Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Školní můra: Elektronické vykrádání

Školní můra: Elektronické vykrádání

Na středních školách opisují už i primáni. V Brně vymysleli počítačový program na odhalování zkopírovaných pasáží


Praha/ Kdo nestahuje, jako by ani nebyl. Řeč ale není o hudebních hitech nebo filmech, nýbrž o opisování školních prací z internetu. „Ve stahování obsahů povinné četby jsou čilí už i primáni. Proto vyžaduji, aby se do čtenářských deníků dostaly hlavně hodnotící názory studentů,“ řekla Deníku profesorka češtiny pražského Gymnázia Opatov Lenka Minátová.

Někteří učitelé kvůli opisování rovnou mění styl výuky. „Kolegyně už nechce po studentech referáty. Ví, že by stejně většina byla stažená,“ popisuje ředitelka Hotelové školy v Poděbradech Jana Podoláková. Najdou se i tak okaté případy, že student zkopíroval dva roky starou seminární práci spolužáka ze stejné školy. „Nepustili jsme ho k maturitě, dokud nevypracoval novou,“ vzpomíná Podoláková.


Za odhalení opisovačů prémie


Masovým jevem se opisování stalo i na vysokých školách. Děkan Národohospodářské fakulty VŠE Jiří Schwarz proti němu bojuje odměňováním pedagogů, vylučováním studentů, ale i zákazem odkazů na internetovou encyklopedii Wikipedia. Odborníci z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity pod vedením profesora Brandejse vytvořili program na odhalování opsaných pasáží. Vztahuje se k databázi všech seminárních, ročníkových a diplomových prací v elektronické podobě. „Dnes v ní je 400 tisíc prací,“ uvedla mluvčí MU Tereza Fojtová.

Program dokáže vyhledat obdobně znějící pasáže a procentní textovou shodu. „Jde nám hlavně o prevenci. Sami studenti si mohou kontrolovat, zda již jejich zdroj není plagiátem,“ popsala Fojtová O program projevily zájem další české vysoké školy.

Někteří vysokoškoláci ale necouvají ani před takovými zbraněmi: „Málokterý profesor umí tak dobře ´googlovat´, aby mi dokázal, kde jsem to opsal,“ svěřil se Deníku pod podmínkou anonymity student Fakulty humanitních věd Karlovy univerzity.


Ctrl+C, Ctrl+V


Zdá, že nejoblíbenějšími klávesami na počítači jsou kombinace Ctrl+C a Ctrl+V. První umožňuje kopírování vybraného textu, druhá jeho vložení do nového dokumentu. Proto se učitelé musí stále více zdokonalovat v odhalování.

Zkušený pedagog ale podvod pozná i bez hledání originálu. „Ty menší prozradí šroubované internetové formulace, starší zase ležérnost, s jakou kopírují už mnohokrát použitý text bez jediného zásahu,“ potvrzuje Minátová.

Schwarz přitom klidní vášně: „Opisovalo se vždycky, jen se to nedalo tak dobře odhalit. Dnes mají široké pole působnosti jak plagiátoři, tak ti, kteří je usvědčují.“ Podoláková dodává, že nejoblíbenějším podvodem stále zůstávají taháky na písemky. „Jsou ale stažené z počítače a vytištěné v miniaturizované podobě.“



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:48

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze