Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       I podezření znamenalo odklad profesury

I podezření znamenalo odklad profesury

Někdy se do podezření z opisování dostanou i kantoři. Vědecká rada Univerzity Karlovy nyní řeší, zda docentka Filosofické fakulty Hana Gladková ve své habilitační práci nepoužila starší koncepci ruské bohemistky Galiny Neščimenko. „Je to plagiát,“ říká Neščimenko, jež na to dokonce upozornila rektorát univerzity.

Gladková se brání, že to je náhodná shoda. „Obě vycházíme ze stejné lingvistické školy a nezávisle na sobě jsme došly ke stejnému modelu,“ říká. Kvůli aféře má ale odloženo udělení profesury. Fakulta si proto nechala udělat posudky prací obou aktérek. „Vyplývá z nich neoprávněnost obvinění,“ říká děkan Filosofické fakulty Michal Stehlík.

Neščimenko má ale zase posudky, které zase potvrzují její verzi. Definitivně tak zřejmě bude muset koncem června rozhodnout Vědecká rada univerzity.

Před třemi lety se zase zjistilo, že bohemista Libor Pavera ze Slezské univerzity v Opavě opsal práci o barokním kazateli Danielu Nitschovi, díky níž získal akademický titul, od již zemřelého kněze. Pavera, který dokonce dostal na zpracování práce třísettisícový grant, měl sice v akademické obci ostudu, ale o titul už nepřišel.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:48

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze