost zabezpečení ve stáří, získání bytu a finanční podmínky pro zakládání rodin. Zjistilo to začátkem dubna Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vyroste první občanská elektrárna

Možná již na konci roku začne do pražské elektrické sítě proudit solární energie z první občanské elektrárny. Ta má být složena celkem ze 24 solárních panelů, každý z nich vyjde zhruba na 20 tisíc korun. Jak již Právo dříve informovalo, u zrodu projektu byl dodavatel energie Pražská energetika (PRE), která v rámci soutěže věnovala na stavbu elektrárny čtvrt miliónu korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Reakce na výstavu preparovaných lidských těl

Výstavu kritizuje církev, Univerzita Karlova i část veřejnosti. Například katolickému knězi Tomáši Halíkovi vadí nejen samotné exponáty, ale především to, že odborný výklad k výstavě podávají studenti lékařských fakult Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu KDU-ČSL: O prezidentovi až na podzim

Koho podpoří lidovci při příští volbě prezidenta, by mělo být jasné na podzim. Rozhodlo o tom včera předsednictvo KDU-ČSL. Někteří členové strany uvažují o tom, že by do nejvyšší ústavní funkce mohli nominovat bývalého rektora Univerzity Karlovy Ivana Wilhelma či bývalou šéfku Akademie věd Helenu Illnerovou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nově jmenovaní VŠ profesoři

Celkem šedesát osm nových vysokoškolských profesorů jmenoval v polovině dubna prezident republiky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zapomenutý umělec hraběte Šporka

Mezi desítkami titulů uvedenými na nedávném Světě knihy se novinka z nakladatelství Karolinum jeví jako mimořádný čin. Obsáhlou monografii rytce Michaela Jindřicha Rentze (1698–1758) psal kunsthistorik Jiří Šerých mnoho let, umělcovu obšírnému dílu a dramatickému životu se věnuje už od studií.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Konference neurologů v Hradci nad Moravicí

Desítky mladých českých a slovenských neurologů se sjely na konferenci do Hradce nad Moravicí. Odborníci tam přednášeli hlavně o epilepsii a poruchách spánku, se kterými se lékaři ve svých ordinacích setkávají stále častěji.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Stát se mumií? Jde to jen v cizině

Až čtyři tisíce dobrovolníků z celého světa se už prý rozhodlo věnovat rozporuplnému projektu Bodies své tělo. Alespoň to tvrdí organizátoři putovní výstavy, která se nyní zastavila v pražské Lucerně. Český zájemce jim zatím chybí. Pokud by se některý Čech rozhodl stát se po smrti exponátem, zákony mu v tom nebrání. Posmrtnou úpravu si však může zařídit jen v cizině.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Těla - osvěta, nebo pastva pro zevlouny?

Takovou pozornost na sebe už dlouho žádná výstava nestrhla. Vyjadřovali se k ní intelektuálové, publicisté i duchovní. Věcně i emotivně. Řeč je o expozici Bodies (těla), umístěné od minulé soboty ve velkém sále pražského paláce Lucerna.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Snaha o obnovu Mariánského sloupu

Už téměř dvacet let se lidé ze Sdružení pro obnovu Mariánského sloupu snaží přesvědčit úřady a památkáře, aby mohli na Staroměstském náměstí v místě, kudy prochází nultý poledník, postavit památník, který odtud před téměř devadesáti lety zmizel. Veškeré snažení bylo zatím bezúspěšné.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vztahy mezi Estonskem a Ruskou federací

Dobrý večer všem posluchačům Českého rozhlasu 6. Dnešní pořad Názory a argumenty budeme věnovat krizi v estonsko-ruských vztazích. Od mikrofonu vás tentokrát zdraví Alexander Tolčinský. Dobrý večer. Tento týden proběhly v Rusku oslavy konce války, které se tam narozdíl od ostatní Evropy slaví 9. května. Jak přiznávají sdělovací prostředky, letošní oslava byla poznamenána takzvanou památníkovou krizí mezi Ruskem a Estonskem, malou pobaltskou zemí do počátku devadesátých let součástí Sovětského svazu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ivan Wilhelm: Terezín zachráníme

Praha, Terezín - Univerzitní městečko plné života, vysoká škola s mezinárodní prestiží, renomovaní profesoři, podnikatelé, hotely. Tak by měl podle europrojektu za pár let vypadat Terezín, kdysi posádkové město, kde nyní chátrá více než 150 památek. Jeho skvělá budoucnost je ale již několik let jen na papíře. Slibované peníze stále chybí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Překladatel Owald Osers oslavil devadesátiny

Významný český překladatel a dlouholetý britský občan Owald Osers oslavil včera devadesáté narozeniny. Díky jeho zájmu a neúnavné práci si lidé mohou přečíst v angličtině Josefa Horu, Františka Halase, Ondru Łysohorského, Jaroslava Seiferta, Josefa Hanzlíka, Karla Sýse, Michala Černíka, Jiřího Muchu, Ivana Klímu, Arnošta Lustiga.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Polovina zemí už splnila dva pilíře procesu reforem vysokých škol

Polovina ze 45 signatářských zemí už zcela přijala alespoň dva ze tří hlavních prvků takzvaného boloňského procesu, který má změnit evropské vysoké školství. Jde o rozdělení studia na několik stupňů, zavedení kreditního systému a slaďování diplomů. Vyplývá to z publikace, kterou vydala informační síť o evropském vzdělávání Eurydice.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Je to 110 let, co se narodila první doktorka práv

Byla první ženou, která vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Stala se tedy první doktorkou práv v Československu. Anděla Kozáková-Jírová. V pondělí uplynulo 110 let ode dne, kdy se narodila.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hledá se lék na infarkt. Vzorem jsou lidé z hor

Každý druhý člověk na světě zemře na nemoci srdce a cév. I čeští vědci proto zkoumají, jak zvýšit odolnost srdce proti nedostatku kyslíku, který způsobuje infarkt myokardu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu „Pane doktore, tady vám nesu jehněčí od švagra“

„Tady vám nesu jehněčí, pane doktore, od švagra z krámu, když už sem jdu. Jejda, vy máte ale hezky opravenou ordinaci... To ten můj, než aby vymaloval, to radši leží a spí,“ šveholí pacientka a hrne se k lékaři s napřaženou rukou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hostem bude Václav Větvička

Ředitel Botanické zahrady Přírodovědné fakulty Univerzity Karlovy v Praze Václav Větvička bude dalším hostem pravidelného pořadu Křeslo pro hosta. V divadelním sále Domu kultury Mladá Boleslav začíná pořad dnes v 18 hodin.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Palachovo jméno je spojeno s Itálií

Monumentální schodiště spojující náměstí Evropy v italském Terstu s tamní univerzitou nese ode dneška jméno Jana Palacha. Nápis na pamětní desce připomíná, že student pražské Univerzity Karlovy Jan Palach, který se dobrovolně upálil, zemřel v Praze za svobodu devatenáctého ledna 1969.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Česko svede »boj« o vzdělané cizince

Letos v lednu viselo na úřadech práce 2700 nabídek od firem: Přijmeme programátory – a rychle. Jenže zájem mělo jen 800 lidí. Podobná situace je i v jiných oborech. Česká ekonomika tak řeší problém: Kde vzít lidi na téměř padesát tisíc míst, které se dnes nedaří obsadit?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Americké versus české vysoké školy

Podle nejcitovanějšího žebříčku vysokých škol skončilo v první desítce nejlepších světových univerzit osm amerických institucí. Z českých škol se nejlépe umístila pražská Karlova univerzita - a to v třetí stovce. Co stojí za úspěchem amerických vysokých škol? Dobré financování a vynikající profesoři jsou bezesporu americkou výhodou, nicméně na úspěchu se podílí i liberálnější osnovy či osobnější přistup ke studentovi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu „Ten lék na rakovinu vyzkoušejte na mně“

Bolestný scénář je pokaždé stejný: rakovinou nemocní lidé se nabízejí k vědeckým pokusům, protože v nich vidí poslední naději.

A platí to zejména tehdy, když se objeví nová zpráva o pokroku českých vědců v léčbě této zhoubné choroby. Naděje lidí je natolik silná, že volají na vědecká pracoviště a žádají: „Vyzkoušejte to, prosím, na mně. Jste mojí poslední šancí.“

Dětský uzel aktuálního dokumentu Triatlonistka jede do San Rema a myslí na Peking

Závodní sezonu otevřela triatlonistka Lenka Zemanová nedávno v Lisabonu. Vzávodě Světového poháru na krátkých tratích skončila sedmnáctá. Rozmrzelá z výsledku. Potlučená. S naraženým kyčlem a obtisknutým převodníkem kola na žebrech.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Šance pro „věčné studenty“

„Věční studenti“ ročně zaplatí školám miliony korun za to, že studují déle, než mají. Vysoké školy ale často až desetitisícové poplatky roky vyměřovaly špatně. Neodůvodňovaly totiž, proč a kolik mají studenti platit. Nejvyšší správní soud proto teď studentům nepřímo vzkázal: Suďte se. To navíc umožňuje i novela vysokoškolského zákona.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Oslavy výročí zakončí koncert

Přednášky, semináře, výstava a koncert připomenou dvě skladatelské osobnosti – Zoltána Kodálye a Karola Szymanowského, jejichž hudba je na českých pódiích ke slyšení spíše výjimečně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy přijmou víc studentů než loni

Letošní maturanti, kteří se hlásí na vysoké školy, budou mít mnohem větší šanci uspět než například studenti před šesti lety. Tehdy se na univerzity hlásilo 100 tisíc studentů, uspělo však jen 40 tisíc z nich. V loňském roce už do prvních ročníků nastoupilo 80 tisíc posluchačů. »Každý rok se zhruba o deset procent zvyšuje celkový počet posluchačů českých vysokých škol.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova: Scio je příliš americké

Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy je jednou z těch, která si nové studenty vybírá podle vlastních testů. »Máme v tom tradici a přijímací zkoušky si stále připravujeme sami. Na testy Scia nesázíme,« říká Josef Kružík, ředitel Institutu základů vzdělanosti Fakulty humanitních studií. Vloni se na jeho fakultu hlásilo přes 1400 uchazečů, škola jich přijala polovinu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejlepší práci o USA napsal student Právnické fakulty UK

Českoamerickou cenu pro talentované studenty dnes v Brně získal Jan Petrov z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. V druhém ročníku studia zpracoval podnětnou studii, v níž srovnával odpovědnost členů představenstev akciových společností v Česku, Německu a Spojených státech.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Deník: V Olomouci vznikne pět vysokoškolských kampusů

Univerzita Palackého (UP) v Olomouci chce ve městě vybudovat pět univerzitních kampusů. První krok k realizaci projektu již učinila, směnila s městem potřebné budovy a pozemky v hodnotě přes 50 milionů korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výše poplatků za delší studium se liší hlavně podle oborů

Poplatky za překročení doby studia se výrazně liší nejen podle škol, ale také podle jednotlivých oborů, rozhoduje jejich finanční náročnost. Takzvané věčné studenty tak vyjde draze například studium lékařství. Nižší poplatky zaplatí třeba lidé, kteří si prodlužují studium učitelství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pacienti mohou nahlížet do své zdravotní dokumentace

Možná to pro vás bude nová informace. Už dva dny máte u lékaře nárok na informace o svém zdravotním stavu. A k tomu patří i nahlížení do zdravotní dokumentace. Podívat se do ní může nejen pacient, ale i jeho nejbližší rodinní příslušníci. Lékaři a odborníci to považují za zlom v našem zdravotnictví.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Drogy: hlavně sídliště

Až dvakrát více lidí než jak uvádějí oficiální tabulky může být v Libereckém kraji závislých na tvrdých drogách jako pervitin a heroin. Podle zveřejněných informací je v Libereckém kraji kolem 750 problémových uživatelů drog.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na boj s drogami chybí peníze

Málo terénních pracovníků, protidrogových kontaktních center, absence léčebny pro školáky i chráněného bydlení pro narkomany, kteří se léčí, ale především peněz. To vše a ještě mnohé jiné chybí v Libereckém kraji k tomu, aby se zlepšoval boj s drogovou závislostí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bohatý absolvent? Programátor

Kdo chce být finančně zajištěný, měl by vsadit na diplomy z Vysoké školy ekonomické či Českého vysokého učení technického. Právě tyto školy svým absolventům zaručují solidní platy. Podle průzkumu expertů z Univerzity Karlovy, kterého se zúčastnilo více než padesát tisíc absolventů vysokých škol s pětiletou praxí v oboru, mají například absolventi elektrotechnické fakulty ČVUT dvakrát tak vyšší plat než jejich kolegové s diplomem ze Zdravotně sociální fakulty Ostravské univerzity.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Anička ohromila vysokoškolskými znalostmi

Třináctiletá Anička, která zmizela z brněnského Klokánku, ohromila profesory matematiky. Žasli nad obrázkem, který dívka nakreslila. Geometrické náčrty, vzorce, zápisy derivací a matic jim připomněly látku, která se probírá v prvních ročnících na vysokých školách. „Třeba o čtyřrozměrné krychli se studenti učí až na vysoké škole,“ říká Dušan Pokorný z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektorský den pro studenty vysokých škol

Karlova univerzita uspořádala pro své studenty už tradiční rektorský den. Na několika sportovištích si posluchači fakult v Praze, Plni a Hradci Králové mohli zasoutěžit, anebo vyzkoušet poměrně neobvyklé sportovní disciplíny.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Asijské univerzity mohou předstihnout evropské, varuje Figeĺ

Evropské univerzity budou dohnány a předstiženy konkurenčními vysokými školami v Číně a Indii, pokud se nebudou modernizovat a nebudou mít k dispozici více peněz. Uvedl to slovenský člen Evropské komise pro školství, vzdělávání a kulturu Ján Figeĺ v článku, který dnes zveřejnil britský deník The Times.

Dětský uzel aktuálního dokumentu I medici potvrzují: Lékaři nemají takt a soucit

Lékaři se brání: mnozí považují svoje drsné chování k pacientům za normální, za důsledek okolností. Vzpomínají si však, jaké měli ideály kdysi, když ještě studovali? MF DNES prostudovala eseje, které letos napsali dvaadvacetiletí medici z 3. lékařské fakulty pražské Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Co stojí za zvýšenou porodností

A neméně zajímavá věc nakonec. Zpráva od německých sousedů - roste tam porodnost. Tamější odborníci ale mají dilema. Je to tím, že začala zabírat větší státní podpora německých rodin? Anebo jde jen o momentální výkyv související s loňskou euforií při fotbalovém mezinárodním šampionátu?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Být hráčem Břečťanové ligy

Nejlepší zem je Amerika, dolary všem dá Amerika, příležitost je tu veliká! Tak se to zpívá v muzikálu West Side Story a není to jen ironická nadsázka. Jakmile se jednou ocitnete na univerzitě v USA, zvlášť pokud jde o některou z osmi škol prestižní Ivy League, už jen berete: zkušenosti, vědomosti, kontakty, peníze... A nakonec vám návrat domů mohou ztížit skvělé pracovní nabídky. Problém je se do Států dostat, ale jakmile se to podaří, jste (v přeneseném významu i doslova) za vodou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rozhovor s Evou Vaníčkovou

Dnes od jedné hodiny odpolední se mimořádně sešel vládní Výbor pro práva dítěte. Jeho členové se měli radit, jak a co změnit tak, aby nedocházelo k podobným případům, jako bylo týrání chlapce v Kuřimi u Brna. Národní úřad pro zaměstnanost a sociální správu, dětský ombudsman, úprava trestního řádu. To jsou některé výsledky dnešního zasedání vládního výboru. Nezodpovězeny zůstávají ale další otázky. Je možno zabránit všemu násilí páchanému na dětech?

Dětský uzel aktuálního dokumentu I cizinci chtějí do kurzů

Nejen Češi, ale i Slováci, Poláci a Ukrajinci se v Plzni hlásí do celoročního akreditovaného kurzu „všeobecný sanitář“, díky němuž získávají možnost pracovat v sociálních a zdravotnických zařízeních zemí Evropské unie. Kurz začala před 16 lety organizovat Městská charita Plzeň (MCHP) a ročně ho absolvuje zhruba 25 zájemců včetně cizinců. „Závěrečné zkoušky skládají před komisí ministerstva zdravotnictví,“ řekla organizátorka Ludmila Kučerová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rostliny spoléhají na houbový doping

Houby mohou snížit množství hnojiv na polích, říká docentka Jana Albrechtová, vedoucí katedry rostlinné fyziologie Přírodovědecké fakulty UK.

Zabýváte se zemědělskými technologiemi a přitom nyní mluvíme o mykorhize, kterou si ze školy pamatuji v souvislosti s houbami. Mohla byste mi na začátek osvěžit paměť?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Soutěž mi přinesla více zákazníků i práce

Před půl rokem se Linda Vavříková stala vítězkou soutěže Makro Živnostník roku. Tehdy její firmu Allegria na zprostředkování zážitků znala jen hrstka lidí, kteří si informace většinou vyhledávali na internetu. Dnes její jméno skloňují všechna média a počet zákazníků prudce roste.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Galerie ukazuje fotky z voleb v Bělorusku

V Moravské galerii v Brně zahájili výstavu fotografií pořízených v Bělorusku při loňských prezidentských volbách. Na náměstích hlavního města Minsk tehdy protestovaly tisíce lidí, kteří požadovali nové demokratické volby. Část z nich byla zatčena a dostala se do vězení. Autory vystavených snímků jsou Andrej Ljankevič a Julije Daraškevičová z běloruského opozičního listu Naša Niva a fotoreportér ČTK Jakub Dospiva.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zájem firem o absolventy vysokých škol v posledních letech roste

Zájem firem o absolventy vysokých škol v posledních letech roste, vyplývá to z průzkumu společnosti LMC, která provozuje webové pracovní stránky Jobs.cz. Podle firem se zlepšuje také připravenost absolventů, hlavně jejich jazyková vybavenost. Společnosti se domnívají, že hlavním důvodem růstu jejich znalostí a dovedností jsou zahraniční stáže, na které v období studia vyjíždějí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Technické univerzity si stěžují na úroveň maturantů

Vysoké školy technického zaměření nejsou spokojeny se znalostmi středoškoláků. Orientace maturantů například v matematice a fyzice podle jejich vyjádření v posledních letech klesla. Největší české technické univerzity si jev vysvětlují mimo jiné opomíjením technických věd ve společnosti. Vliv má podle představitele Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) také demografický vývoj, střední školy nemají mezi uchazeči tak velký výběr jako dříve.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo chce zkvalitnit počáteční vzdělávání

Podpora školské reformy je jedním z nejdůležitějších úkolů, na které se chce ministerstvo školství v následujících letech soustředit. Měla by vést ke zkvalitnění počátečního vzdělávání, motivaci žáků k dalšímu studiu a ke zvyšování uplatnitelnosti absolventů na trhu práce. Dlouhodobý záměr rozvoje vzdělávací soustavy dnes přijala vláda, informoval její tiskový odbor.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Média ve zprávách o přírodních vědách citují nejvíce Einsteina

Fyzika Alberta Einsteina a astronoma a popularizátora vědy Jiřího Grygara citovala nejčastěji v uplynulých třech letech česká média, když informovala veřejnost o přírodních vědách. Vyplývá to z průzkumu, který v rámci projektu Medializace Vědy (MedVěd) uskutečnili odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeští a francouzští vědci spolupracují při výzkumu obezity

Čeští vědci spojili před čtyřmi lety síly v boji s obezitou s francouzskými kolegy. Ve společné francouzsko-české laboratoři zjišťovali, jak ovlivňuje nadměrné množství tukové tkáně v těle například vznik cukrovky. Jejich práce publikovaly prestižní světové časopisy. Dnes podepsali dohodu o spolupráci na další čtyři roky. Dostanou na to evropské peníze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na Den dětí divadlo i kouzelník

V Praze budou děti slavit Mezinárodní den dětí hned na několika místech. Mohou dokonce stihnout více akcí, protože se konají v různých dnech. Organizátoři připravili divadlo, vystoupení kouzelníků, bavičů a zpěváků, ukázky práce záchranářů a různé hry včetně matematických.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Elektronický špion v lidském těle

Nádor, vřed a další choroby trávicího traktu může odhalit miniaturní kamera v podobě větší podlouhlé kapsle. Pacient ji spolkne a pak už vše záleží na přirozeném pohybu střev, aby elektronický špion proslídil vnitřnosti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Česko patří ke světové špičce v léčbě úniku moči

Čeští lékaři z pražské gynekologickoporodnické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze patří ke světové špičce v léčbě úniku moči. Zaznělo to o víkendu na konferenci s mezinárodní účastí, které se v Praze zúčastnilo přibližně tisíc gynekologů z ČR a dalších států.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Budoucí lékaři žijí vědou už na fakultě

Sedmačtyřicátý ročník konference studentské vědecké činnosti se tento týden konal na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni. Celkem 40 studentů zde prezentovalo 53 vědeckých prací. Soutěžili jak studenti šestiletého studia, tak i studenti doktorandi. Zabývali se například problematikou klíšťové encefalitidy a postoje lidí k očkování.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Proč hmyz létá před bouřkou nízko nad zemí?

Proč před bouřkou létají ptáci i hmyz nízko nad zemí? ptá se Jaroslav Novák z Ostravy. Odpovídá zoolog profesor Jaroslav Smrž z Přírodovědecké fakulty UK. Naši předkové věděli, že létajíli vlaštovky nízko při zemi, přijde déšť. Znali i původ tohoto jevu – stěhování potravy vlaštovek, hlavně much, k zemi. Zkusme to vzít z druhé strany – proč tomu tak je?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Avízo, 5.6.: Akademické setkání s přednáškou profesorky Anny...

Akademické setkání s přednáškou profesorky Anny Houskové a vystoupením mexického spisovatele Carlose Fuentese. Zúčastní se mj. španělský velvyslanec Antonio Pedauyé a mexický velvyslanec Federico Salas.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Policisté chybí. Ale máme jich nejvíc v Evropě

Je to velký paradox: Ministr vnitra Ivan Langer prohlásil, že v Česku chybí takřkatři tisíce policistů. Přitom podle oficiálních statistik jich máme na počet obyvatel téměř nejvíc v Evropě. Před námi je pouze rozdělený Kypr.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Krémem proti slunci se maže jen 15 % mužů

Máte světlé vlasy, oči, pleť a po těle víc než 50 mateřských znamének? Pak byste si v létě měli dát na slunci obzvlášť pozor. Právě takoví lidé jsou totiž nejnáchylnější nejen ke spálení, ale také ke vzniku velmi zrádného zhoubného nádoru kůže – melanomu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Špičkové školy pro nadané děti nejsou k mání

Rodiče, kteří chtějí svým nadaným dětem zajistit špičkové vzdělání na českých školách, mají smůlu. Není k mání. Sponzorským darem k tomu teď přitáhl pozornost generální ředitel ČEZ Martin Roman.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V žebříčku právnických fakult vyhrála Praha

Mezi čtyřmi českými právnickými školami je nejlepší Právnická fakulta Univerzity Karlovy v Praze. Vyplývá to z prvního žebříčku kvality, připraveného HN před nadcházejícími přijímacími zkouškami.

Srovnání vychází z kritérií, jaká používají pro tyto žebříčky například americký týdeník US News

Dětský uzel aktuálního dokumentu Která fakulta práv je nej? Praha, ale...

Za týden začínají přijímací zkoušky na práva v Praze. Bude následovat Plzeň a Olomouc, za sebou je má zatím jen Brno. Na každou školu se hlásí velký přetlak zájemců – loni byl nejvyšší v Brně, kde brali jen každého sedmého. Takže jednoduchá otázka: Která z tuzemských právnických fakult je nejlepší?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nelogické chování velryb

Celá Kalifornie s napětím a velkými sympatiemi sleduje osud dvojice velryb, které omylem vpluly po řece Sacramento až sto padesát kilometrů do vnitrozemí. Podle nejnovějších velice nadějných zpráv se zdá, že jejich více než dvoutýdenní strastiplná pouť bude mít šťastný konec.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Takový pavouk tu ještě nebyl

Teplé a donedávna i velmi suché počasí přidělává starosti zemědělcům a zaměstnává i vědce. Protože průměrné teploty i přes občasné teplotní výkyvy v posledních letech rostou, objevuje se v Česku řada druhů rostlin a živočichů, jejichž výskyt byl v minulosti ve zdejších zeměpisných šířkách naprosto ojedinělý. Parazitologové zase varují před možným nárůstem výskytu určitých druhů parazitů, případně nemocí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lidovci mají pět kandidátů na prezidenta

Lidovci nyní uvažují o pěti lidech, kteří by mohli být kandidáty na prezidenta republiky. Uvedl to včera šéf KDU-ČSL Jiří Čunek. Lidovci by měli rozhodnout o svém kandidátovi na úřad prezidenta na podzim. Někteří lidovci podle tisku uvažují o tom, že by mohli nominovat bývalého rektora Univerzity Karlovy Ivana Wilhelma či někdejší šéfku Akademie věd Helenu Illnerovou. Mluví se i o lidovecké ministryni obrany Vlastě Parkanové.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Euthanasie a paliativní péče

V souvislosti s umíráním se stále častěji hovoří o paliativní péči. Tématem zůstává i případná legalizace euthanasie. Při těchto diskusích vysvítá na povrch, že lidé zaměňují pojmy a často při dotazech, zda jsou pro euthanasii či nikoli, odpovídají na jakousi vlastní představu o tom, co to je euthanasie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zvěrstvo očima nadšenců

Retrospektivní výstavu, jež mapuje vývoj obou umělců od roku 1963 až po současnost,hostí až do 26. srpna pražské Umělecko–průmyslové muzeum. Jistě není náhodou, že expozice, která bezpochyby zaujme i nejmladší generaci,byla slavnostně zahájena v době, kdy jsou školní prázdniny „za dveřmi“.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Extraliga české akademické ekonomie

Člověk, ekonomy někdy nazýván homo economicus, j e tvor soutěživý. Stejně jako lze najít žebříčky v tenise, kopané, golfu či šachu, existují žebříčky i v akademickém světě. Inspirován řadou zahraničních studií jsem loni sestavil žebříček v Česku působících akademických ekonomů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nikdy se NEVZDÁM

Devatenáctiletá Dominika Červenková byla až donedávna největší nadějí české moderní gymnastiky. Téměř na vrcholu kariéry ale přišel šok. Lékaři jí zakázali závodit. Náročný sport jí tak zhuntoval záda, že by prý mohla skončit na invalidním vozíku. Mladá dívka ale milovaný sport opustit nechce. I když už nesmí reprezentovat, dál trénuje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Moje se narodil „konkurent“

Stačilo patnáct vteřin a dvouletá gorilí samička Moja dostala v pražské zoo velkého konkurenta – sourozence. Novorozenec je totiž opět potomkem samice Kijivu a samce Richarda. Všechno se seběhlo téměř v rekordním čase.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Je to sameček, nebo samička?

V téměř rekordním čase – za patnáct vteřin, přišlo včera krátce po půlnoci na svět v pražské zoologické zahradě nové gorilí mládě. Jeho pohlaví ani jméno sice ještě není určeno, ale už teď je jasné, že dvouletá Moja, která dosud lákala do zahrady tisíce lidí, dostala schopného konkurenta – vlastního sourozence.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:39

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 16.05 2024 21:36 , © Univerzita Karlova v Praze