Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Frýdlant: po porodu domů

Frýdlant: po porodu domů

Frýdlantská porodnice zavádí na žádost matek jako první v Libereckém kraji ambulantní porody


Frýdlant - Odrodíte a půjdete domů. I tuto možnost nabízí jako první v kraji maminkám frýdlantská nemocnice v rámci ambulantních porodů. Prvních pět maminek už ji přijalo.

„Podmínkou ale je, že matka a dítě musejí být po porodu v naprostém pořádku,“ říká primář gynekologickoporodnického oddělení Pavel Černý. Podle něj o tuto možnost žádaly některé rodičky. „Nechtějí zůstávat v nemocnici a chtějí být i s dítětem co nejdříve doma,“ vysvětlil.


Po porodu je v nemocnici matka jen několik hodin


Pokud všechno dobře proběhne, může se poporodní pobyt v nemocnici zkrátit na několik hodin. Matka ale musí podepsat potvrzení o tom, že si je vědomá rizik, které s sebou tento postup přináší.

„Zpočátku jsme byli trochu nervózní z toho, že tak brzy ztrácíme dítě i matku z přímého dohledu. Je to ale lepší než porody doma,“ přiznal primář. Novorozenec i v tomto případě musí absolvovat všechny testy a vyšetření, jako kdyby v nemocnici pobyl několik dní. „Musí se k nám vrátit ještě třetí den na očkování proti tuberkulóze. Pediatři je totiž provádět nesmějí,“ dodal primář. „Vyžadujeme i potvrzení od dětského lékaře v místě bydliště, který si převezme dítě do péče.“

Zdravotníci záležitost konzultovali s právníky a Českou lékařskou komorou. „Kladné stanovisko od ní jsme nyní obdrželi,“ dodal Černý. „Takže sepíšeme návod, jak mají zájemkyně postupovat a vyvěsíme ho na našich internetových stránkách.“ V městské nemocnici ve Frýdlantě, kde ročně přijde na svět kolem 350 dětí, žádá o možnost rodit jiným než klasickýmzpůsobem kolem deseti procent maminek. „Máme pro ně i speciální rohové lůžko, kdy manžel může držet své ženě hlavu v klíně a uklidňovat ji,“ říká Černý. „Pro personál je to ale značně nepohodlné, protože musí u porodu ležet.“ Podle Černého si dnes matky mohou vybrat, v které pozici budou rodit. „Mohou mít hydromasáž, nebo při bolestech sedět na míči. Nejčastěji ale využívají závěsných lan.“

O zkrácení doby poporodního pobytu v nemocnici se snaží i nejznámější česká porodnice U Apolináře. „Je to spojeno s velkými problémy,“ říká Vratislav Krejčí z Gynekologickoporodnické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„V USA dobu zkrátili na dvanáct hodin, ale mají tam zajištěnou následnou péči o matku a hlavně o dítě. U nás to zatím moc nefunguje,“ vysvětluje Krejčí. Na matku by se měl někdo z nemocnice přijít alespoň jednou denně podívat. U dítěte je dohled ještě přísnější. „U nás jsme se snažili dobu pobytu zkrátit na dvacet čtyři hodin, ale moc se to neujalo, právě z těchto důvodů. Pokud se tohle povede zajistit, může se doba opravdu výrazně zkrátit,“ dodává Krejčí.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:50

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze