Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Mrtvoly se nelíbí, ale na výstavě je plno

Mrtvoly se nelíbí, ale na výstavě je plno

Průzkum pro MF DNES ukázal, že s expozicí preparovaných těl nesouhlasí 73 procent lidí, třetina by ji zakázala

Praha - Výstava mumifikovaných těl Číňanů v pražském paláci Lucerna je barbarství a měla by se zakázat, myslí si téměř třetina Čechů. Ukázal to průzkum agentury Median pro MF DNES.

Výstava se nelíbí 73 procentům lidí, ale většina z nich by ji nezakázala. „Ať se na ni klidně ostatní chodí dívat,“ odpovídali tazatelům.

Jen čtvrtině respondentů se výstava líbí. To je však zjevně dostatečné množství, protože v Lucerně je pořád plno. Také včera kolem druhé hodiny odpoledne se mezi vitrínami procházely desítky lidí.

Výstava Bodies pokračuje navzdory protestům. První se objevily záhy po jejím otevření 5. května. Česká anatomická společnost organizátorům vzkázala, že je neetická a pobuřující.

Poslanec Boris Šťastný (ODS) dokonce požádal pořadatele, aby výstavu zavřeli. Jemu, stejně jako mnohým dalším kritikům, nejvíce vadí nejasný původ těl.

Lepší než brigáda v supermarketu

„Nevíme, zda ti mrtví lidé původem z Číny dali souhlas, aby byla jejich těla preparována a objížděla s výstavou jako s cirkusem,“ říká Šťastný. Existuje i podezření, že těla patřila politickým vězňům. Poslanec je přesvědčen, že výstava porušuje zákon, protože nepohřbené tělo může být využito jen pro lékařské účely. Čeká na rozhodnutí státního zastupitelství, jestli organizátoři české zákony porušili.

Rektor Karlovy univerzity Václav Hampl doporučil studentům medicíny, aby na výstavě nebrigádničili. Ti však jeho výzvu nevyslyšeli. Plní zde dál roli průvodců. „Nikdo nám nic nezakázal, nic takového jsem nezaznamenal,“ říká medik Milan. „Lidi to zajímá, denně se mě ptají na různé věci, opakuji si tím anatomii. Je to lepší než dělat brigádu na pokladně v supermarketu,“ dodává. „Výstava má osvětovou funkci. Lidé uvažují o svém zdraví, to je důležité,“ míní Milan.

Soustředěné přemítání o šlachách

Jeho kolegyně má k akci kritičtější postoj. „Sama od sebe bych na tuto výstavu nešla. Ze studijního hlediska mi už nemá co dát a velice mi vadí hledisko etické,“ říká medička, která chtěla zůstat v anonymitě. „Vím, že jsem jako ti herci, kteří říkají, že reklama je hrozná věc, ale hrají v ní. Je to dobrá brigáda,“ dodává a obrací se k návštěvníkům. V rukou má preparovaná játra. „Jsou upravená polymerací, proto jsou jako guma,“ vysvětluje zvědavcům. Fyzioterapeutka Veronika Chrapková a učitelka svalového cvičení Pilates Lenka Vavřačková jsou zde prý ze studijních důvodů. Nad vitrínou s nohou soustředěně diskutují o šlachách. Plno je kolem dehtem obalených černých plic anonymního Číňana. „Já nekouřím, ale když tohle vidím, tak jsem teda fakt rád, že jsem nikdy nezačal,“ říká třicátník Petr Solanič. „Je to výborně udělané. Ale cítil bych se líp, kdyby bylo jasné, kdo jsou ti mrtví lidé a jestli dali k vystavování souhlas,“ dodává.

Z letmého listování návštěvní knihou se zdá, že etikou se zabývá jen málokdo. Mezi tisíci zápisků o tom, jak je výstava fascinující, probleskne jen tu a tam zamyšlení o „těch mrtvých“. Ale jedna dáma má jasno. „Po smrti tu být nechci. Děkuji za pochopení. Marie.“


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:51

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze