Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Věda je pro porovnání klíčová

Věda je pro porovnání klíčová

Profesor Josef Berger z Jihočeské univerzity, který pro MF DNES žebříčky vysokých škol sestavil, vysvětluje kritéria, která použil.


* Proč vůbec porovnávat VŠ podle vědeckých výsledků?


Tento přístup se ve vyspělých zemích používá mnoho let. Například britská veřejnost se podobné výsledky každoročně dočte v prestižních novinách The Times.


* Je vůbec vhodné porovnávat české školy podle publikací v zahraničních časopisech?


Použil jsem srovnání podle publikací v časopisech, které shromažďuje Institut vědeckých informací ve Filadelfii. Jsou to jak nejlepší zahraniční, tak nejlepší české vědecké časopisy. Najdeme tam třeba i časopis Česká literatura.


* Nemůžete být jako profesor jedné z hodnocených univerzit ve střetu zájmů?


Rozhodně ne. K sestavení žebříčků jsem použil výhradně data, která shromažďuje nezávislý institut.


* Jakou informaci dává srovnání zájemcům o studium?


Říká jim, jakou kvalitu bude mít jejich diplom. V ekonomicky vyspělých zemích je obvyklé, že z uchazečů o zaměstnání mají přednost ti, kteří mají diplom z kvalitnější vysoké školy či fakulty.


* Vypovídá srovnání nějak o kvalitě každodenní výuky?


Vypovídá o potenciálu kvality výuky. V moderní výuce hraje větší roli píle a kreativita studentů. Vysokoškolští učitelé, kteří ve světě vědy a techniky neuspěli, své studenty nikdy nenaučí, jak se mají v profesním životě prosadit.


* Mladé univerzity namítají, že nemohou mít takové vědecké výsledky jako ty zavedené.


Zlatá medaile se na sportovní olympiádě také dává jedinci nebo týmu, který vyhraje – bez ohledu na to, jak dlouho trénuje.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:50

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze