Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Bolest cítíme už před narozením

Bolest cítíme už před narozením

Mohou vědci zkoumat, zda lidský plod cítí bolest? Křičí novorozenec z radosti, že je na světě? Odpovídá profesor Richard Rokyta z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.


* Bolí nás ještě něco předtím, než se narodíme?


Tato otázka se řeší už několik desítek let. Dřív se většinou myslelo, že nenarozeného nemůže nic bolet. Dokonce i křik při porodu se považoval za projev radosti z toho, že se dítě dere na svět. To je veliký omyl. Je myslím nedostatkem medicíny, že zatím neumí ulevit dítěti. Naproti tomu umíme velice dobře tlumit bolest matky, například v USA asi 43 procent všech porodů probíhá v epidurální anestézii.


* A jak jsme se tedy dozvěděli, že už v bříšku maminky máme svá trápení?


Dozvěděli jsme se to především při porodech nedonošených dětí. Děti, které se narodí v sedmém měsíci nebo i dříve, mají také znaky bolesti. O opravdové bolesti můžeme mluvit už od zhruba 26. až 28. týdne. To už dozrává aktivita mozkové kůry a můžeme snímat EEG, jehož průběh odpovídá projevům skutečné bolesti. Protože jsme opatrní, mluvíme u plodu raději o nocicepci, vnímání bolestivých stimulů. Není to stejná bolest jako v dospělém věku. K té totiž patří i mozková interpretace, individuální pociťování bolesti a tak dále.


* Jak se dozvíme, zda bolest při porodu je pro dítě snesitelná, nebo nesnesitelná?


Tak to se nedozvíme. Snad jenom podle intenzity toho křiku, což se také skutečně měřilo. Víme, že děti, které prošly při porodu a těsně po něm nějakou bolestí, si takový zážitek pamatují hodně dlouho. Proto bychom už u těch nejmenších dětí měli bolest co nejdříve odstranit, a ne ji přidělávat. Což se děje třeba při takových zákrocích, jako je obřízka. To platí i v pozdějších obdobích života. Nejhorší je strašit dítě bolestí: Půjdeš k panu doktorovi, když budeš zlobit, a on ti píchne injekci. Mělo by se spíš na dítě psychologicky působit. A to už v době, kdy ještě nemluví - hladit ho, konejšit ho, aby bolest nepociťovalo tak negativně.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:51

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze