Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzity zvýhodňují mladé studenty

Univerzity zvýhodňují mladé studenty

Pokud nenastoupíte na vysokou školu či univerzitu krátce po dosažení maturity, snížíte výrazně své šance, že se na vysokou školu někdy dostanete. V Evropě, kde je celoživotní vzdělávání zcela běžné, je přitom podobné omezování přístupu k vzdělávání raritou. „České vysoké školy jsou bohužel zaměřeny na pomaturitní ročníky,“ říká expert ministerstva školství Petr Matějů. Znalosti středoškolského učiva klesají každým rokem. A právě ty jsou předmětem přijímací zkoušky. Vědomosti získané v praxi český vysokoškolský systém nebere vůbec v potaz. „Jedná se jednoznačně o diskriminaci všech, kdo se odhodlají studovat v pozdním věku,“ dodává Matějů.

Někteří odborníci v tom však problém nevidí. „Že by někdo třeba ve čtyřiceti letech začal studovat matematickofyzikální fakultu, není možné. I kdyby byl přijat, patrně by byl stejně během prvního semestru vyhozen,“ říká Jiří Havel, vedoucí ekonomické katedry Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a stínový ministr školství ČSSD.


Pracovní praxe se jinde cení


V zahraničí jsou naopak zkušenosti získané v práci velmi ceněné. Zkoušky i forma studia je uchazečům ušita na míru a vychází především z jejich praxe v oboru. Například ve Švédsku může každý po pěti letech v zaměstnání dostat maturitní vysvědčení, které je vstupenkou na vysokou školu. „Tohle je osvědčený skandinávský model,“ říká Petr Štěpánek, odborník Strany zelených na školství.

V Česku však vysoké školy neumějí zacházet s těmi, kteří znají něco jiného, než je v osnovách středních škol. „Zároveň je u nás velmi nízká aspirace lidí zvyšovat si kvalifikaci,“ vysvětluje Petr Matějů. Netlačí je k tomu ani trh práce, který by omezoval pobírání sociálních dávek, pokud nepodstoupí rekvalifikaci.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:54

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze