Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zubaři si budou moci otevřít praxi hned po škole

Zubaři si budou moci otevřít praxi hned po škole

Zubaři, kteří vyjdou z fakult v roce 2009, si budou moci okamžitě po škole otevřít soukromou praxi. Právu to včera řekl profesor Tomáš Zima, děkan první lékařské fakulty UK v Praze.

„Až dosud musejí po promoci mít povinnou 36měsíční praxi, takříkajíc pod dozorem. Změnou zákona už ale tato povinnost odpadla a oni si okamžitě po škole mohou soukromou ordinaci otevřít,“ uvedl Zima.

Podle jeho názoru to není příliš šťastné, protože mladý zubař, i když se ve škole hodně naučí, potřebuje určitou dobu vést.

„Není to skutečně nejšťastnější, ale odpovídá to legislativě Evropské unie,“ konstatoval Jiří Pekárek, prezident Stomatologické komory.


Na jednoho zubaře je méně pacientů


Proděkanka pro zubní lékařství První lékařské fakulty UK prof. Jana Dušková tvrdí, že Česká republika je na tom v porovnání s ostatními zeměmi dobře, pokud se vezme počet pacientů na jednoho zubaře.

„V roce 1980 na zubaře připadalo 2002 pacientů a nyní 1550. Podobně je na tom například Francie, ale hůře Rakousko, kde je 2400 pacientů na jednoho zubaře, ve Velké Británii 2200, ve Švýcarsku 1620. Naopak v Německu je to jen 1200 a už jich tam mají moc,“ uvedla Dušková.

Situace v ČR se ale podstatně zhorší do deseti let, kdy své praxe zavřou lékaři v důchodovém věku. Proto se i lékařské fakulta připravuje na příliv většího množství studentů. Letos jich přijala šedesát a v příštím roce plánuje už 75 nových studentů.

O studium je zájem. Zatímco v roce 2000 se jich hlásilo 226, letos 842. Problémem jsou ale peníze. Fakulta dostává na jednoho studenta stomatologie 120 tisíc korun ročně a potřebovala by nejméně o polovinu více.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:53

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze