Lepší než od babičky ****************************************************************************************** * Lepší než od babičky ****************************************************************************************** Zajímá vás, jestli KOJENECKÁ VÝŽIVA, kterou dáváte vašemu dítěti, je zdravá? Test potvrdil jídla jsou lepší než uvařená doma. Zajímalo nás, zda dáváte svému dítěti to nejlepší, když ho nakrmíte kojeneckou nebo dětsko jsme nechali otestovat čtrnáct hotových zeleninových a masozeleninových příkrmů ve Zdravot Hradci králové. Zde pro nás také připravili z nakoupených surovin „podomácku“ uvařenou dět a její složení porovnali s hotovými výrobky. Výsledek? Naprostá většina koupených výživ je neobsahují příliš sodíku ani dusičnanů a údaje na obalu odpovídají skutečnosti. Vlastnoruč však obsahoval při použití jarní zeleniny nadmíru dusičnanů. Hipp mají příliš sodíku Výsledky testu ukázaly, že dvanáct ze čtrnácti hotových příkrmů bylo v pořádku. Zvítězila zelenina s vepřovou kýtou. Velmi dobře dopadly i příkrmy Sunárek, Hamánek nebo Humana. Největším propadákem byla výživa Hipp (rýže s karotkou a krůtím masem). Výrobce na obalu d miligramů sodíku na 100 gramů výživy, ale v laboratoři ho naměřili 225,9. Přitom limit pro povoluje maximálně 200 miligramů ve 100 gramech. „Necháme udělat testy, a pokud se prokáže, že výživa nevyhovuje, nařídíme stažení výrobku na naše zjištění Ivo Klemeš, tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Také další výrobek Hipp (zelenina s těstovinami a kuřetem -BIO) obsahoval podezřele moc so mg/100 g), ale při započítání možné desetiprocentní odchylky při měření se nakonec do norm Odborníci doporučují, aby dětská výživa obsahovala co nejméně sodíku a dětem do jednoho ro nepodávala sůl. „Kvalita kojenecké výživy ovlivňuje, na co budou lidé za padesát let stona Větší množství sodíku ve stravě zvyšuje kardiovaskulární rizika, například může způsobit v v dospělosti,“ říká Pavel Frühauf, primář kliniky dětského a dorosteneckého lékařství 1 LF Pokud jde o dusičnany, které ve vyšších dávkách mohou způsobit dýchací problémy provázené až udušením, dopadly kupované příkrmy mnohem lépe. Téměř polovina výživ měla jen do 10 mil kilogram, norma jich povoluje dvacetkrát více. Nejvíce dusičnanů bylo ve skleničce se špen hovězím od Hami. Jarní zelenina je plná dusičnanů Nemůžete se shodnout, co je lepší. Vy radši nakoupíte v obchodě několik skleniček příkrmu, náladu nebo čas se s jídlem připravovat. Babička má zase pocit, že malému nedopřejete to n radši nakoupí jarní mrkvičku, brambory a kedluben, všechno povaří a rozmixuje. Kdo má prav Starostlivá babička může miminku v dobré víře i uškodit. Prokázal to i náš test. Pracovníc ústavu nakoupili kojeneckou vodu, mrkev, kedluben, brambory a kuřecí maso. Vše nakrájeli a to udělala naše babička. Jenže v kilogramu příkrmu bylo 291 miligramů dusičnanů. Norma pov 200 miligramů na 1 kilogram. Jak se vyhnout dusičnanům „Ví se, že dusičnany se odbourávají slunečním svitem. A protože z jara jsou dny kratší, má zelenina více,“ říká Ivana Jankovská z královéhradeckého Zdravotního ústavu. „Nejlepší by zeleninu až večer, jenže například takový salát by nevypadal příliš čerstvě a špatně by se Takže ho zemědělci sklízejí ráno.“ Pokud jste odpůrci kojenecké a dětské výživy ve skleničkách, ve které je dusičnanů málo, k ovoce v obchodech s biopotravinami. Ty by měly obsahovat méně dusíku než plodiny, na které zemědělec použije dusíkaté hnojivo. je pěstovat si zeleninu na zahrádce, kterou nebudete hnojit. Ale nic není stoprocentní, ja Aja Jacurová ze Zdravotního ústavu v Hradci Králové. „Ze zájmu jsem si otestovala salát ko a druhý, co jsem vypěstovala na zahrádce, která nebyla nikdy hnojená. Salát ze zahrádky mě dvakrát více dusičnanů než ten koupený v obchodě. I když nepoužíváte dusíkatá hnojiva, moh dostat do zeleniny také vodou, kterou zaléváte, nebo spadem ze vzduchu.“ Domácí má více vitaminů Přesnídávka, kterou si sami připravíte, má i určité výhody. „Když zeleninu krátce převařít vitaminů než v příkrmech z obchodu, pokud do nich výrobce vitaminy nepřidal. Výživa ve skl upravuje sterilizací při vyšších teplotách, kdy dochází k větším ztrátám vitaminů,“ říká I Množství vitaminů ve skleničce postupně klesá. Jak připravit dětskou výživu Vybírejte jen prvotřídní suroviny. Ovoce a zelenina by určitě neměly být povadlé, potlučen nahnilé. 1. Potraviny zpočátku mixujte na jemné pyré, s přibývajícím věkem může být strava hrubší, rozmixovat nahrubo nebo rozmačkat. 2. Ze začátku byste měli všechny potraviny tepelně upravovat. Syrové je dejte dítěti, až b jistotu, že mu nedělá potíže. 3. Jídlo nepřipravujte tak, aby chutnalo vám. V žádném přípa neměli solit. Stejně tak nevhodné je i používání koření. 4. Dítě nakrmte ihned, jakmile jídlo připravíte. Nesnažte se ho udržet dlouho teplé, třeba Pomnožily by se v něm choroboplodné zárodky. 5. Zbytky jídla znovu nepoužívejte. Pokud si navaříte větší množství kašičky, můžete ji za můžete odměřit do plastových mističek. 6. Zmrazené jídlo můžete ohřát v teplé vodní lázni nebo v mikrovlnce. Promíchejte je, aby prohřáté. (oča)