Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na Albertově vzniká první minikampus

Na Albertově vzniká první minikampus

Je působivé, když se špičková věda dělá pod barokními stropy, říká Václav Hampl, rektor Karlovy univerzity.

LN V souvislosti s minikampusy existuje velké množství plánů a vizí v různém stadiu rozpracovanosti. Který se nejvíce blíží k realizaci?

Nejdále jsou plány minikampusu na Albertově. Tam na přirozeně ohraničeném území stojí už dnes z drtivé většiny akademické instituce. Jejich úpravami a dostavbou dalších objektů bychom rádi dosáhli vzniku Střediska biomedicínských věd a Globcentra, tedy centra pro studium globálních změn. Tam by našli uplatnění studenti mnoha oborů, od geografie, geologie nebo klimatologie až po sociální a environmentální aspekty. V současné době je na 1. lékařské, přírodovědecké a matematickofyzikání fakultě, aby projekt vyladily. Rád bych, aby se koncem mého funkčního období, tedy za dva a půl roku, na Albertově už minimálně stavělo.

LN Jedním z úkolů kampusů je umožnit styk studentů různých oborů...

To se týká například areálu v Troji, který patří převážně matematickofyzikální fakultě. Do sousední menzy bychom po stavebních úpravách rádi přestěhovali fakultu humanitních studií, která nyní sídlí v přeplněném objektu v Jinonicích.

LN Velká část univerzity v památkově chráněných objektech. Znamená to omezení?

My jsme k tomu přistoupili spíše ve smyslu, že co se zdá být nevýhodou, může být i výhodou. A tou je unikátní prostředí. Výborným příkladem je budova matematickofyzikální fakulty na Malostranském náměstí, což je bývalý barokní klášter. Tam sídlí naše informatika a je úžasné, že pod barokními kudrlinkami na stropech fungují špičkové moderní stroje a dělá se tam úžasná věda. Když u nás tráví semestr například studenti z Harvardu, jsou naprosto unešeni takovým prostředím. A to je přednost, která stojí i za to, že občas nemůžeme probourat příčku přesně tam, kde bychom chtěli.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:52

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze