Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Říkají si Rangers, chodí do školy a chrání přírodu

Říkají si Rangers, chodí do školy a chrání přírodu

Češi a Němci budou mít společný dům. Členové kroužku mladých strážců Šumavy Junior Rangers se v neděli vrátili z Ludwigsthalu v národním parku Bavorský les, kde začali spolu s německými ochránci přírody stavět Českobavorský dům pro dřevorubce. Slavnostní otevření je plánováno na 7. července.


Děti vede strážkyně parku


Oddíly Junior Rangers vznikly na Šumavě v roce 2004. Nejprve se v nich sdružovaly jen děti z Vimperka a Borové Lady. Letos na jaře se oddíl rozšířil o děti ze západní části Šumavy. Členská základna mladých strážců vzešla ze skupiny dětí, které se scházely v ekologickém kroužku v Hartmanicích u Sušice. Další děti jsou ze Základní školy v Kašperských Horách a ze Sušice. Kroužek vede Lucie Městková, která je první ženou ve funkci strážce národního parku.

Lucie Městková studuje postgraduálně Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Pochází z Jizerských hor a na Šumavu ji přivedla náhoda. V rámci doktorandské práce zde studovala život jeřábka lesního a kraj se jí zalíbil natolik, že se zde usadila - jako učitelka přírodopisu v Kašperských Horách.

Děti, které má Lucie Městková na starosti, si ji nemohou vynachválit. „O víkendech jezdíme na výlety. Chodíme po lese, učíme se orientovat v mapě. Také poznáváme brouky a chráněné byliny,“ říká Emilie Košátková z deváté třídy školy v Kašperských Horách.


Vyrážejí na několikadenní akce


Nová skupina strážců ze západní části šumavského národního parku pracuje stejně jako ta ve Vimperku. Scházejí se minimálně jedenkrát v měsíci na několikadenních akcích, které tráví společně v přírodě. V létě všichni vyrazí na tábory na Šumavě a Slovensku. „Strávíme týden v chráněné krajinné oblasti Muráňská krajina,“ vysvětluje Lucie Městková.

Se dvěma mladými svěřenci ji v červenci čeká evropské setkání mladých strážců v Rakousku.

Stejně jako na Šumavě existují již třetím rokem mladí strážci v Krkonoších a od tohoto roku také v Jizerských horách. „S ostatními se samozřejmě stýkáme a vzájemná spolupráce je pro nás velice prospěšná,“ říká Lucie Městková.

Hlavním cílem projektu je vytvořit síť mladých lidí aktivně se podílejících na ochraně přírody, ze kterých se v budoucnu mohou stát spolupracovníci chráněného území.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:50

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze