Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Atraktivita absolventů roste

Atraktivita absolventů roste

Absolventi vysokých škol jsou pro zaměstnavatele atraktivnější než dřív. Potvrzují to údaje z průzkumu, který provedla společnost LMC. V něm bylo osloveno 1587 vysokoškoláků a 27 renomovaných společností. Zájem o absolventy v ČR roste už několik let.

Nedostatek lidí v kvalifikovaných profesích, to je hlavní důvod. Firmy nutí nabízet volné pozice i zájemcům s praxí menší nebo žádnou. Dalším faktorem je ekonomický růst. A to zejména v odvětvích automobilového průmyslu, informačních technologií, finančnictví nebo služeb. V neposlední řadě jsou absolventi atraktivnější také díky obecně lepší kvalitě svého profilu.


Velké firmy


Největší zájem o absolventy mají velké nadnárodní korporace. Tyto firmy většinou mají prostředky na doškolení nových zaměstnanců a zároveň mají již vypracovanou strategii, jejímž cílem je oslovit perspektivní zaměstnance dříve než konkurence. „Pro firmy do dvou set zaměstnanců je zapracování mladého člověka bez praxe finančně náročné,“ vysvětluje vlažný zájem menších firem o čerstvé absolventy Pavel Zatloukal z LMC.


Žádný strach


Velký pokrok studie zaznamenala u vývoje absolventů. Pryč jsou ti vyplašení či nepraktičtí, nebo přehnaně sebevědomí. Dnešní generace vysokoškoláků je podle zaměstnavatelů lépe zorientovaná na trhu práce, realisticky odhaduje své možnosti i požadavky. Mají jasnější představu čeho chtějí a čeho mohou dosáhnout.

„Hlavním důvodem této změny je fakt, že více než polovina studentů během svého studia kvalifikovaně pracuje nebo pracovala ve svém oboru,“ říká Pavel Zatloukal.

„Zajímavé také je, že jen 18 procent studentů během studia vůbec nepracuje,“ dodává.

Podle průzkumu mezi persona listy je zásluha této větší sečtělosti studentstva také v rozšíření zahraničních stáží a pobytů. „Podle osmdesáti procent zaměstnavatelů má zahraniční pobyt rozhodující vliv při výběru nového zaměstnance,“ říká Zatloukal.

Absolvent s přehledem a praxí v oboru si dokáže také zažádat o odpovídající mzdu. „Pryč jsou doby, kdy se vzal plat kvalifikovaného zaměstnance, snížil se o třicet procent a nabídl se člověku bez praxe,“ říká ekonom Daniel Mü nich z univerzity CERGE-EI.

Plat by ale prý neměl být pro čerstvého absolventa tím nejdůležitějším:„V prvních letech v pracovním procesu se odehrávají daleko důležitější věci než mzda. Člověk investuje hlavně do svého vzdělání, přebírá zkušenosti od starších kolegů. To ovlivní plat po zbytek kariéry více než mzda nástupní.“ Zlepšení je také vidět na vzdělávacích institucích.

Osmdesát šest procent studentů o sobě tvrdí, že ovládá anglický jazyk. Že je dnešní generace studentů lépe jazykově vybavená, se shodli i zaměstnavatelé. Důležitou výbavou kromě jazyků jsou také takzvané „měkké dovednosti“. Ty se týkají komunikace. Patří sem zvládání stresu, řízení času, vyjednávání. Tedy takové dovednosti, které uplatňujeme při kontaktu s druhými lidmi.


První práce bez problémů


V současné době mizí paradox prvního zaměstnání. Zaměstnavatelé se dříve zdráhali zaměstnat někoho, kdo neměl alespoň nějakou praxi. Tu se ale studentům nedařilo získat, protože je firmy bez praxe nechtěly. Nyní jsou ale společnosti svolné zaměstnávat daleko více studentů než dřív. Ale i školy se začaly na práci při studiu dívat jako na součást přípravy na profesní start. Někdy dochází i k úpravě rozvrhu výuky, aby studenti mohli spojit snáze studium s praxí.

„I když se jen třetina studentů cítí perfektně připravena na budoucí zaměstnání, zaměstnavatelé jejich odbornost oceňují vysoko. Teoretické znalosti byly a jsou na vysoké úrovni,“ říká Zatloukal.


Pro ostatní centrum


Tradičně není problém sehnat kvalifikovanou práci během školy pro programátory.

U méně žádaných oborů by měla pomoci centra sdílených služeb. Práce v nich vyžaduje vysokoškolské vzdělání a znalost cizího jazyka. Může tak jít o jednu možnost prvního zaměstnání. Kolem třiceti procent absolventů se hodlá vrátit do svého původního bydliště. Zbytku záleží více na kvalitě zaměstnání. Sem patří mzda ale i pověst firmy či možnost kariérního postupu.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:49

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze