Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Červen 2007
Dětský uzel aktuálního dokumentu Kuks udivuje svou velkorysostí, dodnes je vítaným výletním cílem

Jedinečný lázeňsko-zámecký komplex v Kuksu na Trutnovsku nechal vybudovat na přelomu 17. a 18. století tehdejší majitel panství hrabě František Antonín Špork.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Fyzikální pouť s roboty

Den dětí připravila na dnešek Matematicko-fyzikální fakulta UK v Praze. Na pražské Novoměstské radnici se od 14 do 18.30 hodin koná Fyzikální pouť pro všechny věkové kategorie, kde se zájemci seznámí s některými fyzikálními jevy. Dnes a zítra pořádá MFF UK také výstavu nazvanou „Zábavná robotika“ v Zemědělském muzeu na Letné.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hrozí v Česku převzdělanost?

Ne každý, kdo v příštích týdnech skončí školu, získá místo, které odpovídá jeho vzdělání. Možná si řekne: „Na tohle jsem přece nemusel studovat.“

Dětský uzel aktuálního dokumentu Letní školu praktické žurnalistiky

Studujete vysokou školu s nenovinářským zaměřením? Máte pocit, že by o vašem oboru měli psát lidé, kteří mu rozumějí? Myslíte si, že byste to mohli být třeba vy? A nemáte ještě program na letošní léto? Využijte unikátní příležitost, kterou vám nabízíme.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školní můra: Elektronické vykrádání

Kdo nestahuje, jako by ani nebyl. Řeč ale není o hudebních hitech nebo filmech, nýbrž o opisování školních prací z internetu. „Ve stahování obsahů povinné četby jsou čilí už i primáni. Proto vyžaduji, aby se do čtenářských deníků dostaly hlavně hodnotící názory studentů,“ řekla Deníku profesorka češtiny pražského Gymnázia Opatov Lenka Minátová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu I podezření znamenalo odklad profesury

Někdy se do podezření z opisování dostanou i kantoři. Vědecká rada Univerzity Karlovy nyní řeší, zda docentka Filosofické fakulty Hana Gladková ve své habilitační práci nepoužila starší koncepci ruské bohemistky Galiny Neščimenko. „Je to plagiát,“ říká Neščimenko, jež na to dokonce upozornila rektorát univerzity.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Atraktivita absolventů roste

Absolventi vysokých škol jsou pro zaměstnavatele atraktivnější než dřív. Potvrzují to údaje z průzkumu, který provedla společnost LMC. V něm bylo osloveno 1587 vysokoškoláků a 27 renomovaných společností. Zájem o absolventy v ČR roste už několik let.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Euthanasie a paliativní péče

Středeční Studio STOP se zabývalo tím, jak se umírá v Čechách, zda je v plném rozsahu využívána paliativní péče a jestli bychom měli uzákonit euthanasii. Paliativní péčí se rozumí komplexní, aktivní a na kvalitu života orientovaná péče poskytovaná člověku, který trpí nevyléčitelnou nemocí v pokročilém, nebo v terminálním stadiu. Zabývá se utrpením, potřebami a kvalitou života a důstojností na konci života.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V elixíru mládí budou kmenové buňky

Odhaduji, že za deset let už bude možné opravit lidem klouby, srdce nebo slinivku s využitím kmenových buněk, říká profesorka Eva Syková z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zpozdilé dějiny Japonska

Na letošním knižním veletrhu Svět knihy vrhlo nakladatelství Fighters Publications na trh další titul s japonskou tematikou – Dějiny Japonska od australských autorů R. H. P. Masona a J. G. Caigera. Dílo je standardně opatřeno doslovem, bibliografií a rejstříkem pojmů. Jde již o třetí obsáhlejší dějiny Japonska, které vycházejí česky, což je potěšující zpráva. Co nového kniha přináší? Podtitul říká, že se jedná o nové, přepracované vydání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na síti i v knihkupectvích

Zpráva o uveřejnění značné části Darwinových děl i korespondence na síti oblétla svět. Je to pochopitelně pro dobu, kdy co není na internetu, jako by nebylo, informace klíčová – většina čtenářů se dnes už jen stěží obtěžuje do knihoven, kde Darwinovy spisy vždy k dispozici byly.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Místo, kde žijí podivuhodné pěnkavy

Darwin a Galapágy, spojení, které každému naskočí téměř automaticky. Přírodovědec přitom strávil na souostroví jen pět týdnů, tedy pouhý zlomek pětileté cesty kolem světa na lodi Beagle. Darwinovi se také Galapágy původně moc nelíbily. Připadaly mu málo přívětivé a na život chudé. Zprvu si nejvíc všímal zdejších mořských leguánů a obřích želv.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Část vysokých škol se chystá na zkoušky, některé už pouze hodnotí

Uchazeči o studium na vysokých školách se připravují na červnové termíny přijímacích zkoušek. V tomto období je pořádají zejména školy, které spoléhají na zažité testy znalostí. Zájemci o deset fakult, kterým zkoušky uspořádala společnost Scio, se už zanedlouho dozvědí, zda uspěli. Přijímací řízení už mají za sebou také někteří uchazeči o sedm fakult brněnské Masarykovy univerzity (MU), kteří psali školou připravený test studijních předpokladů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Fakulty právnické a ekonomické

Výuka ekonomie a práva má k sobě historicky blízko, v minulosti se ekonomie učila na právnických fakultách. Proto jsme tyto fakulty spojili do jednoho žebříčku. Do moderní ekonomie významně pronikla informatika. Absolventi se znalostí podnikové informatiky patří dnes mezi nejlépe placené. Ne náhodou tedy žebříčku vévodí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lékařské a zdravotnické fakulty

Diplom z tradičních lékařských a veterinárních oborů patří v Česku k nejkvalitnějším. Určitou novinku představují po roce 1990 fakulty, které jsou také zdravotnicky zaměřené, ale na jiné obory. A to na laboratorní diagnostiku, ošetřovatelství, radiologii, toxikologii, rehabilitaci a podobně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vykopávka může stavbu ztížit

Stavíte a narazili jste na letité mince, střepy ,nebo dokonce prastarý hrob? ZAVOLEJTE ARCHEOLOGY, ušetříte si nervy, čas i peníze. Za čas sem lidé budou chodit nakupovat. Vlastně už to mělo být docela brzy, jenže zatím je na místě staveniště a ještě nedávno zde bylo více archeologů než zedníků. Výzkum měl původně trvat měsíc, nakonec z toho byl půlrok. Měl stát asi 30 tisíc korun, ve finále přišel na 70 tisíc. Stavělo se totiž na místě bohatém na archeologické nálezy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hledejte školu podle úspěšnosti absolventů

Rád bych našel bez problémů zajímavou práci a vydělával slušné peníze, tak odpovídá většina studentů škol, na otázku, co si slibují od ukončení vysoké školy. „Poptávka po absolventech jednotlivých škol je ale nejdůležitější hledisko také pro uchazeče o studium a ty, co si školu teprve vybírají,“ doplňuje Stanislava Hronová, prorektorka pro vědu a výzkum Vysoké školy ekonomické v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity: která je nejlepší?

MF DNES přináší vůbec první žebříček českých vysokých škol podle MEZINÁRODNÍCH KRITÉRIÍ. Studenti, kteří uspějí při přijímačkách na více školách, si mohou podle pořadí v tabulce zvolit tu nejlepší. Jak si vybrat vysokou školu? Uchazeči, kteří se dostali na víc škol a vybírají mezi nimi, v Česku nenajdou přehledné srovnání kvality univerzit a jednotlivých fakult.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Věda je pro porovnání klíčová

Profesor Josef Berger z Jihočeské univerzity, který pro MF DNES žebříčky vysokých škol sestavil, vysvětluje kritéria, která použil.

* Proč vůbec porovnávat VŠ podle vědeckých výsledků?

Tento přístup se ve vyspělých zemích používá mnoho let. Například britská veřejnost se podobné výsledky každoročně dočte v prestižních novinách The Times.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Filozofické a společenskovědní fakulty

Ve společenských vědách jsou počty vědeckých článků indexovaných v ISI všude na světě celkově nižší než ve vědách přírodních. Na nejlepší evropské univerzitě, University of Cambridge, bylo v roce 2006 zveřejněno 5915 těchto článků a z toho ze společenských věd jen 1425.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Přírodovědné a jim příbuzné fakulty

Databáze Web of Knowledge, kterou pro sestavení žebříčků používáme, je právě v přírodovědných oborech nejrespektovanější. V Nature a Science mívají elitní zahraniční univerzity více než stovku prací.

Mezi českými přírodovědnými fakultami jsou někdy propastné rozdíly.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pedagogické a tělovýchovné fakulty

Mezi pedagogickými fakultami je nejlepší ta z Českých Budějovic, ale i její vedoucí pozice je založena na publikacích malé skupinky akademických pracovníků, loni fyziků. Je pravda, že počet publikací ve významných mezinárodních databázích nevystihuje skutečnost, že se na pedagogických fakultách vyučují také umělecké obory.

Dětský uzel aktuálního dokumentu „I sestry potřebují vysokou školu“

Fakulta zdravotnických studií je nejmladší fakultou Univerzity Pardubice. Jejím historicky prvním děkanem je od minulého týdne přednosta kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Krajské nemocnice Pardubice Arnošt Pellant.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Říkají si Rangers, chodí do školy a chrání přírodu

Češi a Němci budou mít společný dům. Členové kroužku mladých strážců Šumavy Junior Rangers se v neděli vrátili z Ludwigsthalu v národním parku Bavorský les, kde začali spolu s německými ochránci přírody stavět Českobavorský dům pro dřevorubce. Slavnostní otevření je plánováno na 7. července.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Frýdlant: po porodu domů

Frýdlantská porodnice zavádí na žádost matek jako první v Libereckém kraji ambulantní porody.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Strom rozkvetl po mnoha letech

V botanické zahradě léčivých rostlin Farmaceutické fakulty UK mají velkou slávu. Po 12 letech tady poprvé rozkvetl exotický strom liriovník tulipánokvětý. Pochází ze severní Ameriky a v domovině dorůstá výšky až šedesáti metrů. Jak vysvětlil ředitel botanické zahrady Jiří Pirner, jde o okrasný strom, který kvete až v pozdějším věku a nepravidelně, bývá pýchou každého arboreta a botanické zahrady.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Průmyslováci budou možná brzy vzácní

Silný úbytek žáků a široká nabídka vysokých škol v příštích letech podstatně změní tvář našeho středního školství - říká studie, která byla napsána, aby vyvolala diskusi. Ještě před deseti lety odcházelo ze škol v ČR kolem 150 tisíc mladých lidí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jóga není rozhodně staromódní

Jóga, která má na Východě hluboké kořeny a na Západě je relativně mladým odvětvím, se během posledních let stala fenoménem i v našich podmínkách. U nás je jóga známá od počátku 20. století. Dříve se hodně spojovala s filozofií, náboženstvím, mystikou, ájurvédou apod. To se bohužel částečně děje i dnes.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školy hodnoťme, ale objektivně

Provází nás to od základní školy – známky a hodnocení. Společnost je od nepaměti založena na poměřování výkonu a ti nejlepší pak stojí na stupních vítězů nebo dostávají více peněz (či obojí). Vysoké školy mají sloužit nejen jako továrny na výchovu vzdělaných lidí, ale také jako špičková výzkumná pracoviště.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Odborníci budou v Praze diskutovat o udržitelné dopravě

Do Prahy přijedou 18. června diskutovat odborníci o rozvoji udržitelné evropské dopravy. V Karolinu budou hovořit mimo jiné o dopadech dopravy na zdraví a životní prostředí. Představit chtějí nové výzkumy, které je napomohou odstranit, informoval ČTK mluvčí Univerzity Karlovy (UK) Václav Hájek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dobrovolníci by se v budoucnu snáze mohli dostat na vysokou školu

Dobrovolnická činnost by v budoucnu mohla být pro mladé lidi běžným pomocníkem k získání požadované práce nebo přijetí na vysokou školu. Záměrem Evropské unie a dalších partnerských zemí je totiž uznávání výsledků takzvaného neformálního vzdělávání, získaného mimo školu. O jeho budoucnosti dnes diskutovali v Praze odborníci s pedagogy a pracovníky neziskových organizací.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Muži bez krému, ženy v soláriu

Třicet devět kožních nádorů, z toho devět melanomů, diagnostikovali lékaři při květnové preventivní akci v centru Prahy, kterou navštívilo přes tisíc lidí. To přesahuje běžný výskyt melanomu v české populaci více než padesátkrát.Počet nemocných rakovinou kůže v Česku roste, za posledních třicet let téměř pětinásobně. Touha po sexy opálení však stále boduje. Přitom proces, který může skončit onkologickou diagnózou, dokáže nastartovat jediné spálení.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Magnety i elektrody plaší bolest

Arzenál zbraní moderní medicíny v boji proti bolesti popisuje Richard Rokyta, přednosta Ústavu normální, patologické a klinické fyziologie 3. LF UK.

* Výzkum neurologických procesů v lidském těle se v posledních desetiletích radikálně změnil díky novým způsobům, kterými věda nahlíží do těla. Jak změnil pokrok vaši oblast zájmu, chápání bolesti a její léčbu?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Za poškození zdraví bude víc peněz

Lidé i firmy, kteří byť z nedbalosti někomu poškodí jeho zdraví, musí počítat s tím, že budou platit stále vyšší odškodnění. Vyplynulo to z desáté výroční konference advokátů ze zemí Evropské unie specializovaných na náhradu škody za poškozené zdraví, která se v minulých dnech uskutečnila v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mrtvoly se nelíbí, ale na výstavě je plno

Výstava mumifikovaných těl Číňanů v pražském paláci Lucerna je barbarství a měla by se zakázat, myslí si téměř třetina Čechů. Ukázal to průzkum agentury Median pro MF DNES. Výstava se nelíbí 73 procentům lidí, ale většina z nich by ji nezakázala.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Před sto lety se „den bez daní“ slavil v únoru

Žít zhruba před sto lety, slavili bychom den daňové svobody už v půli února. Letos je to až nyní, druhý červnový týden. Den daňové svobody označuje přelomový bod v roce, odkdy zaměstnanec jako by začínal pracovat sám na sebe. Do dne D jde celý výdělek do nenasytné státní kasy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti sbírají podpisy za zachování Klementina jako knihovny

Stoleček, na kterém sbírají podpisy pod svou petici, si dnes postavili před pražským Klementinem dva vysokoškolští studenti. Svou akci nazvali Ježek v kleci byznysu s odkazem na jméno ředitele Národní knihovny (NK). Obávají se toho, že po zprovoznění nové budovy na Letné přestane barokní komplex v centru města sloužit studentům a badatelům a stane se z něj turistické centrum.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři: Vysokým školám nebude chybět miliarda, ale 2,3 mld. Kč

V rozpočtu ministerstva školství pro vysoké školy na rok 2008 podle rektorů chybí zhruba 2,3 miliardy korun, nikoliv jen jedna miliarda. S miliardovým škrtem počítá návrh ministerstva financí. Rektoři věří, že vysoké školy nakonec cestu k získání potřebných zdrojů najdou. Na dnešní tiskové konferenci po zasedání České konference rektorů (ČKR) v Pardubicích to řekl Jan Hron pověřený výkonem funkce předsedy konference.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak poznat nejlepší univerzitu?

V USA, Velké Británii, Francii či Německu mají všichni zájemci přístup k několika různým žebříčkům srovnávajícím vysoké školy. Jedním z obvyklých kritérií je počet vědeckých publikací pedagogů v prestižních mezinárodních časopisech. Svědčí o prestiži školy, hodnotě jejích diplomů a o tom, zda studenty vyučují světově uznávané kapacity. „Porovnávání podle vydaných článků je skutečně vysoce relevantní,“ potvrzuje profesor André Nieoullon, předseda jedné ze sekcí Národní rady univerzit francouzského Ministerstva vy-sokého školství a výzkumu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bolest cítíme už před narozením

Mohou vědci zkoumat, zda lidský plod cítí bolest? Křičí novorozenec z radosti, že je na světě? Odpovídá profesor Richard Rokyta z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Francouzi ocenili studenta lékařství

Student čtvrtého ročníku Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové Stanislav John získal druhé místo v soutěži o Cenu za lékařství 2007, a to za svou práci, která vznikla v Ústavu lékařské biologie a genetiky. Soutěž organizuje společnost Pierre Fabre Medicament a Francouzské velvyslanectví v České republice. Student, který zítra převezme cenu z rukou nositele Nobelovy ceny JeanaMaria Lehna v Praze, získá kromě finanční odměny i stipendium na měsíční stáž ve Francii.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Žebříčky: otázky a odpovědi

Profesor Josef Berger, který pro MF DNES žebříčky škol zpracoval, odpovídá na došlé námitky proti zvolené metodice. * Padesáti body hodnotíte publikace v časopisech Nature a Science. I další časopisy jsou však prestižnější než jiné. Proč nebyla jejich prestiž odstupňována? Existuje celá stupnice časopisů, ve které je každému přiřazen koeficient. Je to takzvaný Impact Factor (IF) a v databázi Web of Science ho lze najít.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti: Klementinum nedáme

Stovky studentů Univerzity Karlovy vytáhly do boje za záchranu Klementina. Bojí se, co s ním bude, až se odtud vystěhuje Národní knihovna do Kaplického blobu na Letné.

Dětský uzel aktuálního dokumentu „Kosáček, ten se udundat nikdy nenechal“

Pro generace plzeňských mediků býval postrachem v profesorském sboru. Přísný, ke studentům náročný, zároveň však uznávaný a ceněný medicínský odborník. Jeden z nejvýznamnějších v kraji. Profesor Jaroslav Kos (na snímku) ani ve svých devadesáti letech neupadl do zapomnění.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Profesor: Studenti seděli na židlích z kina a psali na klíně

Když přišel v roce 1946 z Prahy do Plzně, nevěděl o městě vůbec nic. „Věděl jsem jen, že je tady pivovar, Škodovka, a že leží na soutoku čtyř řek,“ vypráví děvětaosmdesátiletý profesor Jaroslav Kos. Rodák z Pelhřimovska, který v roce 1947 spoluzakládal plzeňskou pobočku Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Tehdy byl jmenován vedoucím Anatomického ústavu na nově založené Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti bojují za kampusy

Studentský král Kampusák rozhýbal debatu o potřebě sloučit roztříštěnou Karlovu univerzitu. Plánů na vznik vysokoškolských areálů je několik, k uskutečnění se ale až na výjimky blíží jen pomalu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jde o více než o prosté opisování

Profesor Ivo Budil byl obviněn z plagiátorství, což jeho mateřská Západočeská univerzita bagatelizuje ještě před zasedáním příslušné etické komise. K případu se vyjádřil i sociolog Miloslav Petrusek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na Albertově vzniká první minikampus

Je působivé, když se špičková věda dělá pod barokními stropy, říká Václav Hampl, rektor Karlovy univerzity.

LN V souvislosti s minikampusy existuje velké množství plánů a vizí v různém stadiu rozpracovanosti. Který se nejvíce blíží k realizaci?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lepší než od babičky

Zajímalo nás, zda dáváte svému dítěti to nejlepší, když ho nakrmíte kojeneckou nebo dětskou výživou. Proto jsme nechali otestovat čtrnáct hotových zeleninových a masozeleninových příkrmů ve Zdravotním ústavu v Hradci králové. Zde pro nás také připravili z nakoupených surovin „podomácku“ uvařenou dětskou výživu a její složení porovnali s hotovými výrobky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lékařské špičky z oboru chirurgie jater v Plzni

Dvoudenní již tradiční mezinárodní kongres chirurgie jater, žlučníkových cest a pankreatu, který každé dva roky pořádá chirurgická klinika fakultní nemocnice a Lékařská fakulta UK v Plzni, včera skončil. Jednalo se již o třetí ročník a letos poprvé byl kongres rozšířen o sesterskou sekci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nával na Lékařskou fakultu UK

Celkem 866 středoškoláků se včera zúčastnilo přijímacích zkoušek na hradeckou Lékařskou fakultu UK. Jak řekl proděkan pro výuku Aleš Ryška, do I. ročníku oboru všeobecného lékařství bude přijato 165 posluchačů, na obor zubního lékařství 35. Z toho však už 45 zájemců, kteří měli na gymnáziu studijní průměr do 1,1, bylo přijato bez zkoušek. Včera studenti absolvovali přijímací test ze čtyř předmětů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědci se představí v ulicích

Lidé budou moci zjistit, jak umějí lhát nebo nakolik jim smog a kouření poničily plíce. PRAHA Špičkovou práci především českých vědců mohou Pražané dnes a zítra poznat doslova na vlastní kůži. Třetí ročník akce Věda v ulicích, který pořádá projekt Česká hlava, nabídne vědecké exponáty na šesti stanovištích přímo v ulicích. Praktické ukázky doplní také výstavy a přednášky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rozhovor s překladatelem Martinem Hilským

Oblíbený divadelní festival, který dnes začíná, jak už jsme říkali, má přinést řadu novinek. Tou nejvíce očekávanou je letos hra Bouře v režii Jakuba Korčáka a v překladu Martina Hilského. Má premiéru dnes, má se hrát během léta až sedmapadesátkrát. No, a profesor Martin Hilský, anglista, překladatel, esejista a profesor anglické literatury na Univerzitě Karlově patří právě k předním českým překladatelům Shakespearova díla.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Děti podle Marie

Miluje opuštěné děti a čivavy. Veřejnost ji zná jako neohroženou „matku“ týraných dětí. Jejím přáním je, aby se všechny opuštěné děti dostaly do rodin. A Marie Vodičková, předsedkyně Fondu ohrožených dětí (FOD), pro to dělá, co může.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědci pátrají po kořenech kolegy

Osudy dnes již trochu zapomenutého, ale významného vědce Alfreda Kohna, který se narodil nedaleko Lubence na Lounsku, se nyní snaží zmapovat profesoři z lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Minulý týden o této osobnosti přednášeli lidem právě v místě jeho narození.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Když vědci kradou II

Čas, který nás dělí od roku 1989, bude určitě skvělým výzkumným terénem pro historiky budoucích generací. Rychlé cesty vzhůru a ještě rychlejší cesty dolů, mžikem nabyté i ztracené bohatství, všechna ta dramata transformace, to bude ze vzdálenosti několika desetiletí ale materiál!

Dětský uzel aktuálního dokumentu Povaha zvířat rozhoduje o přežití

Obývá tenhle rybník tvrdohlavý, samotářský, nebo spíše bázlivý kapr? Zástupci jediného živočišného druhu mohou mít odlišné charakterové rysy. Z nových výzkumů vyplývá, že to má na svědomí evoluce. Majitelé domácích mazlíčků nebo chovatelé hospodářských zvířat zpravidla nepochybují o tom, že je každý z jejich svěřenců svébytnou osobností. S různým temperamentem sahajícím od agresivity až k plachosti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zveřejnění nálezu kosti prvního dinosaura v České republice

Josef MARŠÁL, moderátor

Čeští vědci po třech letech utajování zveřejnili přesné místo, kde byla objevena kost prvního českého dinosaura. Dosud studentům nebo novinářům ukazovali jiný lom, to proto, aby cennou lokalitu mohli důkladně prozkoumat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Roste počet středoškoláků, kteří se hlásí na vysoké školy

Na vysoké a vyšší odborné školy se v posledních letech dostává nejen více gymnazistů, ale také absolventů maturitních oborů středních odborných škol. Přihlášku si na ně podává asi 75 procent z nich, 51 procent jich je hned po maturitě přijato, zatímco ve školním roce 2001/2002 to bylo jen 33 procent, vyplývá z údajů Národního ústavu odborného vzdělávání (NÚOV).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Scio plánuje zvýhodnit nemajetné uchazeče o studium na VŠ

Společnost Scio plánuje v příštím roce zvýhodnit nemajetné zájemce o studium na fakultách, kterým pořádá přijímací zkoušky. Slevu by získali ti, kteří by později na škole měli nárok na sociální stipendium. Zjednodušit by se měl i způsob placení Národních srovnávacích zkoušek. Poprvé by se v roce 2008 ke zkouškám Scio mohly přidat i některé fakulty Univerzity Karlovy v Praze (UK). ČTK o tom informoval při dnešním oceňování letošních nejlepších účastníků ředitel společnosti Ondřej Šteffl.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nukleární medicína ve Všeobecné nemocnici má dlouholetou tradici

Nukleární medicína má ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) dlouholetou tradici. Před 40 lety zde otevřeli první oddělení nukleární medicíny. Současný Ústav nukleární medicíny vznikl sloučením specializovaných pracovišť a ústavů. U jejich zakládání byl i nestor české radiologie a onkologie profesor Zdeněk Dienstbier, současný předseda Ligy proti rakovině.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zdravotnická informatika s nevídanými možnostmi

Také Česká republika podepsala evropskou deklaraci »Spolupráce v oblasti eHealth«, a zapojila se tak do elitního klubu zemí, které budou společně připravovat budoucí podobu evropského elektronického zdravotnictví. Podpis deklarace byl součástí mezinárodní konference věnované elektronickému zdravotnictví, která se konala v Berlíně v dubnu letošního roku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zubaři si budou moci otevřít praxi hned po škole

Zubaři, kteří vyjdou z fakult v roce 2009, si budou moci okamžitě po škole otevřít soukromou praxi. Právu to včera řekl profesor Tomáš Zima, děkan první lékařské fakulty UK v Praze. „Až dosud musejí po promoci mít povinnou 36měsíční praxi, takříkajíc pod dozorem. Změnou zákona už ale tato povinnost odpadla a oni si okamžitě po škole mohou soukromou ordinaci otevřít,“ uvedl Zima.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Viry a nemoci v České republice

Dramatické titulky v českých médiích. Zákeřný vir H5N1 skolil třetinu chovného hejna. Všechny ptáky, které virus ušetřil, vzápětí utratili zvěrolékaři. S sebou vzali i všechny slepice z okolních dvorků, a dokonce i díky médiím proslulého papouška.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity zvýhodňují mladé studenty

Pokud nenastoupíte na vysokou školu či univerzitu krátce po dosažení maturity, snížíte výrazně své šance, že se na vysokou školu někdy dostanete. V Evropě, kde je celoživotní vzdělávání zcela běžné, je přitom podobné omezování přístupu k vzdělávání raritou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Před popravou nesměla políbit dceru

Web Svět literatury uvádí, že Milada Horáková studovala gymnázium, ale kvůli účasti na protirakouské demonstraci ji vyloučili. Odmaturovala až po 1. světové válce a poté vystudovala právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministři zjistili, co je reforma. A protestují

Čtrnáct dní poté, co vláda schválila příjmy a výdaje státního rozpočtu na příští rok, začíná jednotlivým ministrům docházet, co bude pro jejich resorty znamenat reforma veřejných financí. A začínají protestovat. Zvlášť to platí pro šéfy resortů, kteří nemají předchozí vládní zkušenost.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Co král Karel IV. netušil

Šest a půl století zanechalo na Karlově náměstí stopy. Třeba měrnou jednotku ve zdi nebo kolejnici v trávě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Důchodová reforma v Česku

Na českou důchodovou reformu čekáme léta a léta se ví, že česká populace stárne. Přesto politici marně hledají širší shodu. Shodnou se jedině v tom, že reforma nutná je. Naopak problém je shodnout se na tom jaká. O změnu důchodového systému se několikrát neúspěšně pokoušely i minulé vlády.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ženy v politice

Parlamentní strany v Česku za poslední rok neudělaly výraznější kroky k tomu, aby umožnily ženám zapojit se do politiky. Vyplývá to z výsledků druhého ročníku soutěže Strana otevřená ženám, které dnes novinářům představily členky pořádajícího sdružení Fórum 50 %.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nezaměstnanost absolventů dál klesá

V roce 2006 pokračoval trend snižování nezaměstnanosti absolventů škol, který začal před třemi lety, pokles však byl pomalejší. V dubnu 2006 činil podíl nezaměstnaných absolventů na celkové nezaměstnanosti v České republice 6,8 %, proti roku 2005 klesl o 0,5 %. Nezaměstnaných absolventů bylo 33 000, meziročně se jejich počet snížil o 4400.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Průlom v restitucích se může opakovat

„Předpokládám, že si do několika týdnů půjdeme prohlédnout získaný majetek a se současným managementem se domluvíme, jak situaci řešit,“ říká advokát Ivan Chytil, jenž zastupuje část rodiny Waldesů, která získala v restituci polovinu vršovické továrny Koh-i-noor. Vytrvalost Waldesů, kteří se o majetek soudili třináct let, se stala strůjcem rozsudku, jejž oslovení právníci označují jako výjimečný, extrémní a absurdní.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Petra Hůlová

Ještě jí není třicet let, a už napsala čtvrtý román. Erotický. Jmenuje se Umělohmotný třípokoj a stárnoucí prostitutka v něm vypráví o současném tělesném světě, který je trochu digi. Příběh ožívá i v pražském Divadle Na zábradlí pod názvem České porno.

Dětský uzel aktuálního dokumentu IVY LEAGUE

Břečťanová liga. Osmička prestižních, náročných, drahých, snobských soukromých univerzit zdobících východní pobřeží USA vzbuzuje ve světě vědy obrovský respekt. Jste-li absolventem kterékoli z těchto osmi institucí, žádné dveře vám nezůstanou zavřeny. Ani ty do poradny vašeho psychoterapeuta. Pracovat víc než 12 hodin denně se občas nevyplácí – ale na univerzitách Ivy League se studium a výzkum mění v drogu, která vás pomalu zabíjí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Objev mumie významné egyptské panovnice

Egyptologové hlásí objev století. Našli a po sérii expertních testů identifikovali mumii jedné z nejvýznamnějších panovnic starého Egypta, královny Hatšepsut. Objev je o to cennější, že mumie záhadně zmizela hned po královnině smrti. Historikové se kloní k tomu, že šlo o strategii jejího nevlastního syna a nástupce, jak vymazat všechny královniny stopy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jazyk abychom si rozuměli

Vidouce hynouti mateřský jazyk na úbytě, na nichž se coby novináři měrou nemalou podílíme, rozhodli jsme se přispěti do mlýna troškou o něco větší, než jest běžným zvykem. Poskytli jsme třem nositelům specifického žargonu k zprznění vybraný text. Tři rodilí čeští mluvčí, jejichž druhými jazyky se stala ostravačtina, reklamština a teenagerština, se pustili zuby nehty do vznešeného textu z pera Václava Havla.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:48

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 16.05 2024 21:36 , © Univerzita Karlova v Praze