Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ministři zjistili, co je reforma. A protestují

Ministři zjistili, co je reforma. A protestují

Čtrnáct dní poté, co vláda schválila příjmy a výdaje státního rozpočtu na příští rok, začíná jednotlivým ministrům docházet, co bude pro jejich resorty znamenat reforma veřejných financí. A začínají protestovat. Zvlášť to platí pro šéfy resortů, kteří nemají předchozí vládní zkušenost.

První se ozvala ministryně školství Dana Kuchtová (SZ). Pohrozila, že pokud stát nedá resortu o víc peněz, doplatí na to studenti: Vysoké školy přijmou o deset tisíc uchazečů méně, než předpokládaly. Kuchtová nyní chce navíc dvě miliardy korun.

Lidovecký ministr kultury Václav Jehlička přišel s ještě silnějším kalibrem: Pokud nedostane víc peněz, bude zvažovat rezignaci. Fakt, že kultura má příští rok dostat 6,7 miliardy korun, tedy zhruba o 1,2 miliardy méně než letos, považuje za doslova likvidační.

A včera se ozvala česká diplomacie. Podle ministerstva zahraničí může nedostatek peněz ohrozit činnost velvyslanectví, plnění závazků země po vstupu do schengenského prostoru a negativně se projevit i na přípravě předsednictví Česka v Evropské unii.

»S ministry momentálně vůbec nejednám, na to, aby předložili detaily rozpočtových kapitol, mají ještě měsíc,« konstatoval včera bez dalšího komentáře náměstek ministra financí Eduard Janota.

Tahanice o peníze se opakují každý rok. Každý ministr se snaží získat pro svůj resort maximum peněz. I proto, že jsou to vlastně body pro jeho politickou stranu.

Letos, stejně jako vloni a v předcházejících letech, se ale potvrzuje i další věc. Kromě miliard, které se každoročně vyplácejí na penze a mzdy, nikdo není schopen jasně říci, jaké vysoké výdaje jsou skutečně nutné pro chod toho kterého ministerstva.

Na konci července tedy čeká vládu opět licitace – předchozí zkušenosti říkají, že ministři jsou schopni skutečné potřeby svých rezotrů nadhodnotit i o padesát miliard korun.

Definitivní podobu státních financí na příští rok musí kabinet schválit tak, aby návrh rozpočtu doručil sněmovně do konce září.

Šetřit v následujících letech ovšem bude muset většina resortů, a to nejen v příštím roce. Ministerstvo financí už nyní snížilo výdaje také zdravotnictví, zemědělství, průmyslu či armádě.

Podle vlády by měl státní rozpočet příští rok skončit deficitem ve výši 78,4 miliardy korun.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:54

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze